Astro

Iskrena Polesova Nika: 'Težko sem si nehala želeti nepotrebnih stvari.'

Andreja Comino, revija Zvezde - Lady
11. 10. 2020, 15.15
Posodobljeno: 11. 10. 2020, 15.15
Deli članek:

Niko Veger poznamo kot mojstrico ličenja in novinarko, pa tudi partnerico priljubljenega voditelja Petra Polesa, s katerim imata ljubki hčerki Amalijo in Belo. V zadnjem času pa se je predvsem posvetila ustvarjanju na spletu. Ima lepo število sledilcev, ki jih poskuša navdušiti nad tem, naj živijo trajnostno, kupujejo manj in reciklirajo. Preden je tudi sama usvojila tak življenjski slog, se je pošteno namučila.

Goran Antley / M24.si
Blogerka in vizažistka Nika Veger s partnerjem, televizijskim voditeljem, Petrom Polesom

Zdi se, da se Nika Veger zadnje čase skorajda ne pojavlja v medijih. »Nisem se skrila, pravzaprav sem v medijih vsak dan, le v drugih. V tiskanih medijih sem le še gostja. Sicer pa vsebine ustvarjam za splet, predvsem za moj blog in moje družbene medije,« pravi rdečelaska, ki je v medije stopila z ličenjem in pisanjem lepotnih vsebin. Pozneje je vključila še drugo strast, modo.
Z bloganjem pa je področje ustvarjanja razširila in vključila več vsebin, ki jo zanimajo, predvsem povezanih s trajnostnim načinom življenja. »V bistvu pišem še več kot prej in v tem uživam še bolj, saj se popolnoma sama odločam o vsebini in kaj bom raziskala, napisala, podala bralkam. Nekoliko le pogrešam timsko delo, čeprav bloga ne ustvarjam čisto sama, pomoč imam pri lekturi, fotografijah, urejanju videovsebin … A ni uredniških sestankov, skupnega piljenja idej … Zdi se mi, da dobri blogi nastajajo tam, kjer je vključena strast. V vsakdanjem življenju, in posledično tudi na blogu, se moji dnevi barvajo vse bolj v zeleno. Pišem o tem, kako kupovati manj, bolj premišljeno (in navajam okolju prijazne, a še vedno kakovostne izdelke), kako kaj popraviti, reciklirati. Raziskujem teme, povezane z ekologijo, trajnostjo, slovensko modo in lepoto, recikliranjem, ustvarjanjem, izboljšavami … Sama se potem v to podam z vso vnemo, raziščem vse vidike, pogledam, kaj je v vsakdanjem življenju sprejemljivo. Potem to nekaj časa uresničujem, da na zadevo lahko pogledam z neko časovno distanco in o tem nekaj napišem iz izkušnje. Ne kot strokovnjakinja, kot uporabnica. In kot taka lahko z uporabnimi nasveti navdušim za majhne korake, ki jih zmoremo vsi. Strokovne razlage prepuščam strokovnjakom, zato v člankih navajam povezave do različnih organizacij, raziskav in strokovnjakov, ki se s tem profesionalno ukvarjajo,« pravi Nika, ki to, kar piše, tudi živi.
Nujne so spremembe mišljenja in delovanja
Ker se ukvarja z modo in lepoto, je tudi na teh področjih najprej začela uvajati spremembe, ki so potrebne za bolj trajnostni vsakdan. Sprva je običajne izdelke zamenjala za ekološke. »Šele pozneje sem ugotovila, da je najpomembnejše, da kupujem manj. Da sem to dosegla, sem si morala prenehati želeti nepotrebnih reči, tisto, kar imam, pa bolj skrbno čuvam, kdaj popravim, ko ni več uporabno, ponovno uporabim, recikliram in na koncu pravilno odvržem. Skoraj smešno se mi zdi, da to sploh pišem, ker bi to moralo biti samoumevno. Kaj ni to zdrava kmečka pamet?« se smeji Nika in dodaja: »V tem duhu vzgajam tudi hčerki. Pri oblačilih, denimo, ju učim, kako ta sploh nastanejo, kakšen odtis to pusti v okolju. Hkrati ju učim ročnih del, da spoznata tudi, koliko znanja in energije je potrebno, da nastane oblačilo, in s tem upam, da bosta cenili ročno delo in same izdelke. Pri tem pa nosita rabljena oblačila (hvala, Zala, Gaja in Julija), velikokrat pa jih tudi same predrugačimo, popravimo ali iz odsluženih še kaj izdelamo. Kar jima je premajhno, podarimo naprej. Da vseeno spoznavata tudi drugo plat, enkrat na leto zavijemo v trgovine s hitro modo, kjer si lahko izbereta kaj po svoji volji. Takrat je priložnost za pogovor o brzdanju nakupovalnega apetita, reklamah, materialih,« pove Nika, velika poznavalka kozmetike, in razkriva, kako skrbi za svojo lepoto. Veliko pozornosti namenja negi kože, manj pa ličenju. Če je koža zdrava, je tudi v ravnovesju, žari in ni potrebe po uporabi veliko ličil.
Pomirjena s seboj in staranjem
Lepe rdečelaske ni prav nič strah minevanja let oziroma staranja. »Naravo občudujem in vse bolj dojemam, da je staranje, naraven cikel od rojstva do smrti, tudi nekaj občudovanja vrednega, samo sprejeti ga moraš in uživati, občudovati vsako njegovo fazo. To je mogoče lažje, če si zdrav, se počutiš dobro in če si kolikor toliko zadovoljen sam s seboj. V takem odnosu (do sebe) ti leta niso pomembna, izžarevaš pa gotovo zadovoljstvo, in to je tisto, kar te na videz dela mlajšega. Ne gladka koža, mladosten videz dajo prej energija, ki jo izžarevaš, pa drža, miselnost,« razkrije Nika, zadovoljna s svojim novim slogom življenja. Po njenem trajnostno pot večinoma začnemo z majhnimi koraki. A kot bi se znašel v nekem vrtincu pozitivnosti, te vleče v večje in večje. Tako bo tudi njena jesen še bolj zelena, predvsem pa bo poskusila zanjo navdušiti čim več ljudi.