Glasba

Poletna noč kot poklon večni glasbi

Alesh Maatko
14. 6. 2024, 07.00
Deli članek:

Tradicionalni gala koncert Poletna noč bo 20. junija slovesno odprl 72. Ljubljana Festival.

Adrian Pregelj / RTV Slovenija
Tradicionalni gala koncert Poletna noč, ki predstavlja bogato dediščino slovenske zabavnoglasbene zakladnice, bo 20. junija slovesno odprl 72. Ljubljana Festival.

Poletna noč, ki vsako leto nastane v koprodukciji RTV Slovenija in Festivala Ljubljana, je postala že tradicionalna prireditev, ki obuja edinstven spomin na bisere iz zakladnice slovenske zabavne glasbe. Letošnja bo posvečena zimzelenim popevkam Ditke Haberl, Alenke Pinterič in Marjetke Nece Falk – treh izjemnih pevk generacije, ki je zaznamovala zgodovino festivala Slovenska popevka in ki jih med drugim povezuje rojstno mesto Maribor.

Številna znana imena

RTV Slovenija je prireditev Poletna noč prvič organizirala na pobudo Jureta Robežnika, in sicer v posvetilo ob smrti Majde Sepe, nadaljevala pa z zaznamovanjem obletnic velikih imen slovenske popevke – skladateljev, piscev besedil in pevcev. Nepozabne popevke bodo tako letos zaživele v izvedbi naših najpomembnejših solistk in solistov: Nine Strnad, Nuške Drašček, Darje Švajger, Nuše Derenda, Eve Hren, Lare Jankovič, Anike Horvat, Lare Baruca, Saše Lešnjek, Zale Smolnikar - Záli, Andraža Hribarja in Ota Pestnerja. Obeta se še en izjemen glasbeni začetek poletja, na katerem pa do zadnje minute ne bomo vedeli, komu bo pripadla čast odpeti naslovno popevko Elze Budau in Mojmirja Sepeta, skladbo Poletna noč, ki je nastala pred natanko 60 let.

S.R./M24
Lanska Poletna noč je bila posvečena kantavtorju Tomažu Domicelju (v družbi direktorja Festivala Ljubljana Darkom Brlekom).

Voditelj Mario Galunič

In le kdo bi bil primernejši za povezovanje gala prireditve v počastitev trem glasbenim ikonam kot izjemno priljubljen, zdaj že legendarni voditelj Televizije Slovenija Mario Galunič, ki je prav tako kot slavljenke večera rojeni Mariborčan. »Kakšno naključje, da bom znova stal na odru Poletne noči, ko slavimo glasbeni opus treh izjemnih pevk, ki so vse po vrsti Mariborčanke tako kot jaz. To zagotovo ta večer ne bo nepomembno, a seveda bo v prvi vrsti poklon večni glasbi, ki jo tudi sam občudujem. Vsako leto bolj. Osebno poznam vse tri dame in upam si reči, da so si zelo različne, tudi njihova glasba. Zato nas čaka vznemirljiv izziv, kako združiti vso to različnost v čudovit in nepozaben večer. Ne dvomim, da nam ne bo uspelo,« je tik pred letošnjo Poletno nočjo svoje mislil strnil Mario Galunič.

Podobnih misli je tudi dirigent Patrik Greblo, ki je pred festivalom dejal, da se v prihodnosti ni bati za Poletno noč. »Če smo z lansko Poletno nočjo, ki je bila posvečena Tomažu Domicelju, zavili že v mlajše (ali pa manj staro) obdobje slovenske zabavne glasbe, bomo ta izjemno plodna glasbena leta še dodatno odstrli. V prvi vrsti z dolžnim poklonom trem zelo različnim pevkam, ki so se dokaj zgodaj pridružile gibanju slovenske popevke in dober del svojega profesionalnega življenja namenile plemenitenju slovenske glasbene zakladnice. Vesel pa sem tudi dejstva, da tudi z izborom skladb ob bok najpomembnejšim skladateljem postavljamo manj znane ali morda že pozabljene avtorje. To je naše poslanstvo in verjamem, da smo snovalci Poletne noči tudi za to nagrajeni z izjemnim obiskom tako vsakoletnega osrednjega dogodka v okviru ljubljanskega festivala kot tudi drugih koncertov po Sloveniji.«

S.R./M24
Skladatelj in dirigent Patrik Greblo že komaj čaka na prvi večer festivala –Poletno noč na Kongresnem trgu.