Zgodbe

Park Pečno, telesno in duhovno doživetje

Katja Željan
30. 3. 2024, 07.00
Deli članek:

Park Pečno pri Kanalu pravzaprav ni park. Je gozd, in to prav poseben. Je preplet telesnega in duhovnega. Zdi se, kot bi obiskovalcem sporočal, naj pridejo vanj in ga začutijo, naj si zanj vzamejo čas. Če boste temu sporočilu sledili, vas v parku čaka prava oaza miru z drevesi, potočkom, mahovi in praprotmi, žvrgolenjem ptic, lepimi sprehajalnimi potmi ter prava četica njegovih privlačnih keramičnih in lesenih prebivalcev najrazličnejših oblik in velikosti. Ko v marcu mlado sonce premaga luno in cvetijo žafrani, priredijo v parku Pečno gregorjevanje. Obiskovalci takrat ob poteh v njem poiščejo skrite keramične piščali, s katerimi prikličejo pomlad. Temu čudovitemu dogodku smo se tokrat pridružili tudi mi.

Primož Kožuh in Katja Željan
Naučite se uživati v naravi

Parka Pečno, ki leži 600 metrov iz središča Kanala ob cesti proti Ligu, najbrž nikoli ne bi bilo, če se Lijana Jurešič in njen mož Primož Kožuh pred dvanajstimi leti iz Nove Gorice ne bi preselila na obrobje Kanala, kjer sta kupila staro hišo. K hiši spada tudi gozd, v njem pa je bilo takrat urejeno krmišče za divje prašiče. To je pomenilo, da si ljudje po njem tako rekoč niso upali hoditi ali kolesariti. Potem so krmišče premaknili drugam, lastnika gozda pa sta na njegovem mestu začela urejati razgledno točko in čistiti gozd, ki se razprostira na približno devetih hektarjih površin. Čeprav tako Lijana kot Primož delata v poklicih, ki na prvi pogled nimata kakšne posebne povezave z umetnostjo – Lijana je specialistka pedontologinja, Primož pa specialist oralne kirurgije – imata gotovo tudi umetniško žilico. Primož jo izraža s slikanjem, risanjem, kiparjenjem, fotografiranjem in oblikovanjem gline, Lijana pa z oblikovanjem gline in ustvarjanjem keramike. Prav njuna zavezanost umetnosti je 'zakrivila', da sta poleg načrtovane ureditve proge za gorske kolesarje v parku Pečno – Primož je namreč navdušen kolesar – v gozd želela naseliti še nove in drugačne vsebine. Ko jima je krajinska arhitektka Orjana Velikonja Grbac narisala prvi osnutek parka, ju je čakalo veliko težaškega dela. »A ko sva na koncu videla rezultat, sva bila navdušena. Danes v parku Pečno vidimo stvari, ki so narejene z občutkom, takšne stvari pa seveda zahtevajo svoj čas. Zato je tudi rezultat nekoliko drugačen,« pravi Lijana Jurešič.

Primož Kožuh in Katja Željan
Park Pečno pri Kanalu pravzaprav ni park. Je gozd, in to prav poseben.

Ulica ptičjih krmilnic. Ta nekoliko drugačni rezultat danes obsega forma vivo v spodnjem delu parka s prevladujočimi keramičnimi skulpturami in naravnim gradivom iz bližnje okolice, galerijo Razglednica, ki je bila leta 2014 postavljena na mestu lovske preže in služi kot prostor za likovne in fotografske razstave ter hkrati ponuja zaščito pred dežjem, dvokilometrsko krožno gozdno pot, ki nas na vrhu parka pripelje do kapelice, od koder se lahko predamo prelepemu razgledu na kanalski most, in Ulico ptičjih krmilnic, ki so jih projektno izdelali člani Kluba keramikov Kanal, s čimer so poskrbeli, da ptice v parku niso lačne. Seveda pa moramo omeniti še gozdno učno pot z več kot 30 različnimi drevesnimi vrstami, lokostrelsko strelišče in MTB-progo, ki poteka po parku. Slednja se začne v Ligu pri cerkvi Marijino Celje in konča na obrežju reke Soče. Spust je dolg kar 3400 metrov in v celoti poteka po gozdnih poteh. Nekaj posebnega sta tudi 40 metrov dolg kamnit podhod, ki je bil zgrajen med letoma 1900 in 1906 v okviru gradnje bohinjske železnice in skozi katerega vstopiš v območje parka na spodnji strani, ter več stoletij star kamnit most, ki v parku premošča potok.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 13., 26. marec, 2024.

Primož Kožuh in Katja Željan
Ko v marcu mlado sonce premaga luno in cvetijo žafrani, priredijo v parku Pečno gregorjevanje

Primož Kožuh in Katja Željan
Le koga bi gozd, ki nenehno spreminja svojo podobo, pustil ravnodušnega?

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!