Zimsko vreme

FOTO: Sneg, močan veter in obilno deževje povzročali težave

B.K.
11. 10. 2020, 13.52
Posodobljeno: 11. 10. 2020, 19.20
Deli članek:

Letošnja prva občutna ohladitev je s sabo prinesla sneg, ki je ponekod dosegel tudi nižine.

G.G.
Sneg v Stari Fužini.

Ponoči nas je dosegla hladna fronta. Nad Genovskim zalivom se je poglobilo ciklonsko območje in k nam prineslo izdatno količino padavin, pišejo ljubiteljski meteorologi na strani neurje.si.

Padavine so zajele praktično vso Slovenijo, v severnih delih pa celo sneži. Na Gorenjskem je zametlo doline. Sneži od Pokljuke pa do Bohinja, kjer je začelo padati pozno dopoldne, do zdaj pa je zapadlo že približno pet centimetrov snega. Sneg se prijema cestišč, gorenjski policisti zato vse pozivajo k previdnosti. Z bohinjskega konca poročajo tudi o snegolomu.

G.G.
Sneg v Stari Fužini.

Pri prehodu meje čez Ljubelj obvezna zimska oprema

Avstrijski varnostni organi medtem na Ljubelju zavračajo vsa vozila, ki niso opremljena z zimsko opremo. Na njihovi strani so razmere namreč še bolj zimske kot pri nas. Sneg je pokril tudi že nižje ležeče predele. Zato so pri prehodu obvezne štiri zimske pnevmatike ali letne pnevmatike in verige.

G.G.
Sneg v Stari Fužini.

Burja povzročala nevšečnosti v okolici Ajdovščine

Že v zgodnjih jutranjih urah je bila hitra cesta med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina zaprta za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton. Sunki vetra so namreč dosegali hitrosti do 100 kilometrov na uro. Čez čas pa je upravljalec umejitev uvedel še na odseku regionalne ceste med Podnanosom in Ajdovščino. Opoldne se je omejitev razširila na vsa vozila s ponjavami in hladilnike.

Sprožila sta se vsaj dva zemeljska plazova

Nekaj težav je povzročalo tudi obilno deževje, ki je zalilo je več objektov. Zaradi razmočenega terena sta se sprožila tudi dva zemeljska plazova, eden od teh ogroža stanovanjsko hišo, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Zaradi obilnega deževja so danes do 18. ure zabeležili skupno 12 dogodkov, in sicer na območjih občin Brezovica, Celje, Domžale, Dravograd, Kočevje, Ljubljana, Prevalje, Slovenske Konjice, Tržič, Vrhnika in Zreče. Meteorna voda je v večini primerov zalila prostore oziroma ogrožala objekte. Na terenu posreduje 14 gasilskih enot, od tega tri poklicne, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Po podatkih Arsa je do 17.30 na Voglu padlo 43 centimetrov snega, na Vršiču 27 centimetrov, na Pavličevem sedlu 16 centimetrov in v Bohinjski Češnjici devet centimetrov. Zvečer se bo meja sneženja predvidoma še nekoliko spustila, snežiti bo začelo tudi nad okoli 700 metri na Koroškem, Notranjskem in Kočevskem.

V predelih nad okoli 800 metri bo tudi v noči na ponedeljek nevarnost snegoloma, padavine pa bodo v drugi polovici noči oslabele.

V ponedeljek se bo na zahodu postopoma jasnilo, na vzhodu pa bo ostalo zmerno do pretežno oblačno. Ponekod bo še pihal šibak severnik, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 13, na Primorskem do 17 stopinj Celzija.