»Smo realisti«

Lukašenko zarožljal z orožjem, na mejo z Ukrajino pošilja specialce

S.R.
10. 5. 2022, 19.10
Deli članek:

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, ki se je po ruskemu umiku iz kijevske regije in premiku žarišča vojne na vzhod Ukrajine povlekel nekoliko v ozadje, je zdaj znova začel rožljati z orožjem.

Profimedia
Aleksander Lukašenko

Lukašenko je sicer od začetka invazije vseskozi zatrjeval, da beloruska vojska ne sodeluje v »posebni vojaški operaciji,« kot invazijo imenujejo v Kremlju, je pa Belorusija ruski vojski omogočila, da Ukrajino napade z njihovega ozemlja. Iz beloruske vojske so medtem danes po poročanju tiskovne agencije Reuters sporočili, da bodo na tri območja v bližini meje z Ukrajino namestili pripadnike enote za specialno delovanje.

Namestitev specialcev naj bi bila odziv na vse večjo vojaško prisotnost Nata v sosednjih državah, torej na Poljskem ter v Litvi in Latviji. Kot je danes dejal načelnik generalštaba beloruske vojske Viktor Gulevič, »ZDA in njene zaveznice še naprej krepijo vojaško prisotnost na mejah z Belorusijo. Kapacitete so se v zadnjih šestih mesecih tako po količini kot kakovosti več kot podvojile.« Belorusija bo tako po njegovih besedah na zahodu države, kjer bodo potekale tudi vojaške vaje, okepila zračno obrambo ter namestila več artilerijskih in raketnih sistemov.

Kot je danes dejal Lukašenko, bo Belorusija še naprej uporabljala ruske sisteme zračne obrambe dolgega dosega S-400 in S-300, pri čemer naj bi s Kremljem dosegli dogovor, da bodo proizvajali balistične rakete kratkega dosega, podobne ruskim raketam iskander. »Smo realisti, vemo, da ne bomo mogli premagati Nata. A lahko povzročimo škodo, zlasti na tistih ozemljih, s katerih bomo napadeni.« Lukašenko je po poročanju beloruske tiskovne agencije Belta dejal še, da je dogajanje v Ukrajini pokazalo, kako pomembno je, da je vojska opremljena s sodobnim in učinkovitim orožjem. Po njegovih navedbah je beloruska vojska pripravljena na boj in bo v primeru zunanje agresije »nasprotniku povzročila nesprejemljivo škodo.«