Novice / Slovenija

profimedia-0629722857

Slovenski dijaki za več prostih sedežev na medkrajevnih avtobusih

J.V./STA
22. 5. 2024, 08.55

Dijaška organizacija Slovenije (DOS) je ministrstvo za okolje, podnebje in energijo pozvala k povečanju kapacitet v medkrajevnem avtobusnem prevozu. Sedežev na avtobusih je premalo predvsem ob petkih in nedeljah, kar otežuje prevoz do šol in nazaj, so zapisali v torkovem odprtem pismu ministrstvu.

esčp, Evropsko sodišče za človekove pravice

Veljati začne novela zakona o prekrških

J.V./STA
22. 5. 2024, 06.40

Danes začne veljati novela zakona o prekrških, ki v zakonodajo vnaša tri odločbe ustavnega sodišča in sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) ter širi pravice fizičnih in pravnih oseb na področju prekrškovnega prava. Novelo je državni zbor sprejel konec aprila.

284-bencin_italijani_035

Razlogov za omejevanje cen goriv ni več

Ž.K. / STA
22. 5. 2024, 06.20

Naftne trgovce je razburil predlog nove vladne uredbe, po kateri bi se cene goriv usklajevale le še na 28 dni. Vladi predlagajo, da regulacijo cen ukine.

Napis, glavna

Razgrete strasti v Ilirski Bistrici: Nočemo postojnskih redarjev!

Jana Krebelj
22. 5. 2024, 06.13

Še preden se je začela, se je razprava o priključitvi občine Ilirska Bistrica k skupni občinski upravi občin Postojna, Pivka, Cerknica, Loška dolina in Bloke sprevrgla v grobo zmerjanje po ulicah in politični spopad med občinsko opozicijo ter županom.

kladivo sodnik

Sodišče vpletena v napad na lokal mariborskega župana oprostilo vseh obtožb

A.S./STA
21. 5. 2024, 22.07

Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je Roberta Reherja in Danijela Marholda, ki sta bila marca leta 2019 vpletena v napad na lokal mariborskega župana Saše Arsenoviča v Mariboru, oprostilo vseh obtožb, poroča spletni Večer. Sodnica Valerija Matvos Jeromel je sojenje zaradi pomanjkanja dokazov končala z izrekom oprostilne sodbe, ki še ni pravnomočna.

Bojana Beović

Medicina na Univerzi na Primorskem - znižanje ravni izobrazbe zdravnikov?

A. M./STA
21. 5. 2024, 21.25

V Sloveniji potrebujemo več mest za izobraževanje zdravnikov, vendar bi ustanovitev nove fakultete brez ustreznega kadra pomenila nevarno znižanje izobrazbene ravni zdravnikov, meni predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović. Vlada bo namreč v sredo z Univerzo na Primorskem podpisala pismo o nameri o izvajanju študija medicine.

valentina prevolnik rupel

Prevolnik Rupel: Agencija za kakovost v zdravstvu bo majhna, fleksibilna in v pomoč izvajalcem

D.K./STA
21. 5. 2024, 21.08

Agencije za kakovost v zdravstvu, ki jo predvideva predlog zakona o kakovosti v zdravstvu, si po trditvah ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel niso zamislili kot zahtevne agencije z veliko zaposlenimi. Šlo bi za agencijo, ki je majhna, fleksibilna in v pomoč izvajalcem, je dejala v uvodu današnje okrogle mize o novostih predloga zakona.

reševalno vozilo, belgija

Na Vrhniki voznica povozila otroka, policisti iščejo priče

D.K./STA
21. 5. 2024, 20.25

Na Ljubljanski cesti na Vrhniki se je popoldne zgodila prometna nesreča, v kateri je voznica osebnega vozila povozila otroka, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje. Ker vseh okoliščin nesreče, v kateri se je otrok huje poškodoval, ni bilo mogoče ugotoviti, policisti pozivajo vse morebitne priče, da se zglasijo ali pokličejo na policijo.

prosotovoljec

Naj prostovoljca sta postala črnjanska županja Romana Lesjak in višji policist-kriminalist Timotej Funkel

D.K./STA
21. 5. 2024, 20.13

Slovenska filantropija in Združenje za promocijo prostovoljstva sta danes na Slovesni dan prostovoljstva v Kočevju podelila nagrade najbolj zaslužnim prostovoljcem in prostovoljskim projektom. Naj prostovoljka je črnjanska županja Romana Lesjak, naj prostovoljec pa policist-kriminalist v Trbovljah Timotej Funkel, so sporočili organizatorji.

rusko jedrsko orožje

Rusija pričenja vaje z jedrskim orožjem

A. M.
21. 5. 2024, 19.31

Rusija je danes v bližini Ukrajine začela vojaške vaje s taktičnim jedrskim orožjem. Namen vaj je krepitev pripravljenosti vojske za zagotavljanje suverenosti in ozemeljske celovitosti Rusije, je pojasnilo obrambno ministrstvo v Moskvi in dodalo, da so vaje odgovor na provokativne izjave in grožnje nekaterih zahodnih voditeljev.

Nataša in Dino Bešter

Nataša in Dino Bešter, usklajen in ljubeč par: Skupaj sva že skoraj 50 let!

Alenka Sivka
21. 5. 2024, 18.45

Nataša in Dino Bešter sta znan slovenski par, ki že 38 let skupaj ustvarjata oddaje o živalih in zdravju. Oba sta zaljubljena v svoja dva psička, v naravo, in seveda drug v drugega, kljub temu, da 24 ur na dan preživita skupaj.

898987_policija_policist

V Ajdovščini napadli starejšo občanko

A. M.
21. 5. 2024, 18.02

Policisti so včeraj v Ajdovščini, obravnavali drzno tatvino. Po prvih zbranih podatkih je neznani moški prejšnji četrtek, 16. maja, starejši občanki v dar ponujal jedilni pribor, posodo in druge izdelke ter vstopil v stanovanje. Nato si je prilastil zlati nakit in uro in jo oškodoval za približno 2.000 evrov.

tadej pogačar

Pogačar si je v dežju privozil peto zmago na letošnjem Giru

A. M./STA
21. 5. 2024, 17.31

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec 16. etape dirke po Italiji. V dnevu, ki se je začel kaotično s pogajanji kolesarjev z organizatorji zaradi slabega vremena, je 25-letnik mirno vozil v glavnini, na koncu pa napadel 1,5 km pred koncem in vpisal še peto zmago na letošnjem Giru.

Alenka Bratušek Matic Tasič

Ministrica Bratušek: Rok odprtja odseka hitre ceste med Velenjem in Slovenj Gradcem ostaja junij 2028

D.K./STA
21. 5. 2024, 17.30

Na Prevaljah je danes potekal delovni sestanek z ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek, predstavniki Darsa ter ministrstva za naravne vire in prostor, na katerem so govorili o poteku gradnje tretje razvojne osi. Kot je povedala Bratušek, cilj za odprtje odseka hitre ceste od Velenja do Slovenj Gradca ostaja junij 2028.

Zeleni Slovenije

Referendumi: velika aktivacija nasprotnikov evtanazije in konoplje

Luka Mlakar
21. 5. 2024, 17.20

Preverili smo, katere politične stranke, združenja in društva ter posamezniki so se vključili v kampanjo pred tremi posvetovalnimi referendumi, katera stališča bodo zastopali in s kom vse so povezani.

gasilci

(Foto) Slovenijo zajele nevihte z močnimi naliv in vetrom: Podrto drevje, odkrite strehe in poplave

D.K.
21. 5. 2024, 17.02

Večji del države so danes zajele nevihte z močnimi nalivi, ki so ponekod povzročali težave.

895568_027--leski

Judoistka Andreja Leški v Abu Dabiju osvojila peto mesto

A. M./STA
21. 5. 2024, 16.21

Judoistka Andreja Leški je na svetovnem prvenstvu v Abu Dabiju v kategoriji do 63 kg osvojila peto mesto. V ponovitvi lanskega finala svetovnega prvenstva v Dohi proti francoski olimpijski prvakinji Clarisse Agbegnenou je v borbi za tretje mesto izgubila po tretji kazni v podaljšku.

Odprli kolesarsko povezavo Velenje-Mislinja

Foto: Odprli kolesarsko povezavo Velenje-Mislinja, v velenjski občini si želijo tudi dodatnih naložb v ceste

D.K./STA
21. 5. 2024, 15.30

V Paki pri Velenju so danes odprli novo kolesarsko povezavo Velenje-Mislinja. Kot je ob tej priložnosti povedal okoljski minister Bojan Kumer, so v uporabo predali mobilnostni in trajnostni dokaz uspešnega povezovanja na državni, regionalni in lokalni ravni. Kolesarska steza je dolga 9,4 kilometra, njena gradnja pa je stala 18 milijonov evrov.

šolsko kosilo

Bodo otrokom omogočili podaljšanje subvencij šolskih kosil?

A. M./STA
21. 5. 2024, 14.58

Koalicijske stranke so na pobudo poslanske skupine Svoboda v parlamentarno proceduro vložile predlog novele zakona o šolski prehrani. Z njo omogočajo polno subvencijo kosila učencem iz družin, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega zgornje meje 4. dohodkovnega razreda, do 1. septembra 2027, ko bodo kosila brezplačna za vse učence.

ustavno sodišče

Ustavno sodišče zavrnilo zadržanje izvedbe še enega referenduma

A.S./STA
21. 5. 2024, 13.23

Ustavno sodišče je na seji zavrnilo tudi predlog za začasno zadržanje izvrševanja odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki so ga skupaj z zahtevo za oceno ustavnosti odloka vložili v SDS in NSi. Obenem je sklenilo, da bo zadevo obravnavalo absolutno prednostno, so sporočili z ustavnega sodišča.

pogled z mangarta

Izginil na območju Mangarta, v izjemno težavnih razmerah obsežna iskalna akcija

S.R.
21. 5. 2024, 13.16

Na območju Mangarta iščejo 53-letnega avstrijskega državljana, ki je pogrešan od včerajšnjega dopoldneva.

jedrska elektrarna krsko jek bobo

Razkrili okvirne številke okoli Jek 2: Milijarde evrov in več tisoč delovnih mest

S.R./STA
21. 5. 2024, 12.33

Znano je, da je treba za izgradnjo jedrske elektrarne seči globoko žep in da je na drugi strani njeno obratovanje, ko se reaktor enkrat zažene, v primerjavi z drugimi viri do žepa nekoliko bolj prijazno. Kakšno breme bi torej za Slovenijo predstavljal drugi blok krške nuklearke?

Brane Gregorčič

Brane Gregorčič pojasnil, kje gre pričakovati posebej močne nalive in sunke vetra

S.R.
21. 5. 2024, 10.39

Današnje popoldne utegne biti posebej pestro. Za dele države velja oranžno opozorilo, težavo pa bi lahko predstavljala predvsem meteorna voda.

Žale, grobnica družine Tönnies

Od Ljubljane do Trsta - nabrežinski, kraški in istrski kamen v Italiji in po svetu

R.T.
21. 5. 2024, 09.51

To soboto so v starem pristanišču v Trstu (porto Vecchio) člani družine Tönnies skupaj s soustvarjalci razstave in gosti iz Italije, Slovenije in Švedske, od koder prihaja družina, odprli razstavo, posvečeno stavbam, ki jih je gradila ta družina v Trstu, Ljubljani in drugod po svetu.

Gaza

V Gazi se odvija »katastrofalna nočna mora«

S.R./STA
21. 5. 2024, 06.53

V Varnostnem svetu Združenih narodov so včeraj na pobudo Slovenije in Alžirije znova razpravljali o razmerah na Bližnjem vzhodu s poudarkom na Gazi.