Nasveti

Če občasno izklopiš me, delam dlje

jk
30. 3. 2024, 04.00
Deli članek:

Pametni telefon zmore toliko različnih opravil, da je nepogrešljiva pomoč – vendar le, če deluje brezhibno. In kako mu lahko pri tem pomagamo?

revija Jana
Pametni telefon

Naredite prostor

Na začetku seveda vse deluje brezhibno, kmalu pa se začnejo pojavljati drobne motnje. Takrat je čas za čiščenje. Vendar ne s krpico – preglejmo aplikacije in naredimo izbor, enako storimo z drugimi vsebinami. Ko nam začne telefon sporočati, da v njem kritično primanjkuje prostora, je že kar nujno, da odstranimo iz njega vse odvečno: stare fotografije in videe ter druge obsežne vsebine. Česar nočemo izgubiti, lahko shranimo v oblaku ali na zunanji disk. Posebno pozornost namenimo aplikacijam, ki nam jih je namestil operater oziroma dobavitelj, saj so običajno mnoge med njimi v ozadju ves čas v pogonu – če jih ne potrebujemo, jih lahko odstranimo. Koristno je tudi, če občasno počistimo zgodovino v iskalniku. Enkrat na teden pa telefon izključimo in ponovno zaženimo!

Baterije nikoli ne polnite čez noč

Baterija je posebej občutljiv del pametnega telefona. Dobro pazimo nanjo, saj lahko kmalu izgubi svojo kapaciteto. Nikar je ne polnimo čez noč, saj se dovajanje elektrike nadaljuje, tudi ko baterija že doseže stoodstotno napolnjenost. To je za baterijo enako stresno, kot če deluje na robu zmogljivosti. Optimalno stanje je med 20 in 80 odstotki napolnjenosti. Zvečer baterijo napolnimo, potem izključimo napajanje in telefon uporabimo kot budilko, ne da bi ga polnili, čez noč pa naravnajmo na način za letenje. Tako bo poraba energije manjša.

Za polnjenje uporabljajmo izključno originalni polnilnik – cenejši nadomestki lahko napravo poškodujejo, lahko pa so celo nevarni, saj pogosto niso izdelani po evropskih standardih.

Čas za čiščenje

Telefon je nenehno v uporabi, zato potrebuje redno in temeljito čiščenje. A nikar ga ne čistimo z močnimi čistilnimi sredstvi, ki vsebujejo alkohol! Takšna čistila lahko trajno poškodujejo zaslon, ohišje pa zaradi stika z alkoholom postane lepljivo. Uporabimo brezalkoholna dezinfekcijska sredstva. Običajno je za čiščenje mobilnega telefona dovolj že čiščenje s suho krpo iz mikrovlaken. Za umazanijo v režicah in ob robovih uporabimo vatirano palčko ali mehko zobno krtačko.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 13., 26. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!