Državni udar

V Gvineji prehodna vlada in policijska ura

J.P./STA
6. 9. 2021, 17.03
Posodobljeno: 6. 9. 2021, 18.40
Deli članek:

Skupina vojakov je v soboto izvedla državni udar v Gvineji ter odstavila in prijela predsednika Alpha Condeja, razglasili so tudi policijsko uro za celotno državo.

Profimedia
Predsednik Alpha Conde

Vodja elitne enote vojske, ki je izvedla vojaški udar v Gvineji, Mamady Doumbouya je danes napovedal ustanovitev prehodne vlade in obljubil, da proti članom nekdanje vlade ne bo "lova na čarovnice".

Doumbouya je skušal tudi pomiriti vlagatelje in obljubil, da bo država spoštovala svoje poslovne zaveze. Odbor, ki ga je ustanovila hunta, "gospodarskim in finančnim partnerjem zagotavlja, da se dejavnosti v državi nadaljujejo normalno," je dejal.

"Začelo se bo posvetovanje o določitvi širših parametrov prehoda, nato bo ustanovljena vlada narodne enotnosti, ki bo vodila prehod," je dejal Doumbouya. Vendar pa ni povedal, kako dolgo bodo posvetovanja o vzpostavitvi vlade potekala.

Doumbouya je opozoril, da sta revščina in korupcija prisilila njegove vojake, da Condeja razrešijo. "Ne bomo več zaupali politike enemu človeku. Zaupali jo bomo ljudem," je dejal Doumboya, ki je prav tako sporočil, da so njegove sile zaprle kopenske in zračne meje Gvineje. Posebne enote so prav tako do nadaljnjega napovedale policijsko uro po vsej državi, pa tudi zamenjavo guvernerjev z vojsko.

Kot je dodal, so članom vlade danes prepovedali, da bi zapustili državo. Člani ministrskega kabineta, ki je bil sklican dan po odstavitvi predsednika Conde, so morali izročiti potne liste in službena vozila, je dejal Doumbouya.

Z vojaškim konvojem se je Doumbouya danes odpeljal v zapor Sirute v Conakryju in po poročanju lokalnega poročevalca dpa uredil izpustitev štirih opozicijskih politikov. "Ostali bodo izpuščeni kasneje," je glede usode na tisoče pripadnikov opozicije, ki so jih aretirali v času Condejeve vladavine, dejal vodja vojaškega udara.

Po vsej prestolnici je po državnem udaru na stotine opozicijskih podpornikov slavilo Condejev padec. Ljudje so plesali na ulicah in trobili, da bi izrazili veselje in upanje na nov začetek.

Kje je odstavljeni predsednik, še vedno ni jasno. Po vojaških virih naj bi bil Conde v hišnem priporu v hotelu v Conakryju.

Conde je bil na položaju od leta 2010, ko so bile v Gvineji prve svobodne demokratične volitve po osamosvojitvi države leta 1958. Tretji mandat si je leta 2020 zagotovil po sporni ustavni spremembi. Pred volitvami so potekali večmesečni politični pretresi in nasilni protesti. Kritiki Condeja označujejo kot vse bolj avtoritarnega vladarja, katerega mandat so zaznamovale kršitve človekovih pravic.

Iz sveta se sicer vrstijo obsodbe državnega udara v tej afriški državi.

Gvineja je sicer eden največjih svetovnih dobaviteljev boksita, rude, ki se uporablja za izdelavo aluminija. Država oskrbuje vse glavne trge, Kitajska pa je ena njenih največjih partneric.