Film

Za zlata jabolka se poteguje deset filmov

A. M.
17. 6. 2024, 12.00
Posodobljeno: 17. 6. 2024, 12.08
Deli članek:

Namen festivala Krafft je v osrednje gorenjsko mesto pripeljati svetovni izbor filmov, ki jih zaznamuje odlična igra, ter nadarjene in globalno prepoznavne igralce ter igralke!

Krafft
S podelitvijo igralskih nagrad se je začel četrti Kranjski igralski filmski festival.

V soboto, 15. junija, se je v Kranju začel četrti Kranjski igralski filmski festival Krafft. Do 22. junija se bo na festivalu zvrstilo 18 filmov tekmovalnega in spremljevalnega programa ter vrsta drugih dogodkov.

Festival so tradicionalno odprli s podelitvijo nagrad Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev, ki je letošnjo nagrado Ite Rina za življenjsko delo namenilo igralki Ivanki Mežan. Za najboljše igralske stvaritve v dveletnem obdobju sta bila nagrajena Diana Kolenc in Timon Šturbej. Nagrado glas risanke za najboljšo sinhronizacijo avdiovizualnega dela sta dobili Polona Juh in Maša Derganc Veselko, priznanje za zaslužnega filmskega sodelavca pa Grega Bušić.

Krafft
Nagrado glas risanke za najboljšo sinhronizacijo avdiovizualnega dela je prejela tudi Maša Derganc Veselko.

Festival se bo sklenil 22. junija s podelitvijo festivalskih nagrad zlato jabolko, za katere se bo potegovalo 10 filmov. Predselektor je bil slovenski igralec in voditelj Toni Cahunek, končni izbor tekmovalnih filmov pa je opravil uveljavljeni turški gledališki, televizijski in filmski igralec Taner Rumeli, ki je slovenskemu občinstvu znan po vlogah v serijah Ne izpusti me, Svojeglava ljubezen, Ljubezenska past in Oče. Festivala v Kranju se bo letos udeležilo tudi več drugih turških igralcev, ki jih slovensko občinstvo pozna iz serij. V Kranj prihajata igralki serije Zapeljivec Serif Sezer in Sezin Bozaci, igralec Onur Özaydin iz serije Po poti resnice ter igralec in generalni sekretar Sindikata turških igralcev Sercan Gidisoglu, ki bo tudi član strokovne žirije festivala, v kateri bosta še filmska in gledališka igralka Nina Ivanišin Janežič ter avstrijski igralec in psihoterapevt Erol Nowak.

Ob tem ni odveč, če omenimo še spremljevalni program, ki ga sestavljajo slovenski celovečerci, v katerih glavne vloge igrajo letošnji nagrajenci Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev, turška filma Suhe trave in Deli deli olma ter nemško-srbska koprodukcija Resnica, ki je prejela študentskega oskarja. V glavni vlogi nastopa Nika Rozman, s katero bo po projekciji filma potekal tudi pogovor.