Zgodbe

Zakaj je umrl dojenček?

Andrej Bedek (Vestnik), Marija Šelek
2. 4. 2024, 07.00
Deli članek:

Sredi februarja so v urgentni center Splošne bolnišnice Murska Sobota z reševalnim vozilom in v spremstvu zdravnika pripeljali sedemmesečnega otroka. Reševalce so svojci poklicali, ker je nenadoma postal neodziven in ni dihal. Že med vožnjo ga je reševalna ekipa oživljala, ob prihodu v bolnišnico je bil brez pulza, nadaljevali so s postopkom reanimacije, a žal neuspešno.

Shutterstock
fotografija je simbolična

Zaradi nenadne smrti ter izčrpanega in oslabelega videza otroka so pristojni obvestili policijo, socialno službo in zdravnico v Zdravstvenem domu Murska Sobota, odredili pa so tudi sodno obdukcijo in opravili pogovor s kriminalistom. A ker poročila sodne obdukcije še nimajo, o vzrokih za smrt sedemmesečnega otroka ne morejo govoriti, so pojasnili iz bolnišnice.

Znano je, da je otrok z družino živel na Goričkem, kjer zdravstveno varstvo zagotavlja ZD Murska Sobota. A kot pojasnjujejo v domu, patronažna služba ni bila obveščena ne o nosečnosti ne o rojstvu tega otroka, saj starši niso podali uradne prijave o njegovem rojstvu. Tako tudi pristojne službe niso spremljale njegovega zdravstvenega stanja – patronažna služba, ki bi lahko nudila podporo ali spremljala razvoj otroka, jih ni obiskovala. Prav tako v času pred tragičnim dogodkom zdravstvene službe niso zabeležile nobene obravnave otroka. »Naš glavni cilj je zagotoviti, da se okoliščine tega tragičnega dogodka razjasnijo na najbolj spoštljiv in učinkovit način, zato vse podrobnosti prepuščamo pristojnim institucijam. Se pa zavedamo resnosti situacije in izražamo globoko sožalje vsem prizadetim,« so sporočili iz ZD Murska Sobota.  

Primer za socialno inšpekcijo

Center za socialno delo Pomurje je takoj po prejeti informaciji o smrti otroka in o tem, da je imel izjemno nizko telesno težo, začel z javnim pooblastilom zaščite preostalih mladoletnih otrok iz te družine in še isti dan so sprejeli ukrepe. Zbrali so tudi poročila ustanov, ki so sodelovale z družino, in opravili pogovore s sorodniki. Ti so povedali, da v pogostih stikih z mladoletnimi otroki, ki so v družini, niso opažali, da bi bilo z njimi karkoli narobe.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,   št. 14., 2. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!