Film

Letošnji častni oskar tudi za producente filmov o Jamesu Bondu

A. M. / STA
13. 6. 2024, 17.00
Posodobljeno: 13. 6. 2024, 17.05
Deli članek:

Producenti filmov o Jamesu Bondu bodo novembra na slovesnosti prejeli častne oskarje, je v sredo sporočila Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti, ki od leta 2009 nagrade podeljuje ločeno od siceršnjih zlatih kipcev.

Profimedia
Daniel Craig

Priljubljeno franšizo z agentom 007 imata od leta 1995 pod nadzorom polbrata Michael G. Wilson in Barbara Broccoli. Polbrata sta vajeti prevzela po smrti očeta Alberta Broccolija. Pod njunim producentskim upravljanjem je nastala vrsta najbolj uspešnih filmov v zgodovini serije, vključno z milijardo dolarjev vrednim filmom Skyfall iz leta 2012, v katerem je Bonda upodobil Daniel Craig.

Nagrada je "dokaz njunega uspeha kot producentov priljubljene Bondove serije in njunega prispevka h kinematografski industriji," je v izjavi povedala predsednica akademije Janet Yang.

Novica o nagradi prihaja v času pričakovanja novega igralca, ki bo v prihodnjem filmu ovekovečil tajnega agenta 007. Zadnji Bondov film Ni čas za smrt iz leta 2021 je bil poslednji s Craigom v glavni vlogi, čeprav je veliko ugibanj, pa novo igralsko ime še ni potrjeno. V vmesnem času se je zgodil tudi prevzem studia MGM, ki ga je kupil Amazon.

Profimedia
Prizor iz filma "Ni čas za smrt"

Wilson in Broccoli bosta nagrado prejela na slovesnosti v Los Angelesu, skupaj z drugimi znanimi osebnostmi, kot sta Quincy Jones in Richard Curtis.

Glasbenik, skladatelj in producent Jones je bil za glasbo pri filmih, kot so Hladnokrvno, Barva škrlata in The Wiz že sedemkrat nominiran za oskarja, ki ga ni nikoli prejel. Že leta 1967 je bil kot prvi temnopolti skladatelj nominiran v kategoriji izvirnih skladb za film Banning. "Umetniška genialnost in neutrudna ustvarjalnost sta Jonesa uvrstila med najvplivnejše glasbene osebnosti vseh časov," je poudarila Yang.

Sedeminšestdesetletni britanski scenarist in režiser Curtis pa se je podpisal pod filmske uspešnice, kot so Notting Hill, Dnevnik Bridget Jones, Pravzaprav ljubezen ter Štiri poroke in pogreb. Za slednjega je bil nominiran za oskarja za najboljši scenarij. Kot soustanovitelj organizacije Comic Relief, ki zbira denar v dobrodelne namene, bo prejel kipec Jeana Hersholta, ki ga podeljujejo filmskim ustvarjalcem za humanitarno delo.

Častnega oskarja bo po pisanju AFP prejela tudi Juliet Taylor za kasting pri filmih Taksist, Annie Hall, Romanca v Seattlu in Schindlerjev seznam.

Častne oskarje vsako leto podelijo ločeno od oskarjev, da bi razbremenili natrpan urnik glavne prireditve. S prireditvijo Akademija filmskih umetnosti in znanosti vsako leto počasti filmske ustvarjalce, ki so spregledani na rednih podelitvah oskarjev. Letos 15. prireditev bo na sporedu 17. novembra.