Jesenska opravila

Vas obletavajo ose in še strašnejši sršeni?

Z.F.
11. 10. 2020, 14.11
Deli članek:

Začele so se trgatve, marsikje pa tudi že spravilo jabolk, zadnjih sort hrušk in preostalega sadja. Nadležnosti os in sršenov se ne moremo izogniti, saj nas s svojo prisotnostjo nadlegujejo, prav tako pa s piki tudi ogrožajo ter povzročajo škodo na sadju.

dreamstime
Pri sršenih in osah gre skoraj za enak strup, medtem ko je čebelji drugačen in praviloma nevarnejši.

Lahko rečemo, da je letošnje leto precej invazivno in agresivno glede pojavnosti os in sršenov. Z njimi se najpogosteje srečujemo na vrtovih, v sadovnjakih ali drugih zelenih površinah okoli svojih domov. Precej pogosti so piki ob obiranju grozdja, ki se je začelo pred dobrimi štirinajstimi dnevi. V kolikor nimate alergijske reakcije, je posebna skrb odveč. Da bi se pikom in napadom v čim večji meri izognili, je smiselno poiskati in odstraniti gnezda. Tako bomo odstranili vir.

Kdo bo odstranil gnezdo sršena ali os

Če ste opazili gnezdo sršena, ki se je znašlo na votlem drevesu, skednju ali v koči, ki je v neposredni bližini vaše hiše, je čas, da ukrepate. Vendar po priporočilih nikakor ne sami. Strokovnjaki svetujejo, da odstranitev gnezda raje prepustite ustreznim službam, kot so gasilci, ki se oblečejo v izolirano obleko, ki ščiti pred piki. Nato celotno gnezdo zaprejo v PVC-vrečko in jo zavržejo ali odstranijo. V kolikor pa se vendarle počutite poklicane, da boste z nadlogo opravili sami, nikar ne pozabite na čebelarski klobuk, rokavice in kombinezon, ki bodo ščitili pred piki. Kot sredstvo za odstranitev uporabite preparate v obliki pršila ter postopek izvajajte zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko se sršeni in ose umirijo.

Reuters
Sršenje gnezdo lahko meri tudi do en meter v dolžino in je narejeno iz lesne paste.

Prišlo je do pika, kaj zdaj?

Prvo pravilo, ki ga je smiselno poznati, je, da se strup sršena ne razlikuje bistveno od osjega. Tako osji kot sršenov pik je zelo boleč. Če niste alergični, območje pika hladite z obkladkom in namažite z mazilom za lajšanje posledic. Medtem ko pri alergikih takoj ukrepajte s protialergijskim kompletom, ki je po navadi sestavljen iz tablet zoper alergijske reakcije in kortikosteroida. Če pride do anafilaktičnega šoka, je hitra medicinska pomoč nujna.

Kako prepoznamo alergijo

Načeloma velja, da če ste alergični na strup ose, ste alergični tudi na strup sršena, saj spadata v isto družino, medtem ko alergija na pik čebele nima nobenega vpliva. Če ne veste, ali ste alergični, pozorno spremljajte telo. Na mestu pika bo nastala močna oteklina. Če niste alergični, bo pri tem ostalo. V primeru alergije pa boste začeli dobivati izpuščaje po telesu, lahko postanete omotični ali začnete celo bruhati. V drugem stadiju se bodo pojavile otekline povsod po telesu, medtem ko vas bo v tretjem stadiju pričelo dušiti. Takrat lahko pride do zadušitve, nastopi lahko celo smrt.