Zgodbe

Prva kanabinoidna ambulanta pri nas

Marija Šelek, marija.selek@jana.si
29. 4. 2024, 06.00
Deli članek:

Konoplja dokazano pomaga in se uporablja kot zdravilo pri kronični bolečini, stranskih učinkih kemoterapije (bruhanje in slabost), za lajšanje simptomov in spastičnosti pri multipli sklerozi, za zmanjševanje epileptičnih napadov pri otrocih. Čeprav je uporaba konoplje in njenih učinkovin (kanabinoidov) v Sloveniji dovoljena že nekaj let, 2017. je bila opredeljena kot zdravilo, ne moremo govoriti o njenem širšem predpisovanju v zdravniških ambulantah. Tako je prva kanabinoidna ambulanta pri nas, ki so jo odprli v zasebnem zdravstvenem zavodu Zdravje v Ljubljani, pozitivno presenečenje – čeprav gre za samoplačniško storitev.

revija Jana
kanabinoidna ambulanta

Slovenija dela zelo počasne premike na področju medicinske uporabe konoplje, medtem ko si več kot 100.000 ljudi v ZDA, Kanadi, Avstraliji, Nemčiji in Izraelu z njenimi pripravki lajša bolečine, slabosti in pomaga pri težavah s spanjem; konoplja pomembno vpliva na kakovost življenja kronično bolnih. Pri nas je uporaba v uradni medicini zelo omejena, vendar pri ljudeh razširjena, kar s sabo prinaša tveganje nakupa nepreverjenih izdelkov.

Prihodnost uporabe konoplje v medicini je v zdravniškem predpisovanju pripravkov oziroma zdravil, prilaganju količin glede na diagnozo in druga zdravila, je bilo med drugim slišati na nedavnem posvetu na to temo v državnem svetu.

In tako deluje tudi prva samoplačniška kanabinoidna ambulanta pri nas: gre za posameznikovemu stanju prilagojeno terapijo, za katero boste odšteli od 50 do 200 evrov – vse je odvisno od kompleksnosti primera. Ambulantno pomoč ponujajo v sodelovanju z vodilno ustanovo, specializirano za medicinsko uporabo kanabinoidov, Mednarodnim inštitutom za kanabinoide ICANNA, ki na Kanabinoidni kliniki združuje akademski konzilij. Ta po potrebi sodeluje tudi s specialisti iz tujine, ki obravnavajo bolečino, paliativo, nevrologijo in preventivo. Svetujejo dopisno na podlagi medicinske dokumentacije, ne morete jih obiskati v ordinaciji. Najprej morajo bolniki izpolniti poseben vprašalnik, pri resnejših stanjih pa boste morali priložiti še zadnji izvid in odpustno pismo, iz katerega je razvidna diagnoza oziroma stanje.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 18, 29. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!