Film

Samodestruktivni volk iz Colorada

D.K.
23. 6. 2024, 21.49
Posodobljeno: 23. 6. 2024, 22.12
Deli članek:

Jan-Michael Vincent morda ne sodi med največja igralska imena, je pa možakar, ki je bil znan tudi po svojem videzu, sam uspešno uničil svojo kariero.

Profimedia
Jan-Michael Vincent bi bil 15. julija letos star 80 let.

Čez nekaj dni bo minilo 80 let od njegovega rojstva. Jan-Michael Vincent je bil znan predvsem po svoji vlogi pilota helikopterja v seriji Air Wolf in kot protagonist Matt Johnson v filmu Velika sreda(1978), bil pa je tudi Byron Henry v miniseriji iz 1983, Vojne vihre.

Jan-Michael Vincent se je rodil 15. julija 1944 v Denverju v Coloradu, kamor so 1941 po vstopu v vojsko namestili njegovega očeta Lloyda. Njegov dedek po očetovi strani, Herbert Vincent, je bil bančni ropar in ponarejevalec, ki je vrh svoje temne slave dosegel v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja, njegovega strica Hoya pa je do smrti ustrelil šerif v Tulareu, potem ko je bil na begu po ropu v Oregonu. Še dva njegova strica, Clifford in Harold, sta bila obsojena za bančni rop v Hardwicku 1931. Njegovega dedka in strica Gordona so 1932 prijeli zaradi, ne boste uganili, bančnega ropa in tako je igralčev oče Lloyd ostal sam.

Profimedia
V Baby Blue marincu je ob živce spravljal svoje nadrejene.

Taka prijazna družina z družinskim poslom

Ta je spoznal ženo Doris leta 1940, ko jih je štela 15, Lloyd pa je pravkar končal srednjo šolo. 1941 so ga premestili v Denver, kjer je bil pilot bombnika B-25. V zakonu sta se rodila še Jan-Michaelov brat Christopher in sestra Jacqueline. Oče Lloyd je po vojni postal slikar in se tako kot dedek Herbert vdal alkoholizmu. V času Jean-Michaelovega rojstva sta starša imela v lasti delavnico za izdelavo napisov.

Vincent je končal srednjo šolo v Hanfordu in tri leta hodil na univerzo v Venturi v Kaliforniji, a je ni končal. Ko bi moral oddati diplomo, mu je uradnik med odmorom za kosilo dobesedno zaprl vrata v obraz, zato je 200 dolarjev koristneje porabil za zabavo v Mehiki. Pozneje je služil v kalifornijski Narodni gardi in ostal rezervist do 1971.

Profimedia
Avgusta 2014 je v TV oddaji povedal, da so mu dve leti prej morali odrezati nogo zaradi diabetesa,

Ne bo ropar, ampak igralec

Prvo vlogo je dobil 1967 v filmu Banditi skupaj z režiserjem Robertom Conradom, ki so ga snemali v Mehiki. Film je v Ameriki prišel na spored šele 12 let pozneje. Istega leta je nastopil tudi v TV filmu Skrivnost kitajske krame (1967). Konec šestdesetih so zlatolasega fanta opazili pri Universal Studios in z njim podpisali pogodbo za več televizijskih serij. Pojavil se je v epizodi Dragneta, pa v seriji Nevarni otok. Prvo večjo vlogo je dobil jeseni 1969 v soap operi Preživeli, kjer sta igrala tudi Lana Turner in George Hamilton. Serijo so ukinili po samo pol sezone.

Konec šestdesetih se je pojavil v nekaj filmih, med drugim tudi v filmu Nepremagani (1969) z Johnom Wayneom in Rockom Hudsonom, podpisan pa je kot Michael Vincent. Nastopil je še v treh delih Lassie in dveh delih Bonanze.

Profimedia
V osemdesetih je posnel mini serijo Vojne vihre.

Zlatolasi lepotec

Prvič je javnost resneje opozoril nase v TV filmu Plemena (1970), kjer igra hipijevskega nabornika, ki ne upošteva vojaških pravil. 1971 je nastopil tudi v filmu Domov z Robertom Mitchumom, za svojo vlogo pa je bil nominiran za Zlati globus. S Charlesom Bronsonom je nastopil v kriminalki Mehanik (1972) in v TV žajfnici Peščeni gradovi. Naslednji filmi so bili Disneyeva komedija Najboljši športnik na svetu (1973) in Odreši nas hudega (1973).

Javnost je očaral s svojo golo podobo kot antijunak v filmski romanci Buster in Billie, v Ugrizni kroglo (1975) pa je sodeloval z Geneom Hackmanom in Jamesom Coburnom. Sledili so šoferski film Vročica bele črte (1975) in Baby Blue marinec (1976), vojni film Johna Hancocka. V Sokolovi senci (1976) je nastopil skupaj z Marilyn Hassett, potem je posnel postapokaliptični film Aleja prekletstva(1977) in znameniti surferski film Velika sreda (1978) z Williamom Kattom in Garyjem Buseyem.

Profimedia
S Charlesom Bronsonom v Mehaniku (1972).

Sodeloval je tudi z Burtom Reynoldsom v filmu Hooper (1978). V tem obdobju je njegova igralska kariera dosegla vrhunec. Osemdeseta je začel z Kljubovanjem (1980) z Dannyjem Aiellom, pa v sci-fi Vrnitvi (1980), 1981 pa je s Kim Basinger posnel vestern Hard Country. Tu je še vojaški film o pobegu iz Nikaragve, Poslednje letalo (1983).

Zlato obdobje uspehov

Konec 1983 je končal s snemanjem miniserije Vojne vihre in potem prestopil v nov lik – Stringfellow Hawke je bil pilot skrivnostnega črnega helikopterja Air Wolf, kjer je igral tudi Ernest Borgnine. Po tej vlogi je tudi najbolj znan, na epizodo pa je dobil vrtoglavih 200 tisočakov dolarjev, največ od kateregakoli ameriškega TV igralca. Med snemanjem se je dokončno razkrila njegova temna plat – droge in alkohol, zaradi česar je predčasno izgubil vlogo in poiskal zdravljenje. Od takrat naprej se ni več pobral, dobil je le še nekaj obrobnih vlog v nepomembnih projektih.

Profimedia
Njegova najbolj znana vloga je bila vloga pilota Hawkea v seriji Airwolf.

S Traci Lord je sodeloval 1991 v Raw Nerve (1991), 1996 pa je s Clintom Howardom posnel grozljivko Sladoledar, ki je v kinih praktično niso prikazovali, potem pa je na videokasetah postala kult kot črna komedija. 1994 se je posodil še za južno afriški film Ipi Tombi. Ko je bil 1996 v bolnišnici, se je dogovoril za sodelovanje pri Rdeči liniji s Chadom McQueenom. V filmu sodeluje z zateklim obrazom in brazgotinami, na roki ima še vedno zapestnico iz bolnišnice. Njegova zadnja vloga je bila v neodvisnem filmu Beli fant, ki je izšel 2003.

V žilo in v grlo

Tako kot so bili posebni njegov dedek in strici, je bil poseben tudi Vincent. Večino življenja se je boril z drogami in alkoholom. V sedemdesetih je bil večkrat aretiran zaradi posedovanja kokaina, v osemdesetih pa zaradi barskih pretepov. 1986 so mu sodili tudi zaradi nasilja nad žensko, potem je bil 1988 aretiran zaradi vožnje pod vplivom alkohola, zapora se je izognil z odhodom na rehabilitacijo. Leta 2000 je moral plačati 375 tisočakov bivši punci, ki jo je ob razhodu pretepel in je zaradi tega splavila. V devetdesetih je povzročil tudi nekaj prometnih nesreč, v katerih je komajda preživel. Prva je bila februarja 1992, v drugi, avgusta 1996 pa si je zlomil tri vratna vretenca. Med operacijo je dobil trajne poškodbe glasil, zaradi česar je imel od takrat raskav glas.

Profimedia
V kultni sci-fi zgodbi Aleja prekletih (ali Preživeli po koncu sveta).

Kmalu potem je bil spet ustavljen zaradi alkohola in še enkrat poslan na rehabilitacijo. 2007 je kot gost v neki oddaji sploh zanikal, da bi kdaj imel prometno nesrečo. Leta 2000 je bil kar trikrat opit v javnosti in je s tem kršil pogojno kazen, poslali so ga v zapor za 2 meseca. 2008 je spet komajda preživel v prometni nesreči. Zdaj v šestdesetih letih je igralec vidno propadal in je bil le še bleda senca nekdanje lepote, v javnosti se ni več pojavljal. 2012 so mu morali zaradi okvar žil in infekcije kot komplikacij diabetesa odrezati desno nogo pod kolenom, od takrat je hodil s protezo, večkrat pa se je premikal tudi z vozičkom. 

Poročen je bil trikrat, iz prvega zakona (1973 - 1986) z Boonie Poorman ima hčerko Amber Spring Vincent.

Jan-Michael Vincent je umrl 10. februarja 2019 v Ashevilleu v Severni Karolini zaradi infarkta. Javnost je za smrt igralca, ki je umrl star 74 let, izvedela šele mesec dni pozneje v reviji TMZ.