Glasba

Letos obeležujejo 35 glasbenih let

Alesh Maatko
25. 5. 2024, 07.00
Deli članek:

Njihov zaščitni znak je Perkmandeljc!

Janin Vezonik
Originalni Zasavci, ki slavijo po svojem edinstvenem knap'n'rollu, križancem med klenim rokenrolom, tradicionalno ljudsko pesmijo in pristno slovensko hudomušnostjo, bodo osrednji koncert ob jubileju odigrali 5. oktobra 2024.

Orlek že 35 let velja za eno najizvirnejših domačih zasedb. Nastali so konec osemdesetih let, natančno leta 1989, za svoj uradni začetek pa štejejo snemanje svojih prvih demo posnetkov na takratnem radiu Trbovlje. Zasedba Orlek ima svoj domicil v Zagorju ob Savi, v srcu rudarskih revirjev, in konce, od koder izhajajo, s ponosom nosijo s seboj. Njihova besedila so po večini humorna, življenjska, mestoma pa popisujejo tudi trpko rudarsko življenje in delo, iz njihove glasbe pa veje pozitivizem, šegavost in mestoma otožnost. Poleg tradicionalne rock postave njihova številna zasedba obsega še pihalno sekcijo, trobila in harmoniko. S to svojo neponovljivo in edinstveno zmesjo klenega rokenrola, tradicionalnih ljudskih, narodnih ali ponarodelih pesmi, z avtorsko hudomušnostjo in preprostostjo ter zgodbami, ki jih pripovedujejo s svojo glasbo, so nas osvojili že pred leti, svoj posebni in tako edinstveni glasbeni izraz, poimenovan knap'n'roll, pa Orleki, ki so si nadeli ime po hribu na obrobju Zagorja, negujejo že 35 let!

Primož Lavre
Glavni pevec skupine, Vlado Poredoš.

Trinajst albumov

Orleki so v svojih prvih 35 letih ustvarili, poustvarili in doživeli že marsikaj: posneli so trinajst albumov, odigrali nešteto koncertov na največjih in najmanjših slovenskih odrih, nastopili na tujih festivalih (od Nemčije, Avstrije, Madžarske, Rusije, Makedonije, Poljske in drugod po Evropi do ZDA in Pakistana, Avstralije in Kitajske), imeli obširno turnejo po Južni Ameriki (Brazilija, Argentina, Urugvaj …), množico uspešnih klubskih koncertov (med drugim so nastopili tudi v legendarnem newyorškem CBGB) in še bi lahko naštevali. V vseh letih delovanja so prejeli tudi mnogo nagrad in priznanj (zlata ptica, zlati petelin, plaketa dr. Slavka Gruma … Vlado Poredoš pa je prejel tudi Ježkovo nagrado), za njihovih 20 let je izšla knjiga Zdenka Matoza Orlek – 20 let knap'n'rolla, za 30 let pa dokumentarni film avtorice Maje Pavlin v produkciji RTV Slovenija. V vseh teh letih so posneli več kot 100 avtorskih skladb in v življenje obudili marsikatero ljudsko, v bolj divji, etno rock verziji. Njihove so na primer Ko so lipe cvetele, Adijo, knapi, Na Kum, Mala Zagorjanka, Kranjski Janez, Moja Boginja, Porno polka, Punca s Šohta, Ko se vino več ne toči, Okna in ne pozabimo na Perkmandeljca, ki je postal nekakšen njihov zaščitni znak (poleg škornja, ki ga nosijo v logotipu). Pa še bi lahko naštevali.

Orleki so v zadnjem času, ki je vodil do letošnjega leta, ko obeležujejo 35 let, predstavili nekaj priredb svojih najbolj znanih skladb (Na Kum, Adijo, knapi, Moja boginja, Vinska trta, Punca s Šohta), napovedali pa so tudi nov album, ki bo izšel letos maja. Poleg novih priredb starejših skladb bo na njem tudi kopica novih, ki jih boste lahko slišali kmalu. Orleki bodo poleti obredli Slovenijo, ko bodo nastopili tako na samostojnih koncertih kot na večjih festivalih (med drugim bo eden od koncertov poletja tudi v rodnem Zagorju), pot jih bo vmes zanesla tudi na tuje, jeseni pa pripravljajo osrednji koncert ob praznovanju 35 let. Koncert bo v soboto, 5. oktobra 2024, v Kinu Šiška v Ljubljani. Ne zamudite rajanja z njimi!