Zgodbe

Miramar - zakleta graščina

Urška Krišelj Grubar
2. 2. 2024, 05.00
Deli članek:

Miramar. To je nekaj za tiste, ki sanjamo o sobi s pogledom na morje. Prav to, gledati morje, v prevodu pomeni miramare. Z gradu Miramar pa je mogoče videti morje prav iz vsake sobe. Ob gradu se na 22 hektarjih razprostira čarobni park. Pravijo, da je najlepši čas za njegov obisk spomladi in poleti, ampak vrtnice so še vedno cvetele tudi v januarju.

Urška Krišelj Grubar
Galebi nekaj deset metrov pred vhodom v dvorec Miramar

Ker smo se z družino preselili blizu Trsta, so postali sprehodi nad Trstom, ob in v njem nekakšna stalnica. Pogled na Miramar, čarobni grad, ki gleda na morje, je bil kot kulisa vedno navzoč, nikoli pa se nismo odločili, da bi se iz Trsta sprehodili do njega. Prejšnjo soboto smo končno parkirali pri pristanišču v Barkovljah, lahko bi tudi bližje gradu ob cesti, saj s parkirišči v tem letnem času ni težav, a smo se želeli nadihati morskega zraka. Po štirih kilometrih smo vstopili v pravljični svet. Obkroženi z redkimi obiskovalci smo šli odkrivat grajski park.

Urška Krišelj Grubar
Čudoviti razgledi na morje.

Sin, ki je vse poletje kot vrtnar preživel v vrtovih sežanske vile Mirasaso (pogled na skale), je bil čisto začaran nad redkimi eksotičnimi rastlinami, ki jih je Ferdinand Maksimiljan, ta je dal zgraditi grad, menda prinašal s svojih potovanj. 22 hektarov je raj za botanike, biologe ali pa čisto preproste ljubitelje lepe narave. Ti hektari, zdaj spremenjeni v grajski park, so bili nekdaj poraščeni z grmovjem in so zato velike količine zemlje pripeljali iz avstrijske Štajerske in Koroške, drevesa ter grmovnice pa večinoma iz Lombardije in Benečije. Ferdinand Maksimilijan, ki je vse financiral sam, je ne le gradnjo, temveč tudi dela v parku budno spremljal, pa čeprav je bil veliko na poteh, s katerih je veliko rastlin. Veliko dela pa je imel predvsem Josef Laube, ki se je prvi ukvarjal z botanično zasnovo; leta 1859 ga je zamenjal Anton Jelinek. Gradnja je trajala štiri leta. Temeljni kamen so postavili 1. marca 1856. 1860. za božič sta bila golobčka Ferdinand Maksimilijan in Šarlota Belgijska, njegova kraljevska soproga, že vseljena.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 5., 30. januar, 2024.

Urška Krišelj Grubar
Grad je mešanica srednjeveške gotike in renesanse, ima pa tudi veliko značilnosti velikih hiš, ki so jih za višji sloj gradili v alpskih pokrajinah ob bregovih rek in jezer tistega časa.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!