Zgodbe

Te ženske ne poznajo menopavznih težav

Katja Božič
29. 4. 2024, 07.00
Deli članek:

Legendarno ljudstvo Hunza, ki živi v dolini (sicer na nadmorski višini od 1500 do 3000 metrov), obdani z visokimi vrhovi, na severozahodu Pakistana, velja za ljudstvo z največjim številom stoletnikov na svetu. Moški naj bi še pri devetdesetih zaplodili potomce, ženske pa včasih rojevajo tudi pri šestdesetih. Skrivnost ni v dednosti, so ugotovili znanstveniki, temveč v zdravem življenju. Jejo sadje, zelenjavo, veliko se gibljejo, postijo, nimajo stresa. Ženske ne poznajo težav menopavze. Morda se v njihovem življenjskem slogu skriva kakšna rešitev tudi za ženske zahodnega sveta, ki jim mena povzroča kup preglavic.

revija Jana
Ženske ne poznajo težav menopavze.

Z menopavzo se prej ali slej sreča vsaka ženska. Na zahodu imamo zaradi življenjskih navad, stresa in sprememb, ki vplivajo na telo, v tem obdobju zelo pogosto težave. Največje spremembe se sicer začnejo po petdesetem letu, hormonske pa že veliko prej. Za nekatere ženske menopavza pomeni, da je končno nastopilo obdobje, ko se bodo lahko posvetile predvsem sebi – otroci so odrasli, v karieri so že dosegle vrhunec, zato niso več tako v stresu, hkrati so se začele bolj zavedati svojega telesa. To naj bi bil torej čas nekakšnega razcveta. Žal pa se lahko zgodi tudi nasprotno, ko jih simptomi menopavze pahnejo v nočno moro, dobesedno, saj je med njimi namreč tudi nespečnost.

Problemi v menopavzi

Na splošno je menopavza obdobje, ko ženska izgubi menstruacijo, razdelimo pa ga na tri dele: predmenopavzo, ki traja od dve do osem let – zaradi sprememb v telesu začne nihati menstruacija, a se še ne ustavi, menopavzo, za katero uradno velja, da se začne, ko je ženska eno leto brez menstruacije, in postmenopavzo, ki lahko traja še nekaj let, preden simptomi izzvenijo. Najbolj značilno za to obdobje je upadanje hormona estrogena, ki vpliva na funkcije telesa – od spanja, gibanja, koncentracije do psihičnega ravnovesja. Težav, ki jih ženske zaradi tega izkušajo, je več. Zaradi znižanja ravni estrogena se že po štiridesetem letu začnejo rediti in le težko zadržijo svojo težo. Poveča se skladiščenje maščobe, predvsem na trebuhu. Estrogen igra tudi pomembno vlogo pri uravnavanju serotonina, nevrotransmiterja, ključnega za naše razpoloženje in spanje. Zato se pojavijo tudi težave s prebujanjem in nespečnostjo – na spanec vplivajo tudi nočno potenje ter druge psihične in fizične spremembe. Pojavljajo pa se lahko tudi evforija, ki gre v žalost, pa potrtost in brezvoljnost ter anksioznost in depresija. Eden najbolj razširjenih simptomov zaradi neravnovesja hormonov pa so gotovo vročinski oblivi.

Ženske iz plemena Hunza vseh teh težav nimajo

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 18, 29. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!