Zgodbe

Fantje se v novih časih bojijo deklet

Tit Gorenc
16. 12. 2023, 06.00
Deli članek:

Ne upajo si jih več zapeljevati, ne upajo si z njimi odločno moško govoriti. Ko se poročijo, si ne upajo postavljati pravil in meja v družini. Dvajsetletniki so vse bolj karikature, ko si popravljajo obraz in pri pedikerki lepotičijo nohte. Vsak dan obiskujejo fitnes, dnevno skrbijo za perfektno frizuro, se čedalje bolj gizdalinsko oblačijo ter pazijo, kaj pojedo in česa ne.

Tit Gorenc
Igo Radovič

Pisec tega besedila sem v letih, ko svet opazujem iz kota. Upam, da dokaj mirno in sprijaznjeno. Tako kot generacija mojega očeta ni razumela mene, tako jaz ne razumem generacije mojega sina. Gre torej za naraven in večen izziv, da vsaka nova generacija obrne svet po svoje.

Rodil sem se in mladost preživel v Ljubljani. Potem sem s svojo izbranko petindvajset let srkal lepoto gorenjskih vršacev. Zadnji čas pa preizkušam kraška vina. Oči srkajo rdečino ruja in modrino morja. Dlani otipavajo toploto kamnite pokrajine. Duša in srce pa se čudita mehkobi in sproščenosti tukajšnjih ljudi.

Ko burja prečesava sanje

Kraševci, na tej ali oni strani meje, so zavedni, ponosni Slovenci. Tridesetletna okupacija italijanskega ekstremizma je pustila neizbrisen pečat. V njihovo bit je za vselej vcepila skrb za preživetje. Njih samih, kakor tudi jezika, kulture, stika s celovitim narodom. Primorski fantje so danes, za razliko od ljubljanskih metropolitancev, sproščeni, nasmejani, pridni in delavni. Pišejo pesmi, veselijo se življenja. Njihove pesmi so polne vere vase in v Boga. In ostajajo odločni, jasni, celo avtoritarni. Zakaj? Delajo vse, da se ne bi ponovilo tistih nekaj grozljivih desetletij, ko so bili njihovi dedje in ob njih žene in otroci zatirani do ogroženosti. Primorci danes žive svobodno in sproščeno. A globoko v sebi so stalno v pripravljenosti za ohranitev jezika in kulture. Identitete. Dobro vedo, da le v slovenskem jeziku in neprekinjenem stiku s slovensko državo lahko udejanjajo svojo varnost in napredek.

Zadnji vikend se mi je zgodilo nekaj, kar bi rad opisal tako, da ne razjezim čedalje bolj očitne vladavine deklet v Sloveniji. Igo Radovič je pesnik, glasbenik, poljedelec, opazovalec sveta, ki svoja čustva in spoznanja z veseljem deli med ljudi. Tisti petek je skupaj s svojo muzo Loredano pripravil predstavitev svoje nove zbirke avtorske poezije z naslovom Ko burja prečesava sanje. Z ženo sva bila povabljena in sva seveda šla. A niti sanjalo se nama ni, kako kultiviran in srčen izbruh domoljubnih in revolucionarnih vibracij naju bo tam pretresel.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 50, 12. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!