Astro

Šele ko jih prepoznate, čustvene vampirje lahko odstranite iz svojih življenj

sn
11. 10. 2021, 19.11
Posodobljeno: 11. 10. 2021, 19.11
Deli članek:

Največji odtok energije so odnosi – nekateri so seveda pozitivni in nam dvigujejo razpoloženje, a žal obstaja tudi njihovo nasprotje.

pixabay
Čustveni vampirji niso nič manj nevarni od vampirjev, ki pijejo kri.

Prav vsak izmed nas je že bil ali pa je morda celo zdaj v odnosu, ki ustvarja slabo razpoloženje. Po druženju s to osebo, četudi je to kdo od naših bližnjih, se počutimo utrujene, izžete, malodušne … to so znaki, da smo bili ali smo v odnosu s čustvenim vampirjem.
Čustveni vampirji povzročijo še veliko več škode kot le naše fizično izčrpavanje. Najbolj maligni lahko v nas vzbudijo celo prepričanje o manjvrednosti.
Obstajajo znaki, ki jasno razkrivajo, da ste imeli odnos s čustvenim vampirjem – po druženju z njim ste utrujeni, vaše veke so težke, na ramenih imate občutek teže, zaželite si jesti ogljikove hidrate ali uživati alkohol, občutite tesnobo, prežemajo vas negativni občutki in misli ….
Da bi zaščitili svojo energijo, je pomembno, da se borite proti izčrpavanju, kar lahko storite tako, da se naučite prepoznavati take ljudi. Predstavljamo vam strategije, kako najbolj tipične čustvene vampirje prepoznati in se pred njimi tudi učinkovito zaščititi.
NARCISI
Njihov moto je: vse se mora vrteti okoli mene, ker sem najboljši v vseh pogledih. Imajo velikanski občutek lastne pomembnosti in neprestano hrepenijo po občudovanju. So nevarni, ker nimajo empatije niti ne občutijo brezpogojne ljubezni. Če stvari ne počnete po njihovih željah ali navodilih, vas bodo kaznovali, če imajo to možnost, sicer pa postali hladni kot led.
Kako se zaščititi: naj bodo vaša pričakovanja realna. To so čustveno omejeni ljudje. Poskusite se vsaj ne zaljubiti v katerega od njih, ker je njihova sebičnost brezmejna. Nikoli ne postanite odvisni od njih in jim ne zaupajte svojih najglobljih občutkov.
Egu narcisa se je vsekakor bolje v dolgem loku izogniti, a če je odnos z njim v kakšnem obdobju neizogiben, morate vse, kar se med vama dogaja ali karkoli načrtujeta, prikazati kot dejstva, ki so v njegovo korist.
ŽRTVE
Ti vampirji se vam vedno znova predstavijo v smislu »ubogi jaz«. Ves svet je naperjen prosti njim in to je razlog njihove velikanske nesreče. Ko ponudite rešitev za njihove težave, rečejo: »Da, ampak ...« Sčasoma boste lahko neprenehno jamranje žrtev spregledali spontano, a ni vredno čakati do takrat in vpijati njihovih težkih zgodb, ki jim sploh ne želijo srečnega konca.
Kako se zaščititi: določite prijazne, a trdne meje. Na kratko poslušajte prijatelja ali sorodnika, nato pa recite: »Ljubim te, vendar lahko poslušam le nekaj minut, razen če želiš razpravljati o rešitvah.« S sodelavcem pa sočustvujte z besedami: »V vsem skupaj vidim tudi nekaj pozitivnega, morda se mi bodo stvari prav hitro uredile; najbolje, da se vsi skupaj potrudimo.« Nato pogovor kar končajte z besedami: »Zdaj pa se moram vrniti k delu, me priganjajo roki … Saj razumeš!«
KONTROLORJI
Ti ljudje vas poskušajo oblastno nadzorovati in diktirati, kdo naj bi bili, kaj naj bi počeli in kako naj bi čutili. O vsem imajo mnenje, ki ga štejejo za edino pravilno. Pogosto začenjajo svoje stavke z: »Veste, kaj potrebujete?« Nato vam oni povedo, kaj je najboljše za vas, in če se ne strinjate, ste zanje le še smet.
Kako se zaščititi: skrivnost uspeha je, da kontrolorju nikoli ne poskušate vsiljevati svojega mnenja ali ga o čem prepričevati. Lahkotno, a čim bolj samozavestno izrecite: »Cenim nasvet, vendar je moje življenje moja odgovornost in težave bom reševal na svoj način.«

pixabay
Včasih imajo vampirji neznansko nežno in lepo podobo.

GOVORNIKI
Teh ljudi ne zanimajo vaši občutki. Skrbijo samo zase. Lahko čakate na pravi trenutek, da jim vskočite v besedo, a ta trenutek nikoli ne bo prišel. Se pa vedno rinejo v vašo bližino, dobesedno vam dihajo za vrat. Ko se odmaknete od njih, se oni premaknejo skupaj z vami.
Kako se zaščititi: ti posamezniki se ne odzivajo na neverbalne znake, zato jih je treba jasno prekiniti. Poslušajte strpno nekaj minut, nato pa vljudno recite: »Nerad prekinjam, ampak … moram se o nečem nujno pogovoriti še s tem in tem,« ali »moram na sestanek«, »moram na stranišče« ali pač kaj podobnega – in rešeni boste.
KRALJI IN KRALJICE DRAME
Ti ljudje imajo talent, da prav v vsaki situaciji zaznajo incident, iz katerega ustvarijo dramo oziroma velikansko težavo, s katero potem obremenjujejo vse okoli sebe.
Kako se zaščititi: kralji in kraljice drame ne morejo črpati iz umirjenih energij; ob njihovem izpadu torej naredite nekaj globokih vdihov in mirno izrecite: »Žal mi je,« nadenite si sočutno-hladnokrvni izraz in mirno odidite.