Nasveti

Recept na preizkušnji: Božanski tarte tatin

Biba Jamnik Vidic
16. 12. 2023, 07.00
Deli članek:

Za praznike mi zadiši malce drugačna jabolčna pita. Tista slovita, na glavo obrnjena, tarte tatin, ki očara s karameliziranim sokom pečenih jabolk. Obstaja kar nekaj različic, tokrat sem nadev pripravila po receptu Nike in Karima Merdjadija, krhko testo pa po navodilih iz zvezka moje babice.

Shutterstock
Božanski tarte tatin

Sestavine

za nadev:

·         8 velikih jabolk   

·         300 g masla

·         150 + 300 g sladkorja

·         2 stroka vanilje

·         3 dl vode

za testo:

·         22 dkg moke

·         6 dkg mletega sladkorja (sladkor v prahu)

·         14 dkg masla

·         2 rumenjaka

Priprava

1. Vključimo pečico in jo segrejemo na 220 stopinj Celzija.

2. Pripravimo testo. V moko in mleti sladkor narežemo hladno maslo in damo rumenjaka ter vse skupaj dobro pregnetemo, da dobimo voljno testo. Testo zavijemo v prozorno folijo in shranimo v hladilnik.

3. Umijemo in olupimo jabolka. Narežemo jih na četrtine in jim odstranimo peščišče. Vaniljeva stroka zarežemo in razpremo, postrgamo semena. Damo jih v lonec skupaj z maslom, 300 g sladkorja in vodo. Zavremo.

4. Ko se sestavine popolnoma raztopijo, v lonec stresemo četrtinke jabolk in kuhamo na zmernem ognju približno 10 minut. Pazimo, da se jabolka ne razkuhajo. Četrtinke nato vzamemo iz lonca, odcedimo in ohladimo.

5. Na zmernem ognju karameliziramo 150 g sladkorja. Ne mešamo!

6. Karamel vlijemo v okrogel pekač s premerom 22 cm in dobro porazdelimo po dnu. Jabolka razporedimo po karameli tako, da so okrogline obrnjene v pekač. Zlagamo jih tesno skupaj.

7. Iz hladilnika vzamemo testo in ga razvaljamo med dvema kosoma peki papirja. Položimo ga na jabolka in pekač postavimo v pečico za od 25 do 30 minut. Testo naj bo zlatorumene barve.

8. Ko je pita pečena, počakamo 10 minut, da se malce ohladi, potem pa jo zvrnemo na servirni pladenj. Za piko na i ji lahko pri serviranju dodamo kepico vaniljevega sladoleda in stepeno sladko smetano.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 50, 12. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!