Jek 2

V roku enega meseca bo znana pričakovana cena elektrike iz novega bloka

D. Stanković
20. 5. 2024, 19.40
Deli članek:

Osnutek pobude za pripravo državnega prostorskega načrta naj bi bil pripravljen do konca maja, do leta 2032 predvidene priprave na gradnjo.

Gen Energija
Jek 2, kot si ga predstavljajo pri Gen energiji.

Na seji sveta regije Posavje prejšnji teden so posavski župani dobili nekaj odgovorov družbe Gen energija glede državnega prostorskega načrta (DPN) za Jek 2 in nadaljnjih aktivnosti. Prvi korak, priprava osnutka pobude za pripravo DPN, naj bi bil končan do konca maja. Gradivo bodo nato poslali na ministrstvo za naravne vire in prostor, julija pa sledi javna razgrnitev s pridobivanjem smernic presojevalcev in nosilcev urejanja prostora, torej tudi lokalne skupnosti. Kot je povedal dr. Robert Bergant, vodja službe za inženiring v okviru sektorja Novi jedrski objekti v Genu, sta priprava in sprejetje DPN predvidena med letoma 2025 in 2027, v tem obdobju bo tudi druga javna razgrnitev. Do leta 2028 bo predvidoma sprejeta končna naložbena odločitev, obdobje do leta 2032 pa bo namenjeno pridobivanju gradbenega dovoljenja in pripravam na gradnjo. Ta naj bi trajala sedem let, kar pomeni, da je začetek obratovanja Jek 2 predviden konec leta 2039 ali v začetku leta 2040.

Pobuda še pred referendumom

»Želimo si, da bi bila pobuda za pripravo DPN na ministrstvo vložena še pred jesenskim referendumom, da bodo ljudje vedeli, o čem odločajo,« je na seji sveta regije dejal Danijel Levičar, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade. Krški župan Janez Kerin je ob tem opozoril, da je za javno razgrnitev predvidenih le 30 dni, in to ravno v času dopustov, zato je predlagal podaljšanje roka za vsaj še 30 dni. Kot je poudaril generalni direktor družbe Gen energija Dejan Paravan, je sodelovanje z lokalno skupnostjo pri tako velikem projektu izjemno pomembno. »Z lokalno skupnostjo odlično sodelujemo že pri obstoječi nuklearki. Ljudje znajo živeti z objektom in tudi prepoznavajo njegove koristi, zato je podpora Jeku 2 na lokalni ravni celo večja kot v državnem prostoru,« je dejal. Prav v tej luči bodo v Informacijskem središču Gen 23. maja postavili stojnico in začeli predstavljati projekt širši javnosti. Podobno predstavitev bodo v okviru občinskega praznika pred krškim kulturnim domom pripravili 7. junija, nato pa bodo predstavitve nadaljevali po vsej državi. Junija bodo v Genu odprli tudi projektno pisarno, namenjeno vsem, ki jih zanima postopek umeščanja Jeka 2 v prostor.

Vključitev lokalnih dobaviteljev

Po Paravanovih besedah naj bi v roku meseca dni objavili tudi rezultate ekonomike, torej podatke o ocenjeni vrednosti projekta in pričakovani ceni elektrike iz Jeka 2. Ob tem že potekajo pogovori s tremi morebitnimi dobavitelji opreme, ameriškim Westinghousom, francoskim EDF in KHNP iz Južne Koreje. Po Paravanovih besedah bi se lahko domača industrija v dobavno verigo vključila v 37-odstotnem deležu vrednosti naložbe. Prav to, v kolikšnem deležu bo izbrani dobavitelj vključil tudi domače dobavitelje, bo eno od pomembnejših meril pri njegovi izbiri. Na svetu regije so župani sprejeli sklep, s katerim predlagajo, da sta krški župan in vsakokratni predsedujoči svetu regije vključena v vladno delovno skupino o Jeku 2. Želijo tudi, da se razvojni načrti regije pripravljajo vzporedno in usklajeno z DPN. Jek 2 bo namreč v regijo pripeljal več tisoč novih ljudi ter s tem večje potrebe po novih stanovanjih, vrtcih in šolah. »Teh sredstev občine nimamo, zato računamo, da nam bo država pri tem stopila naproti,« je dejal župan Bistrice ob Sotli Franjo Debelak, ki enoletno vodenje sveta regije v teh dneh predaja brežiškemu županu Ivanu Molanu.