Zgodbe

Ko zdravnik in bolnik ostrmita od začudenja

V.M.
3. 4. 2024, 05.30
Deli članek:

Gaber je v hudi prometni nesreči doživel kompliciran zlom roke. Boleča poškodba mu je zelo spremenila življenje, saj se ena izmed kosti tudi po enem letu ni zacelila. Da bi roka znova postala funkcionalna, so se kirurgi odločili za rekonstrukcijo. Ker se je tega bal, se je nekaj tednov pred operacijo oprijel še zadnje rešilne bilke. In zatem le nekaj dni pred posegom specialista travmatologije osupnil s povsem zaceljeno kostno strukturo. »Kako je to mogoče?! Kaj ste pa delali?!« se je čudil zdravnik.

Osebni arhiv
Kost se po kompliciranem zlomu ni zacelila tudi po več kot enem letu. Sledila naj bi rekonstrukcija, a je Gaber presenetil z velikim preobratom.

Decembra 2022 je v Gabrovo vozilo čelno trčil voznik osebnega avtomobila. Trk, v katerem sta bila poškodovana tudi Gabrova sopotnika, je nesrečnežem precej spremenil življenje. »Sam sem med drugim imel kompliciran zlom koželjnice in podlahtnice z dislokacijo (premik prelomljene kosti iz anatomskega položaja), zato so mi po sprejemu v bolnišnico med operativnim posegom z vijaki in ploščico učvrstili zlomljeni kosti. Kljub obetavni pooperativni oceni pa okrevanje ni potekalo po pričakovanjih. Ob vsakem kontrolnem pregledu sem se nadejal, da bo rentgensko slikanje roke pokazalo, da se je kost zacelila, a sem vsakokrat doživel razočaranje. Minevali so meseci, bolečine niso pojenjale, omejevala sta me slabša gibljivost in občasno otekanje, ostajal pa je tudi neprijeten občutek nestabilnosti v roki,« je povedal 43-letnik, ki je moral konec preteklega leta zapreti podjetje, saj kot glavni izvajalec kljub trudu ni zmogel opravljati fizično zahtevnih del.

Minevali so meseci, kost pa se ni in ni zacelila

Vzrok za motnjo pri celjenju kosti je postal jasen na začetku tega leta, ko je specialist kirurgije na koželjnici odkril vidne znake psevdoartroze. Gre za nezaraščanje zloma kosti, ki nastane, ker se med zlomljenima deloma kosti razvije vezivno in hrustančno tkivo. »Ker roka po več kot enem letu še vedno ni normalno funkcionirala, me je že pošteno skrbelo, še posebej ker so mi pojasnili, da je za tovrstna stanja potreben vnovični operativni poseg, pri čemer bi mi med zlomljena dela koželjnice vstavili del kosti iz kolka. Primer so pod drobnogled vzeli na travmatološkem konziliju, medtem ko sem čakal na njihov sklep, pa smo po predlogu specialista kirurgije poskusili še z magnetoterapijo, ki jo v zdravstvenem domu izvajajo v okviru fizioterapije.«

Razplet navdihujoče zgodbe si lahko preberete v reviji Jana,   št. 14., 2. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!