Marjan Dikaučič

Pravosodni minister osumljen utaje davkov in ponarejanja; pravi, da so ponaredili njegov podpis

R.T.
6. 9. 2021, 16.40
Posodobljeno: 6. 9. 2021, 16.42
Deli članek:

Marjan Dikaučič pravi, da ničesar ne skriva in da naj podpise preveri grafolog.

Bobo
Marjan Dikaučič

Pravosodni minister Marjan Dikaučič je osumljen davčne zatajitve in ponarejanja poslovnih listin. Osumljen naj bi bil kot odgovorna oseba družbe BGA s sedežem v Gornji Bistrici in družbe Prevozi Žižek, d. o. o., ki je v stečaju.

Kot poroča spletni portal 24ur.com, je okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti v kazenski zadevi proti Dikaučiču avgusta 2019 tožilstvo Bosne in Hercegovine zaprosilo za mednarodno pomoč. Tožilka je avgusta lani vložila zahtevo za preiskavo na murskosoboškem sodišču, ki pa še ni uvedena.

V predkazenskem postopku naj bi ugotovili, da se je družba Prevozi Žižek izognila plačilu davka na dodano vrednost pri prodaji blaga družbi BGA. Z lažno dokumentacijo o preprodaji blaga naj bi prikazali, da je bilo blago prodano družbi WEST Alpine, d. o. o., iz Hrvaške, družba BGA pa naj bi ga po preprodaji kupila od družbe West Alpine Gmbh Leipzig iz Nemčije.

Državni proračun naj bi bil s tem oškodovan za 52.000 evrov.

Kot poroča portal 24ur.com, so na tožilstvu potrdili, da so 25. avgusta 2017 prejeli kazensko ovadbo Finančne uprave RS zoper Dikaučiča zaradi suma storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve.

Dikaučič je za MMC dejal, da je za očitano dejanje leta 2019 vso dokumentacijo predal policiji, lani pa je bil zaslišan na sodišču. Kot pravi, naj bi nekdo na dokumentih ponaredil njegov podpis, zato je sodišču predlagal, da avtentičnost podpisa preveri grafolog. Dodal je še, da ničesar ne skriva.