Nasveti

Energijske pijače povzročajo ADHD!

T. N. S.
2. 2. 2024, 04.00
Deli članek:

Nova pregledna študija, ki je vzela pod drobnogled 57 že opravljenih raziskav, je potrdila čedalje številnejše dokaze, kako zelo energijske pijače škodujejo zdravju otrok in mladostnikov. Pri njih povzročajo ADHD, anksioznost in depresijo!

Shutterstock
Energijske pijače imajo mnoge stranske učinke, ki mlademu organizmu škodijo.

Energijske pijače so na meniju, včasih tudi vsakodnevnem, več kot 30 odstotkov otrok, starih med 12 in 17 let. In njihova priljubljenost še narašča. Otroci jih imajo radi zaradi barvitih plastenk, nenavadnih okusov in občutkov razburjenja, ki jih v njih zbudijo. Poleg tega so z njimi v roki »kul« in odrasli, tako jih vsaj prepričujejo spletni vplivneži, ki energijske pijače agresivno tržijo.

Čustvene motnje

A energijske pijače imajo mnoge stranske učinke, ki mlademu organizmu škodijo, saj vsebujejo kofein v količinah, ki daleč presega dnevne priporočene odmerke celo za odrasle. Njihovi škodljivi učinki so celo hujši, kot smo mislili doslej. Nova študija, ki je preučila 57 študij o učinkih energijskih pijač na otroke in mlade do 21. leta starosti, je namreč ugotovila, da se pri njih ne pojavljajo le telesne motnje, kot so motnje spanja, dehidracija, povišan srčni utrip in v hudih primerih celo srčni zapleti, temveč tudi duševne, kot so tesnobnost, motnje pozornosti (ADHD) ter depresija. Potrdili so tudi ugotovitve prejšnjih študij, da je pri otrocih, ki uživajo energijske pijače, večja nevarnost, da bodo kadili ter uživali alkohol in droge.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 5., 30. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!