Zgodbe

Magija na terasi z razgledom na stoletne trte

Urška Krišelj Grubar
13. 4. 2024, 06.00
Deli članek:

Sončen pomladni dan. Vijugasta cesta. Fotogenične vasice v Brdih. Dobro vino in srčni ljudje. Slovenska Toskana. Zadnji teden v marcu so bila Brda ustvarjalno zatočišče 24 umetnikov iz devetih držav, in sicer so navdahnjeni ustvarjali v gosteh pri vinarjih na slovenski in italijanski strani.

Urška Krišelj Grubar
Japonska slikarka Mičiko Kozuma, ki jo navdihuje briška pokrajina.

Kako plodna in usodna je lahko združitev vina in umetnosti, je že nekaj deset let nazaj predvidel vizionarski umetnik, zdaj že dve leti žal pokojni slikar Etko Tutta,  tudi idejni ustanovitelj in dolgoletni srčni ustvarjalec umetniškega kroga, Art circla. Kljub temu da Etka ni več med nami, je njegov duh vseskozi živ, v času te lepe uresničene ideje o združevanju domačinov in likovnih umetnikov širnega sveta pa še posebej.

Urška Krišelj Grubar
Japonsko kulturno ambasado (posebno obliko umetniških rezidenc) je to leto gostila hiša Movia.

Na zadnji dan sedemdnevnega pomladnega Art circla, mednarodnega Festivala vizualnih umetnosti, kot se ta srečanja formalno imenujejo, sem obsedela na čudoviti terasi družine Kristančič v Ceglem, ki že od leta 1820 čuti in živi z vinom Movia. Nisem bila prvič na obisku. Vedno me očarata spontana prepletenost njihovega družinskega in poslovnega življenja. Kako zmorejo vsak dan biti na razpolago tolikim obiskovalcem, ki pridejo k njim degustirat vino, si ogledovat, kako delujejo, in biti vedno dobro razpoloženi, pripravljeni na pogovor. Ne le o vinu, skoraj vedno pa ob vinu. Povabila me je Vesna, srce družine Movia, izjemno ponosna na vse člane svoje družine. Posedla me je ob japonsko zasedbo umetnikov, ki jih je hiša gostila teden dni. Medtem so ustvarjali vsak svojo likovno umetnino, ki bo ostala v Sloveniji. Bolj kot pogovor nam je steklo opazovanje drug drugega. Prijetni, hvaležni ljudje, ki živijo svoj, za naše razmere zelo počasen tempo življenja. Drugačen mir je naseljen v njih. Nobene naglice. Ambicije, da bi se moralo to in to zgoditi.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 15., 9. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!