Novice / Slovenija

pri belokranjcu

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi krvoločni prikradejo čisto do hišnih vrat

I. Vidmar
21. 5. 2024, 06.02

Zadnje tedne trojica potepuških psov vznemirja krajane krajevnih skupnosti Majde Šilc in Žabje vasi. Nemški ovčar in dva labradorca so med drugim pokončali že več domačih mačk.

peter-polanič, panvita

»Obstoječi lastniki smo si zagotovili pravico do soodločanja«

Majda Horvat
20. 5. 2024, 21.30

Vrednost sveže finančne injekcije je 50 milijonov evrov. Delovna mesta so varna, trdno ostaja tudi sodelovanje s kmeti kooperanti, zagotavlja predsednik uprave skupine, ki bo družbo vodil še naprej.

frizer, vpis v srednje šole

Največ na gimnazije, le za vzorec pa za mesarja ali peka

Rok Nose
20. 5. 2024, 20.30

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ugotavlja, da so se učenci dobro razporedili po programih in šolah. Na Ekonomski šoli Novo mesto zaprosili za dodaten oddelek ekonomske gimnazije.

gen

V roku enega meseca bo znana pričakovana cena elektrike iz novega bloka

D. Stanković
20. 5. 2024, 19.40

Osnutek pobude za pripravo državnega prostorskega načrta naj bi bil pripravljen do konca maja, do leta 2032 predvidene priprave na gradnjo.

MAMICA, NOVOROJENČEK, ZDRAVNICA

Po tragični smrti dojenčice spremembe tudi v soboški porodnišnici

Majda Horvat
20. 5. 2024, 18.50

Je zdravje pomembnejše od varovanja podatkov? Kako raznovrstne so pri tem prakse bolnišnic in porodnišnic po Sloveniji?

plin, plinovod

Odziv Geoplina na očitke, da se Slovenija zanaša na ruski plin

G.G./STA
20. 5. 2024, 18.48

Geoplin plin kupuje na podlagi pogodbe z alžirskim Sonatrachom in na podlagi kratkoročnih pogodb za nakupe na likvidnih trgih v EU. Pri slednjih se šteje, da je bil plin že predhodno uvožen v EU in ima poreklo EU, so se v Geoplinu danes odzvali na ugotovitve Evropske komisije, da se Slovenija zanaša na ruski plin, uvožen prek Avstrije.

kigali, ruanda

Od Balija do Kolorada in Ruande: poslanski turizem ali poti v interesu države?

Primož Cirman
20. 5. 2024, 17.47

Koliko in kam potujejo poslanke in poslanci državnega zbora? Kdo potuje največ in kdo je državo stal največ? Gre pri nekaterih poteh tudi za poslanski turizem na stroške države, od katerega ta nima ničesar?

ladja borkum

Je na ladji, ki pluje proti Kopru, orožje za Izrael? Akitivisti so se verjetno zmotili

G.G./STA
20. 5. 2024, 17.19

Nekatere propalestinske organizacije so zagnali preplah, da bi lahko bilo na ladji Borkum, ki pluje proti Luki Koper, orožje, ki je namenjeno izraelski vojski.

ljubljana, prešernov trg

Širjenje laži, mejno početje "vaških straž" in dejstva o kaznivih dejanjih v Ljubljani

R.T.
20. 5. 2024, 16.35

Policisti preverjajo, kaj so počeli mladeniči, ki so se oklicali za Slovensko obrambno stražo (SOS).

otrok čevlji

Odpoklic lesene gugalnice s toboganom: Otrok se lahko med igro zadavi

D.K.
20. 5. 2024, 15.34

Zdravstveni inšpektorat obvešča potrošnike, da so iz prodaje umaknili leseno gugalnico s toboganom, saj predstavlja resno tveganje za zdravje otrok, ki se lahko med igro hudo poškodujejo, v skrajnem primeru tudi umrejo.

Koroška galerija likovnih umetnosti

Koroška galerija likovnih umetnosti išče dela kiparja Franca Bernekerja

A.S./STA
20. 5. 2024, 14.10

V Koroški galeriji likovnih umetnosti (KGLU) ob 150-letnici rojstva Franca Bernekerja pripravljajo razstavo, posvečeno kiparju. Ob tem pozivajo vse, ki bi njegova dela morebiti hranili doma, da stopijo v stik z njimi. Odprtje razstave napovedujejo za 3. december.

bencin

Opolnoči pocenitev bencina in dizla

S.R.
20. 5. 2024, 12.59

Vlada se je odločila, da ne bo posegla v trošarine, kar pomeni, da bodo cene bencina, dizla in kurilnega olja od jutri nižje.

gibanje-svoboda, v-evropi-s-svojo-glavo

Svoboda na evropske volitve s sloganom V Evropi s svojo glavo

A.S./STA
20. 5. 2024, 11.57

Stranka Svoboda se na evropske volitve podaja s sloganom V Evropi s svojo glavo. Program, ki so ga predstavili na današnji novinarski konferenci, po besedah nosilke kandidatne liste in aktualne poslanke Irene Joveve (Svoboda/Renew) naslavlja tisto, kar ljudem največ pomeni: mir, zdravo okolje, enotnost in dobre možnosti za svoboden način življenja.

Janez Lenarčič

Lenarčič odgovarja kritikom: »Gre preprosto za najbolj temeljno človečnost«

S.R./STA
20. 5. 2024, 11.45

»Gre preprosto za najbolj temeljno človečnost,« se je na kritike, uperjene zoper njegov včerajšnji zapis na družabnem omrežju X, odzval evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

dež, ljubljana

Arso: Prihajajo močnejše nevihte z nalivi in sunki vetra

S.R.
20. 5. 2024, 11.04

Agencija RS za okolje (Arso) je posvarila, da je pred nami vremensko nestabilen teden. Kaže, da bo najbolj problematično torkovo popoldne.

policija

Tragedija pri Markovcih vzela petletno deklico, policija z informacijami skopa

R.T.
20. 5. 2024, 10.42

Mariborski policisti nadaljujejo s preiskavo tragedije, ki je v petek na območju Markovcev vzela življenje petletnega otroka.

pogozdovanje1

Prav vsi lahko prispevamo k obnovi poškodovanih gozdov

U.C.
20. 5. 2024, 09.42

Bili smo priča številnim ujmam, ki so klestila po gozdovih v Sloveniji. Da bi obnovili poškodovane gozdove in ohranili lepoto gozdov za prihodnje generacije, so v družbi Slovenski državni gozdovi aprila organizirali akcijo Pomladimo gozdove 2024.

Screenshot_20240520_085206_Instagram

Video: Slovenska obrambna straža naj bi na drog javne razsvetljave privezala migranta

J.V.
20. 5. 2024, 09.00

Na družbenem omrežju Instagram se je pojavil profil Slovenska obrambna straža (SOS). Kot kaže, gre za skupino desno orientiranih mladih fantov, ki si želijo "očistiti" Slovenijo tujcev. Osebe še niso identificirane, preiskava je v teku.

najden-predmet

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

U.C.
20. 5. 2024, 08.11

Na Policijski postaji Žalec hranijo motoristični kovček, znamke BMW in tudi sivo-modri skiro znamke OXELO se je znašel tam. Preverite, če ste ju izgubili.

objesten-voznik

Objestni rablji v jeklenih konjičkih ne divjajo na etični pogon

Vesna Meško
20. 5. 2024, 06.05

V trenutku, ko sedete za volan in se pridružite prometu, vaše življenje ni le v vaših rokah. Lahko vozite previdno, upoštevate pravila, spoštujete druge udeležence v prometu, a to ne pomeni, da ste v zverinjaku pločevine varni.

bencin

Če vlada ne bo posegla s trošarinami, bo bencin cenejši

R.T.
19. 5. 2024, 19.19

Nekatere zanima, za koliko se bo v torek spremenila cena bencina in dizla.

tadej pogačar, giro

Pogačar na klancu napadel in povečal prednost

STA
19. 5. 2024, 18.07

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec kraljevske 15. etape dirke po Italiji od Manerbe do Livigna (222 km). Petindvajsetletnik se je na predzadnjem klancu odločil za napad in najbližjim zasledovalcem v skupnem seštevku znova vzel ogromno časa. Pred zadnjim tednom ima namreč skoraj sedem minut naskoka.

marjan-šarec, romana-lesjak, tomaž-rožen, matic-tasič, mark-maze

Šarec na spominski slovesnosti na Poljani: "od Evrope imamo bistveno več dobrih kot slabih stvari"

D.K./STA
19. 5. 2024, 11.34

Na Poljani pri Prevaljah so v soboto obeležili 79. obletnico zadnjih bojev druge svetovne vojne. Slavnostni govornik, obrambni minister Marjan Šarec, je izpostavil pomen boja za svobodo in spoštovanja zgodovine. EU je označil kot najboljši odgovor na "krvavo in surovo preteklost".

bolniška postelja

Bolnišnična odsotnost Celjanov pod slovenskim povprečjem

A.S./STA
19. 5. 2024, 11.10

Bolnišnična odsotnost delovno aktivnih prebivalcev Celja je bila lani pod slovenskim povprečjem. Trajala je povprečno 19,7 dni, v Sloveniji pa 21,7. Delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi zvišanega krvnega tlaka, je bil nižji od povprečja v državi, za sladkorno bolezen pa nad povprečjem, je razvidno iz podatkov NIJZ o zdravju prebivalcev občin.

evropski parlament

Evropski poslanci ob plači upravičeni do številnih ugodnosti

Marko Stanojević/STA
19. 5. 2024, 10.30

Vsak od 720 poslancev Evropskega parlamenta, kolikor jih bodo na junijskih volitvah izvolili volivci EU, bo mesečno prejel dobrih 10.000 evrov bruto plače. Poleg tega so evroposlanci upravičeni do raznih nadomestil, delnega kritja zdravstvene oskrbe in starostne pokojnine. Izguba poslanske imunitete medtem še ne pomeni nujno izgube mandata.