Zgodbe

Pogumno v največje spremembe

Andreja Comino
26. 11. 2023, 08.00
Deli članek:

»Izviram iz podjetniške družine. Sem aktivna, komunikativna, polna zamisli. Strahu pred novostmi nimam oziroma ne poznam. Menim, da bi moral vsak človek početi tisto, kar ljubi, ima rad, v čemer uživa, čuti do tega strast, saj edino tako nimamo občutka, da je to delo, ker nas poganja nekaj v nas. Je pa treba najprej ljubiti in ceniti sebe, se dati na prvo mesto, videti svojo vrednost, edino tako zmoremo biti zadovoljni. Vsakdo bi se moral truditi za svojo osebno rast, saj edino tako zmoremo dati del sebe drugim. Edina stalnica v življenju je sprememba; bodimo sprememba, ki jo želimo videti v svetu,« pravi 49-letna Ljubljančanka Tanja Toplak, ki se je pogumno podala na pot sprememb. Najprej v zasebnem življenju, zdaj pa še na preobrazbi.

Mateja J. Potočnik
Tanja Toplak

Ličenje: Manca Maselj

Stilistka: Brigita Potočki /MJZ Fashion

Kozmetika: Christian Dior

Lasna kozmetika: LITERAM Care line

Pričeska: Literamova terapevtka Maša Obram Mlakar za LITERAM INSTITUTE Salon Piskar, Miševa 1, Domžale

Obleka: Cherry Monday Boutique Domžale

 »Menim, da se življenje meri v času. Resnično vrednost življenja spoznaš, ko greš skozi težka obdobja in (osebno) bolečino ter se svet oziroma pogled nanj za vedno spremeni,« pravi Tanja, ki je imela kar nekaj izzivov v življenju. Zaznamovali so jo endoskopska operacija srca, leto in pol okrevanja na urgenci in v bolnišnicah (dobila je strogo prepoved mlečnih beljakovin, ker jih ne presnavlja), prestala izredno hudo obliko bolezni zamrznjena rama ter diagnozo z od dva- do petletnim preživetjem, na potrditev katere je čakala mesec dni.

Zbolela je zaradi svoje deloholičnosti. Iz te izkušnje je razbrala »sporočilo vesolja«, da zanjo obstaja druga pot. Če je hotela preživeti, je morala spremeniti navade, skozi to pa so se ji spreminjale vrednote. »Ko sem se začela bolj poslušati in slišati – knjige so prijateljice moje duše – sem se veliko naučila, spremenila, zdaj se zavedam, da me na tem področju čaka še veliko dela,« je povedala Tanja, ki se ji je v zadnjem letu življenje zelo spremenilo.

Mateja J. Potočnik
Tanja Toplak prej

Nedolgo tega se je razšla s partnerjem in zdaj živi na obrobju Ljubljane, na kmetiji. Prekinila je 30-letno zvezo, potem ko je spoznala, da sta postala prijatelja, ki pa imata dva krasna otroka. Dobro leto pred razhodom je sebe postavila na prvo mesto, spremenila navade (veliko hoje, kolesarjenje), postala zadovoljna in srečna, shujšala je dvajset kilogramov in se tudi osebnostno spremenila. Razhoda ni načrtovala, še več, »vedela« je, da bo s partnerjem do konca. Vendar sta se začela močno razhajati, skupne poti ni bilo več videti. Odločila sta se, da  z razhodom omogočita drug drugemu morebitno srečo z drugim partnerjem. Hvaležna je, da sta z bivšim po mnogih pogovorih ostala v prijateljskem odnosu in si pomagata. Tanja zdaj spoznava, koliko parov je nezadovoljnih, a so skupaj iz navade, samoumevnosti, zaradi otrok, kreditov, hiš, materialnih stvari, ker »tako pač je«.

Prisega na male stvari, ki so v življenju izrednega pomena. »Male stvari delajo velike spremembe ali velike težave. Tudi priložnosti ne trkajo na velika vrata, temveč se neka vrata zaprejo, drugje pa odprejo – priložnost se včasih prikaže skozi ključavnico. Vprašanje je, ali jo zmoremo videti. Za življenje ne potrebujemo veliko. Seveda živimo v materialnem svetu in je treba plačati položnice ter zaslužiti denar. A življenje je mogoče tudi brez vsiljenega potrošništva. Zagovarjam, da je treba zadovoljiti notranji občutek, ki ga imamo vsi. Tako postanemo zadovoljni sami s seboj, srečni – zato je dobro vedeti, kaj nas razveseljuje, notranje bogati,« je modrovala Tanja, ki jo zanima tudi psihologija. Verjetno se zato mnogokrat ljudje obrnejo nanjo po kakšen nasvet ali se ji izpovedo. Zavedanje je prvi korak k spremembi. Rada je prostovoljka, da komu polepša dan – in svet je nato za nekoga lepši, boljši. Zanjo prav tako. Resnično pa uživa v naravi in glasbi. Včasih združi oboje, saj se z obojim energijsko polni. Za konec nam je razkrila še eno svojo strast – obrezovanje dreves. Že nekaj let se izobražuje na tem področju in to počne tudi profesionalno.

Mateja J. Potočnik
Tanja Toplak potem

Nasvet frizerke in mojstrice ličenja

»Ne boste verjeli, toda že dobro leto se nisem ostrigla. Barvam se kar doma, pri tem mi na pomoč priskoči mama,« je frizerki povedala Tanja, ki je na preobrazbo prišla z blond lasmi, obledelimi od sonca in s sprano barvo. Frizerka jo je pobarvala s hladnim blond odtenkom in ji za popestritev naredila  še nekaj pramenov. S tem je dosegla lepši lesk barve in videz prelivanja odtenkov. Zaradi tehnike resastega striženja je pričeska na videz še bujnejša.

Ena najbolj izkušenih slovenskih mojstric ličenja Manca Maselj pa se je z užitkom igrala z barvami na Tanjinem lepem obrazu. »Ker je Tanja zelo sončna, vesela in živahna ženska, sem to želela poudariti tudi z izbiro senčil. Izbrala sem žive barve senčil za veke in rožnato šminko. Tudi lica sem ji poudarila z rožnato, s čimer sem jo v trenutku pomladila za vsaj pet let,« je razložila.  

Preobrazba je objavljena v reviji Jana, št. 47, 21. november, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!