Astro

"Paul McCartney je umrl 9. 11. 1966," je prepričan slovenski glasbenik

Aleš Rod
5. 9. 2021, 08.08
Posodobljeno: 5. 9. 2021, 08.45
Deli članek:

Kmalu bo minilo 55 let od tedaj, ko naj bi po mnenju mnogih v prometni nesreči izgubil svoje življenje Paul McCartney, ki naj bi ga pozneje neopaženo zamenjal William Shears Campbell.

Profimedia
Paul McCartney

O tem je trdno prepričan tudi glasbenik Slavc Kovačič (71), ki nam je ob tej priložnosti podrobneje pojasnil razloge za svojo trditev.

Ko ste začeli, so vam bili člani skupine The Beatles nekakšen vzor. Kako se spominjate tistega obdobja?

V tistem času priljubljenih pesmi nismo mogli posneti, zato smo vedno nestrpno čakali, kdaj bomo prek radijskih valov lahko poslušali lestvico BBC-ja. Nekako smo poskušali loviti tiste valove, ki so prihajali in odhajali. Še zdaj se živo spominjam, kako je naš kitarist preklinjal, ker se je ravno med igranjem kitarskega sola sprejem poslabšal in ni dobro slišal igranja. Tako je to bilo videti takrat. Prek starega tranzistorja smo poslušali fante iz skupine The Beatles in si poskušali njihovo igranje čim bolj zapomniti, da smo lahko pozneje tudi sami zvadili njihove pesmi ter jih nato tudi izvajali.

Še zdaj se vidi, da vam je glasba skupine The Beatles pri srcu, saj v svojem glasbenem programu, ki ste ga poimenovali od Bitlsof do penzije, ne nazadnje še vedno izvajate njihove pesmi, kajne?

Akustični program Od Bitlsof do penzije veliko izvajam na različnih prireditvah, slikarskih razstavah … V tem programu poskušam nekako prikazati svojo pot, od svojih začetkov prek akustične kitare in vokala do ustne harmonike. Imitiram najrazličnejše izvajalke in izvajalce, od Tine Turner, Boba Dylana, Joeja Cockerja in, da, seveda obvezno tudi Beatle. To je za mojo dušo!

slav kovačič
Do nesreče Paula McCartneyja naj bi mu bil Slavc Kovačič zelo podoben.

Je vaš takratni zunanji videz v čem spominjal na katerega izmed članov Beatlov, ste koga »kopirali«?

Takrat sem bil zelo podoben Paulu McCartneyju. V reviji 7D je takrat celo izšel članek o tem. V njem je bila objavljena moja fotografija poleg fotografije Paula McCartneyja, poleg pa je pisalo, da to ni Paul McCartney, to je Slavc iz Slovenske Bistrice, član ansambla Skati.

Kmalu bo minilo 53 let, odkar naj bi umrl Paul McCartney. Se spominjate te informacije?

Seveda! Takrat je prišlo v javnost, da sta se Paul McCartney in John Lennon sprla na vajah, ki jih je nato Paul jezno zapustil ter pozneje umrl v prometni nesreči.

Ste takrat verjeli, da je Paul McCartney res umrl?

Takrat sem bil šokiran nad tem, da Paulu McCartneyju naenkrat nisem bil več podoben. To sem čutil. Prej sem imel njegove poteze, kar naenkrat teh potez nisem imel več. Takoj sem pomisli, da je ta, ki naj bi bil Paul McCartney, drug človek.

slavc kovačič
Še vedno rad izvaja pesmi svoje priljubljene skupine The Beatles.

Kako ste se odzvali na to?

Dejansko sem sledil tem stvarem. Namenoma sem na Revolver plošči poslušal zadnjo pesem nazaj, v nasprotni smeri. In takoj slišal, kako John Lennon v tej pesmi prepeva, da je pokopal Paula, saj si je očital, ker sta se s Paulom pred nesrečo sprla.

Ste po vseh teh letih še vedno prepričani, da je pravi Paul McCartney mrtev?

Trdno sem prepričan, da je Paul res umrl. Pred kratkim je tudi Ringo Starr rekel, da je on še edini živi član skupine The Beatles. Ob tem pa dodal, da mora povedati, kaj se je v resnici zgodilo. Tudi različni poganski znaki, ki so opazni na fotografiji albuma Abbey Road, kjer je recimo Paul McCartney bos, nakazujejo na to, da je Paul v resnici umrl v prometni nesreči 9. 11. 1966.

Aleš-Rod
Še vedno s ponosom pokaže majico s svojimi vzorniki, ki so jim pred leti skupaj z glasbenimi prijatelji velikokrat s težavo prisluhnili preko radijskih frekvenc.