Nasveti

Frekvence za boljše počutje

T. N. S.
16. 12. 2023, 06.00
Deli članek:

Življenje je lahko zahtevno, hitro in stresno. Vsak dan bi morali biti po eni strani visoko učinkoviti in osredotočeni, po drugi pa najti prostor in čas, da se umirimo ter sprostimo. Kaj pa, če bi obstajal način, kako priti do vira naših čustev in misli – možganov – ter jih usmerjati v duševno stanje, ki si ga želimo? To ni tako nemogoče, kot se sliši. Pri tem nam lahko pomagajo različne frekvence, na katerih delujejo, in binauralna terapija, ki jih uporablja.

Shutterstock
Binauralni toni

Naši možgani so cel cirkus električne dejavnosti. To je zato, ker celice v njih med seboj komunicirajo s pomočjo električnih impulzov. S tem pa ustvarjajo možganske valove z različnimi frekvencami. Obstaja pet osnovnih vrst možganskih valov, ki segajo od zelo počasnih do zelo hitrih. Valovanje je različno, kadar smo budni in osredotočeni, kadar smo mirni in sproščeni, kadar sanjamo, kadar spimo globoko spanje itn. Vse vrste teh valov pa izkorišča tako imenovana terapija z binauralnimi toni, ki ji zagovorniki pripisujejo mnoge blagodejne učinke na zdravje in počutje. Med njimi so zmanjšan stres in tesnoba, večja osredotočenost, koncentracija in motivacija, boljši dolgoročni spomin ter večja telesna in umska zmogljivost in boljše razpoloženje. Vpliv tonov z različnimi frekvencami na naše možgane je raziskovalo že kar nekaj študij, nekatere med njimi so pokazale dobre rezultate, druge pa jih niso zaznale. S stališča uradne medicine je zato tovrstna terapija še eksperimentalna. Na binauralne tone pa prisegajo mnogi, ki si z njimi pomagajo do večje koncentracije pri delu in učenju, pri meditaciji in sproščanju, pri boju z nespečnostjo ter nekateri tudi za boljši stik z nezavednim.

Slušalke so nujne

Terapija z binauralnimi toni je preprosta. Nataknemo si slušalke, poiščemo želeni posnetek na Youtubu ali zgoščenki in se za vsaj deset minut izklopimo. Stereo slušalke so nujne, saj terapija izkorišča dejstvo, da desno in levo uho prejemata nekoliko drugačne frekvence tona, vendar jih možgani zaznavajo kot en sam ton. Binauralni ton, ki ga oseba zazna, je frekvenčna razlika med valovi, ki vstopajo v eno in drugo uho. Na primer, če levo uho zazna ton pri 200 Hz in desno uho pri 210 Hz, je binauralni ton 10 Hz – razlika med obema frekvencama. Ugotovitve ene izmed študij iz leta 2018 kažejo, da poslušanje lahko vpliva na počutje in cikle spanja. Avtorji pojasnjujejo, da obstaja pet različnih vrst možganskih valov, ki delujejo različno:

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 50, 12. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!