Dnevna negotovost

Slovenski dijaki za več prostih sedežev na medkrajevnih avtobusih

J.V./STA
22. 5. 2024, 08.55
Posodobljeno: 22. 5. 2024, 08.57
Deli članek:

Dijaška organizacija Slovenije (DOS) je ministrstvo za okolje, podnebje in energijo pozvala k povečanju kapacitet v medkrajevnem avtobusnem prevozu. Sedežev na avtobusih je premalo predvsem ob petkih in nedeljah, kar otežuje prevoz do šol in nazaj, so zapisali v torkovem odprtem pismu ministrstvu.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ena najbolj perečih težav, ki jo mladi in njihovi starši pogosto izpostavljajo, je prav pomanjkanje prostih sedežev na medkrajevnih avtobusih, so zapisali v DOS. Težava je posebej izrazita ob petkih popoldne na relacijah iz večjih mest in ob nedeljah popoldne v obratni smeri. Dodajanje avtobusov po njihovih ocenah pomaga, vendar ne dovolj. "Dijaki in študentje se dnevno srečujejo z negotovostjo, ali bodo lahko pravočasno prišli na svoje destinacije, kar negativno vpliva na njihovo izobraževanje in vsakodnevno življenje," so zapisali.

Predlagajo dodatno povečanje števila avtobusov v času največjih obremenitev. Čeprav to težave ne bi rešilo v celoti, bi dodatni avtobusi v času največjih obremenitev vendarle prispevali k zmanjšanju gneče, so prepričani. "Verjamemo, da lahko z vašo pomočjo dosežemo bistveno izboljšanje pogojev za medkrajevni prevoz dijakov in študentov. Vaša podpora bi pokazala, da Slovenija skrbi za izobraževanje in dobrobit svojih mladih," so dodali.