Vpis v srednje šole

Največ na gimnazije, le za vzorec pa za mesarja ali peka

Rok Nose
20. 5. 2024, 20.30
Deli članek:

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ugotavlja, da so se učenci dobro razporedili po programih in šolah. Na Ekonomski šoli Novo mesto zaprosili za dodaten oddelek ekonomske gimnazije.

ŠC Krško-Sevnica
Frizer je predvsem za dekleta še vedno zelo priljubljen program, za katerega bo letos veljala omejitev vpisa.

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je objavilo podatke vpisa v srednje šole za prihodnje šolsko leto. Po njihovih ugotovitvah so se učenci v primerjavi s prejšnjimi leti večinoma dobro porazdelili po programih in šolah. Največ zanimanja je za gimnazije, predšolsko vzgojo, strojne tehnike, zdravstveno nego, medijske tehnike, tehnike računalništva, frizerje, veterinarje, kozmetične tehnike in tudi avtoserviserje, malo vpisanih pa je na programih pečar, pek, mesar, tesar, zidar …

V gimnazijah in srednjih šolah je bilo na voljo 25.568 razpisnih mest, na katere se je prijavilo 22.971 kandidatov. Največ, nekaj manj kot 43 odstotkov, bodočih srednješolcev se je prijavilo v programe srednjega strokovnega izobraževanja (lani 43,5 odstotka), v gimnazijskih programih jih bo tretjina, kar je dober odstotek manj kot lani, v programe srednjega poklicnega izobraževanja se je vpisala petina devetošolcev, dva odstotka več kot lani, okoli tri odstotke pa jih bo obiskovalo nižje poklicne šole.

Za tri programe omejitev vpisa

V Šolskem centru Novo mesto imajo večji vpis, kot je predvidenih mest, v programih elektrotehnik, gradbeni tehnik, predšolska vzgoja, pomočnik v tehnoloških procesih, strojni tehnik, kozmetični tehnik in zdravstvena nega. Ker lahko vpišejo od 28 do 30 novincev na oddelek, bodo lahko sprejeli vse vpisane v programe predšolska vzgoja, strojni tehnik in zdravstvena nega. »Za programe elektrotehnik, gradbeni tehnik in kozmetični tehnik pa je omejitev vpisa. Za pomočnika v tehnoloških procesih bomo zaprosili za dodatni oddelek, ker za programe nižjega poklicnega izobraževanja zakonodaja sploh ne predvideva meril ter izbirnega postopka v primeru omejitve vpisa in smo dolžni vzeti vse kandidate,« pojasnjuje direktor ŠC Novo mesto dr. Matej Forjan.

arhiv
Vpis v srednje šole, Dolenjska

Za program izvajalec suhomontažne gradnje, tesar, zidar, strojni mehanik so prejeli le nekaj prijav. »Že vrsto let zanje ni nekega zanimanja, dijaki se raje odločajo za programe srednjega strokovnega izobraževanja. Kljub majhnemu vpisu v te deficitarne poklice bomo programe zaradi ohranjanja kontinuitete izvajali tudi letos in na enak način kot do zdaj,« pravi Forjan.

Na Gimnaziji Novo mesto imajo povečan vpis  v športni oddelek, a kot pravi ravnateljica Mojca Lukšič, predvidevajo, da omejitve ne bo, ker so ministrstvo zaprosili za povečanje števila razpisnih mest na maksimum — to za športni oddelek znaša 24 dijakov. Tudi na brežiški gimnaziji imajo podoben primer, ravnatelj Matej Škof se nadeja, da bodo v prvi letnik sprejeli vseh 22 vpisanih dijakov.

Dodaten oddelek ekonomske gimnazije

Na Ekonomski šoli Novo mesto so skoraj še enkrat več prijav prejeli za program ekonomska gimnazija. Pristojno ministrstvo so že zaprosili za dodaten oddelek; ravnateljica Vladimira Šuštaršič pričakuje, da ga bodo tudi dobili. V programih ekonomski in medijski tehnik pa je bilo glede na število mest za novice le nekaj več vpisanih, zato tu ne bo omejitve. Najmanj prijav je bilo za trgovca, vpisalo se je 11 kandidatov.

Na Kmetijski šoli Grm in biotehniški gimnaziji so letos prvič zaradi potreb lokalnega okolja razpisali triletni program za mehanika kmetijskih in delovnih strojev. Prijavilo se jih je 27, kar je eden več od razpisanih mest, in to jih veseli. Po besedah ravnateljice Marjane Kos bodo lahko sprejeli vse vpisane, tudi v drugih programih omejitev vpisa ne bo. Najmanj zanimanja je bilo za mesarja, le šest prijav. »Program mesar je deficitaren poklic, vendar kljub velikemu zanimanju iz gospodarstva in možnosti štipendiranja trenutno ne zaznavamo povečanega zanimanja, ker gre za zelo specifičen poklic,« meni Kos.

Za frizerja veliko zanimanja

»Trenutno stanje prijav kaže, da bomo v prihodnjem šolskem letu imeli zapolnjene oddelke v vseh razpisanih izobraževalnih programih,« pravi Alenka Pečnik Kranjec iz svetovalne službe Strokovnoizobraževalnega centra Brežice. V programih ekonomski tehnik in predšolska vzgoja je bilo nekaj več vpisanih, kot je na voljo mest, zato bo tam verjetno omejitev.

Profimedia
Mladi se morajo že zgodaj odločati o svoji karierni poti.

V Šolskem centru Krško - Sevnica naj bi imeli prihodnje šolsko leto 143 novih dijakov. »Kot kaže, bomo imeli na srednjem strokovnem izobraževanju dejansko polne oddelke, na srednjem poklicnem izobraževanju pa število novincev že nekaj let stagnira, kar je splošen slovenski trend. Izjema je frizer, ki je dejansko povsod še vedno zelo priljubljen program predvsem za dekleta in v katerem imamo tudi letos edino omejitev vpisa,« je povedal direktor ŠC Krško - Sevnica Jože Pavlovič.

Ob tem je dodal, da načrtujejo energetsko sanacijo šole in ureditev novih mizarskih delavnic, kar bo po njegovem prispevalo k povečanju vpisa v program mizarja, za katerega je bilo letos sicer najmanj zanimanja.

Na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje ne bodo imeli omejitve vpisa v njihove programe. Največ zanimanja je bilo sicer za gimnazijo, kjer bosta dva oddelka. Tudi Srednja šola Črnomelj je razpisala dva oddelka gimnazije, napolnili pa bodo enega.