Astro

Neverjetno, kaj vse nam sanje lahko sporočajo!?

ks
6. 9. 2021, 17.00
Posodobljeno: 6. 9. 2021, 17.05
Deli članek:

Sanje so od nekdaj ena izmed najzanimivejših tem raziskovanja. Z njimi so se ukvarjale tako stare civilizacije kot novodobni psihologi in psihoanalitiki, med katerimi najbolj izstopata Sigmund Freud in Carl Gustav Jung.

dreamstime
sanjanje

Je res, da se v sanjah skrivajo sporočila? Bi lahko iz njih napovedali prihodnost? Verjetno bi težko poenotili mnenja, a nekaj je jasno: sanje imajo lahko pomembna sporočila. Vas zanima, kakšna?

O sanjah so pisali že v Mezopotamiji, o čemer priča sumerski zapis, star približno 5000 let. Nanje so gledali kot na nekakšna znamenja in sporočila, mnogokrat poslana od bogov. Seveda brez razlikovanja ni šlo, in tako so bile lepe sanje po njihovem mnenju delo bogov, nočne more pa zlih demonov. Egipčani, ki so verjeli, da so sanje del nadnaravnega in kanal, po katerem se lahko povežejo z bogovi, so bili med prvimi, ki so se sanje odločili interpretirati. Prva (do zdaj najdena) sanjska knjiga, datirana okoli leta 1500 pr. n. št., je tako nastala pod njihovimi peresi, v 5. stoletju pr. n. št. pa so jim sledili še stari Grki.

Dreamstime
sanje

Sanje so po besedah Sigmunda Freuda oblike izpolnjevanja želja in tako nezavedni poskusi, s katerimi poskuša človek razrešiti različne vrste konfliktov ali problemov, bodisi aktualnih bodisi izhajajočih iz njegove preteklosti. Naša podzavest je polna raznih informacij, a le nekatere zares pridejo do zavesti. Tiste, ki so potencialno vznemirjajoče, podzavest zadrži zase … vsaj dokler jih ne spremeni in naredi nekoliko blažjih. Prav tu pa v igro vstopijo sanje. Med sanjanjem je podzavest veliko bolj sproščena, a kljub temu pozorna in tako sposobna nekatere pomembne informacije preoblikovati, popačiti, da prestanejo cenzuro. A kaj, ko popačena različica morda nima veliko smisla. Vsaj ne na prvo žogo. Tako pridemo do interpretacije sanj ali, kot ji pravi Freud, »kraljevske poti do nezavednega«.

Tokrat bomo pod drobnogled vzeli nekaj najpogostejših sanj in raziskali, kaj vam v resnici sporočajo.

Dreamstime
padanje

1.    Padanje

Strokovnjaki interpretacij sanj te radi poimenujejo za rdečo zastavo podzavesti, saj so najpogostejše pri ljudeh, ki se spoprijemajo z večjimi težavami ali neljubimi spremembami. Oseba je pod stresom, zato si mora vzeti čas zase.

2.    Izpadanje zob

Zobje naj bi bili po besedah nekaterih simbol moči in samozavesti, tako da njihovo izpadanje simbolizira njuno pomanjkanje. Ste v zadnjem času doživeli kaj neprijetnega, zaradi česar ste podvomili o sebi? Vas je morda kdo kako premagal, z besedami spodnesel tla? Mogoče ste ujeti v slabem odnosu. Pomislite in najdite razlog za pomanjkanje samozavesti in občutek nemoči.

Obstaja pa tudi druga razlaga, ki daje zobem povsem nov pomen: omenjene sanje naj bi ženskam napovedovale nosečnost, moške pa opominjale na željo po intimnosti.

3.    Biti gol v službi ali šoli

Take sanje so pogoste pri ljudeh, ki so ravno sprejeli novo službo ali zamenjali okolico. Gre namreč za simbol ranljivosti in občutka tesnobe, s katerim se verjetno spoprijema oseba v budnem stanju. Prav tako lahko te sanje sporočajo, da boste morali ponovno najti sebe in se povezati z notranjim otrokom.

4.    Opravljanje nenapovedanega testa

Omenjene sanje nosijo opozorilo: pazite se stresa, saj je lahko za vas poguben. Napade tako fizično kot mentalno zdravje, ljudje pa se tega prepogosto zavejo prepozno.

Po drugi strani sanjati, da ste nepripravljeni za test, pomeni tudi, da ste po svoje nepripravljeni narediti potrebne korake naprej v življenju. Obstali ste na mrtvi točki in z nje se je treba premakniti.

5.    Umiranje ali smrt

Ste v kratkem sanjali, da umirate ali ste umrli? Potem vam je podzavest želela sporočiti, da je čas, da nekaj končate – a ne ravno dobesedno življenja. Lahko gre za prekinitev zveze, morda dajanje odpovedi na delovnem mestu ali celo spuščanje vezi s preteklostjo. Premislite, kaj je tisto, kar vas v budnem stanju bremeni in vam jemlje energijo. To je tisto, česar se morate čim prej znebiti. Sanje vas spodbujajo, da začnete znova in se podate na pot, ki vam bo ponudila več.

6.    Nekdo vas lovi

Čeprav je občutek v sanjah precej grozeč, naj bi bil pomen vse prej kot negativen. Sanje namreč sporočajo, da je napočil čas, da se trenutnim težavam končno postavite po robu, se z njimi spopadete. Pomislite: pred čim natanko tako vztrajno bežite? Četudi to v vas sproža strahove, morate zbrati pogum in težave odpraviti.

7.    Varanje partnerja

Ne, če vas partner vara v sanjah, to še ne pomeni, da vas vara tudi v resničnosti. Sanje o varanju so pogoste, kadar partner na splošno preživi z vami premalo časa ali je v vajinem odnosu vidno zmanjšano zaupanje. V resnici so to sanje, ki lahko rešijo vajin odnos, saj opozorijo, da so v njem potrebne spremembe. Premislite, zakaj se čutite prevarane. Kaj vaš partner počne, da sproža te občutke?

8.    Zamujanje

Ste sanjali, da zamujate na pomemben sestanek ali službo na splošno? Lahko, da preveč delate. Ne dajajte obljub, ki jih ne morete izpolniti. Zavedajte se svojih zmožnosti in pomnite, da življenje ni le delo.

Dreamstime
letenje

9.    Letenje

Verjetno se vsi strinjamo, da so sanje, v katerih letite, ene izmed najboljših. No, vsaj dokler imate v njih nad letom nadzor. A njihovo sporočilo morda ni tako simpatično, kot si želite. Podzavest vam namreč želi sporočiti, da bo treba popustiti vajeti vašega življenja in dovoliti, da se nekaj razvije po svoje. Preveč in nenehno si želite nadzirati vsako situacijo. V resnici se soočate z nečim, nad čimer nimate nadzora, in čas je, da to tudi sprejmete.

10.  Nosečnost

Na prvo žogo bi lahko rekli, da take sanje kažejo le na močno željo po naraščaju, pa vendar niso vedno povezane le z družino in otroki. Gre za podzavestno željo po novem začetku in razvijanju ideje. Prav tako simbolizirajo prihod nove ideje, ki bo dodobra spremenila vaše življenje, če jo boste le znali pravilno razvijati. Kot otrok tudi ta potrebuje svoj čas in pozornost.