Film

Mali virtuoz

D.K.
26. 5. 2024, 23.58
Posodobljeno: 27. 5. 2024, 00.22
Deli članek:

Burgess Meredith velja za enega najbolj popolnih igralcev 20. stoletja, svoje delo pa je razpel med radio, televizijo, oder in film.

Profimedia
Burgess Meredith ni bil igralec za glavne vloge, bil pa je mojster stranskih likov. Za film Dan kobilice (1975) je bil prvič nominiran za Oskarja.

V svoji karieri je Meredith, ki so ga imenovali tudi virtuoz, osvojil več Emmyjev, bil je prvi igralec, ki je osvojil nagrado Saturn za stranskega igralca dvakrat, dvakrat je bil nominiran tudi za Oskarja. Uveljavil se je že pred zlato dobo Hollywooda v Wintersetu (1936), O miših in ljudeh (1939 ) in Zgodba o vojaku (1945).

V poznejši karieri je bil znan po svojih pojavljanih v Zoni somraka, pa Pingvinu v seriji Batman, pri nas pa se ga bomo najlaže spomnili kot Mickeya Goldmilla, trenerja v seriji filmov o Rockyju.

Burgess Meredith se je rodil 16. novembra 1907 v Clevelandu v Ohiu. Ime je prevzel po mami Idi Beth Burgess, priimek pa je očetov – William George Meredith je bil v Kanadi rojen zdravnik. Mama je pripadala metodistični cerkvi in njen pripadnik je bil tudi igralec. 1926 je maturiral na srednji šoli Hoosac v New Yorku, potem pa se je 1931 vpisal na univerzo Amherst v Mssachusettsu, ki pa je ni končal. Ko je izstopil, je najprej postal novinar pri Stamford Advocate.

Profimedia
O miših in ljudeh (1939) je vloga, kjer je močno opozoril nase.

Ne bo novinar

Z igro se je srečal že v srednji šoli in je začel profesionalno nastopati še pred vpisom na fakulteto. Leta 1929 je postal član Civic Repertory Theatrea v New Yorku. Na Broadwayu je debitiral kot Peter v Gallienneovi produkciji Romea in Julije (1930), čez pet let pa je bil že glavna zvezda igre Winterset (1935) Maxwella Andersona. Vlogo Mia Romagne, ki želi oprati očetovo ime, ki so ga obsodili zaradi umora, je ponovil naslednje leto še v filmski različici, ki pomeni tudi njegov filmski debi.

Leta 1935 je s Hughom Williamsom zaigral v Van Drutenovi drami Cvetovi v gozdu, na Broadwayu pa je blestel v The Barretts of Wimpole Street skupaj s Katharine Cornell, ki ga je potem povabila v njene številne druge produkcije. Njegove druge Broadwayske vloge so High Tor (1937), Liliom (1940), Playboy zahodnega sveta (1946) in Major Barbara (1956). Ena njegovih mojstrovin so tudi monologi v vlogi Eriea Smitha v O'Neillovem Hughie v Theater Royalu v Bathu v Angliji 1963. Upodabljal je tudi Hamleta v avantgardnih odrskih in radijskih različicah

Profimedia
Ena njegovih najbolj slavnih vlog je bila vloga Pingvina v seriji o Batmanu.

Režiser

Meredith ni bil le gledališki igralec, pač pa tudi režiser. Za postavitev Odiseja iz Nighttowna (1974), teatrsko priredbo odlomka romana Jamesa Joycea, je dobil nagrado Emmy, skupaj z Jamesom Thurberjem pa je dobil posebno nagrado Tony za Thurber Carnival (1960). Konec sedemdesetih je podpisan tudi pod monodramo s Fionnulo Flangan v priredbi Joyceove Ženske.

Med zgodnjimi filmskimi vlogami je nase še posebej opozoril kot George v filmski priredbi O miših in ljudeh (1939) Johna Steinbecka in kot vojni dopisnik Ernie Pyle v Zgodbi o vojaku (1945). Igral je v mnogih znanih filmih štiridesetih let, od Drugo zbor (1940), Dnevnik sobarice (1946) in Cesta sreče (1948), kjer je spet zaigral s svojo takratno ženo Paulette Goddard. Meredith je bil eden od žrtev McCartyjevega pogroma in je pristal na črni listi Hollywooda, zaradi česar je v petdesetih praktično manjkal na velikem platnu, je pa nadaljeval z odrom in radiem.

Profimedia
Z ženo Paulette Goddard in Fredom Astairom v Drugem zboru (1940)

Zelo rad ga je imel režiser avstrijskega rodu, Otto Preminger, ki mu je dal vlogo v filmih Nasvet in privolitev (1962), Kardinal (1963), Prva zmaga (1965), Jutri je nov dan (1967), Skidoo (1968) in Tako dobri prijatelji (1971). Nastopil je v Madame X (1966) z Lano Turner, pa Beži stran, Joe (1968) kot oče lika Elvisa Presleya. Odličen za kritike je bil tudi kot Harry Greener v Dan kobilic (1975). Za vlogo v tej satirični zgodovinski drami je bil nominiran za nagrade BAFTA, Zlati globus in Oskar za najboljšo stransko vlogo. Naslednje leto je postal Mickey Goldmill, trener Rockyja Balboe v prvem delu Rockyja (1976), vlogo pa je ponovil še v naslednjih dveh delih 1979 in 1982. Za prvo inštalacijo te športne mojstrovine je bil še enkrat nominiran za Oskarja za stransko vlogo. Čeprav v tretjem delu njegov lik umre, se potem pojavi še v petem delu iz 1990 v retrospektivi. Ne smemo niti mimo zadnjič omenjenega Nekoč je bil slepar (1970), kjer je kot Missouri Kid še enkrat več nastopil skupaj s Kirkom Douglasom in Henryjem Fondo.

Profimedia
Zgodba o vojaku (1945).

Filmi do konca

Potem je bil ostareli veteran iz korejske vojne, J. G. Williams v filmu Zadnji pregon (1981) z Leejem Majorsom, prav tako je imel vlogo v Spopadu titanov (1981), zadnjem stop-motion filmu Raya Harryhausena. 1985 je sodeloval pri filmu o Božičku in posodil glas Golobolusu v animiranem filmu G.I. Joe (1987). Meredith je zares veliko posojal glas v risanih filmih, bral je tudi dokumentarce.

V zadnjih letih življenja in kariere, ki se je razvlekla čez šest desetletij, je bil dvakrat 95-letni oče lika, ki ga je igral Jack Lemmon, v Starih sabljah (1993) innadaljevanju (1995), ki je tudi njegov zadnji posneti film. Meredith je režiral film Človek z Eifflovega stolpa (1949) s Charlesom Laughtonom, kjer je imel stransko vlogo, prav tako je 1970 napisal, igral in režiral Jin in jang gospoda Goja, vohunski film z Jamesom Masonom in Jeffom Bridgesom.

Profimedia
Dnevnik sobarice iz 1946, še en film s takratno ženo Paulette Goddard.

Človek z malih ekranov

Meredith je z različnimi liki nastopil kar v štirih epizodah kultne serije iz šestdesetih, Zona somraka in ima skupaj z Jackom Klugmanom najvišje število vlog. Prvič se je pojavil v osmem delu Končno dovolj časa, potem 1961 v Mr. Dingle, močni in Odvečni mož, kjer je bilo knjižničar, obsojen na smrt v distopični družbi prihodnosti, četrtič pa 1963 v delu Tiskarjev hudič, igral je hudiča samega. Dve epizodi je odigral tudi za Nočno galerijo Roda Serlinga, za film Zona somraka (1983) pa so ga angažirali kot pripovedovalca.

Manjkal ni niti v vestern serijah kot so Rawhide Clinta Eastwooda, tu je nastopil štirikrat, Virginijec (dvakrat), pa Karavana, Označeni, Divji divji zahod in Bonanza. 1963 je podpisan tudi v zadnji sezoni detektivske serije 77 Sunset Strip na televiziji ABC, trikrat je zaigral v seriji Burkejev zakon z Geneom Barryjem.

Profimedia
Z Goddardovo je posnel tudi Cesta sreče (1948), njun zadnji skupni film.

Na-na-na-na-na-na Batman!

Njegova najbolj znana televizijska vloga je seveda vloga Pingvina v televizijski seriji Batman, ki je tekla od 1966 do 1968 in v istoimenskem filmu, posnetem po seriji. V vlogi Pingvina je bil tako popoln, da so imeli scenaristi vedno na voljo scenarij, v katerem je bil Pingvin, če je Meredith le bil na voljo. Vsega skupaj je nastopil v kar 21 delih, pojavil pa se je tudi v epizodi The Monkees iz 1968. Za stransko vlogo v televizijskem filmu Tail Gunner Joe (1977) je dobil nagrado Emmy. V filmu študiji razvpitega antikomunističnega ameriškega senatorja Josepha McCarthyja je igral odvetnika Josepha Welcha. 1992 je na primer pripovedoval televizijski dokumentarec Chapplinova sestavljanka, ki razkriva redek vpogled v Chaplinovo delo okoli leta 1914, ko je v Keystone Studios Chaplin razvil svoj lik potepuha. Po naključju se je Meredith 1944 poročil s Paulette Goddard, potem ko se je ločila od Chaplina.

Profimedia
Človek z Eifflovega stolpa (1949), ki ga je tudi režiral.

V vojski

Leta 1942 se je Meredith javil v Ameriško vojaško letalstvo, kjer je dosegel čin stotnika. Po premestitvi v Urad za vojno informiranje, je pripravljal šolske in izobraževalne filme za ameriške vojaške sile. 1943 je nastopil v kratkem naborniškem filmu ameriškega letalstva Repni strelec in filmu ameriške vojske, Dobrodošli v Britaniji začete, namenjene v Evropo, ki so se pripravljale na dan D. 1944 so mu omogočili odhod z dolžnosti, da je lahko posnel film Zgodba o vojaku, z vojsko pa je uradno opravil 1945.

Tisti glas

Meredith je kot rečeno ogromno sinhroniziral risanke in pripovedoval zgodbe. Sprehod v soncu (1945) je njegov glas, kot rečeno je zaradi svojih štirih vlog v Zoni somraka potem 1983 dobil možnost pripovedovanja v filmu, posnetem po seriji. Govoril je v veliko reklamah za proizvajalce Bulova, Honda, Pioneer, United Airlines in Freakies. 1950 je produciral in pripovedoval kratki film Calderjeva dela o kiparju Alexandru Calderju. V sedemdesetih je med 1974 in 1975 napovedoval ABC-jevo serijo Korg, 70 tisoč let pred našim štetjem, svoj glas je posodil zmaju Puffu v seriji risank. Prav tako je vodil NBC-jevo serijo Velika zgodba o pomembnih novinarskih odkritjih. Nastopil je tudi v videospotu Kennyja G iz 1994, Have Yourself a Merry Little Christmas, kjer je bil glavni lik, operater v kinu. Zadnja vloga pred smrtjo je bila upodobitev Hamiltona in Covingtona Woofforda v videogri Ripper (1996). 1992 bi moral igrati Pingvinovega očeta v drugem delu Batmana Tima Burtona, a zaradi bolezni ni zmogel, vloga filmskega očeta Pingvina, ki ga je uprizoril Danny de Vito, je šla Paulu Reubensu.

Profimedia
Bil je tudi Rockyjev trener, za vlogo v prvem delu je bil nominiran za Oskarja

Štiri ženičke

Meredith je bil poročen kar štirikrat. Njegova prva žena Helen Derby Berrien Meredith je bila hčerka Harryja Derbyja in dedinja imperija American Cnyamid, ki je izdeloval gnojila. Ločila sta se 1935, 1940 pa je naredila samomor. Naslednji dve ženi, Margaret Perry (1936 - 1938) in Paulette Goddard (1944 – 1949), sta bili igralki, z nobeno ni imel otrok, Goddardova je 1944 splavila, ko je bila noseča. Potem je bil od 1950 pa do svoje smrti poročen s švedsko balerino Kajo Sundsten, v 46 letih zakona sta se jima rodila dva otroka, sin Jonathan je glasbenik, hčerka Tala pa slikarka. Meredith je bil vse življenje privrženec Demokratov in je pogosto prispeval finančna sredstva. V svoji avtobiografiji 1994 Do zdaj vse dobro, je zapisal, da je vse življenje trpel za močnim nihanjem razpoloženja kot posledico bipolarne motnje. Burgess Meredith je umrl 9. septembra 1997 za posledicami komplikacij Alzheimerjeve bolezni in melanoma. Star je bil 89 let.

Profimedia
Spopad titanov (1981) s Harryjem Hamlinom

Prispevek umetnosti

Meredith, ki so ga klicali Buzz, ima od 1977 logično svojo zvezdo na pločniku v Hollywoodu, za svoje odrske dosežke pa je vpisan v Dvorano slavnih ameriškega gledališča. Leta 1977 je prejel tudi častni doktorat Univerze Upper Iowa, v Pomoni v New Yorku pa je park, velik 9 hektarjev, poimenovan po njem, za katerega je tudi sam prispeval sredstva. Igralec je bil med manjšimi, meril je le 1,66 metra, znan je bil po svojem raskavem glasu. Med snemanjem Starih sabelj je bolezen že tako napredovala, da se je na setu moral zanašati na iztočnice za kamero, s katerih je bral.

Profimedia
V filmu Beži stran, Joe, je bil Evlisov indijanski oče.

Pingvinova zgodba

»Vlogo pingvina sem sprejel iz dveh razlogov, potreboval sem denar in ker je bil Batman takrat v središču pozornosti. Po prvih nekaj delih so se igralci kar drenjali za priložnostno pojavo, ali so igrali sami sebe in pomolili glavo skozi okno hiše, po kateri sta plezala Batman in Robin ali pa so igrali negativca. Od serije nismo dobili ne vem koliko denarja, več je padlo od filma.«

Meredith je prenehal kaditi, ko se je prijavil v vojsko, njegov lik v Batmanu, Pingvin, pa je kadil. Zato je moral Meredith spet začeti kaditi, a ga je to dušilo in sililo na kašelj, zato je to prikril s posebnim smehom, ki je postal kulten in spominja na raco. Takoj po koncu serije je spet prenehal kaditi. Vlogo Pingvina je dobil, potem ko jo je zavrnil Spencer Tracy. Ta je za sodelovanje postavil pogoj, da njegov lik ubije Batmana. Vse jasno. Z Adamom Westom, Batmanom, pa sta potem ostala prijatelja do konca življenja.