Zgodbe

Sašo Drobež na domu popravlja zobne proteze

Katja Božič
14. 11. 2023, 05.00
Posodobljeno: 14. 11. 2023, 05.29
Deli članek:

Pred časom smo zasledili nenavaden oglas zobnega tehnika Saša Drobeža, ki popravlja in izdeluje zobne proteze. Še več, zaradi tega vam ni treba v zobozdravstveno ambulanto, temveč vas obišče kar na domu! Izkazalo se je, da je to izredno dobrodošla storitev, predvsem za gibalno ovirane in ljudi, priklenjene na postelje, pa tudi za tiste, ki so protezo izgubili in še niso upravičeni do nove, brezplačne.

Šimen Zupančič
Sašo Drobež na domu popravlja zobne proteze.

Dobili smo se pri gospe na invalidskem vozičku, ki ima spodnjo protezo staro dve leti, a se ji ne prilega dovolj dobro; premika se ji in zaradi tega težje govori ter je. Protezo so ji enkrat že popravili, vendar ne prav natančno. Zato so poklicali Saša. Domžalčan, zobni tehnik po poklicu, se je, preden je šel na svoje, s protetiko enaindvajset let ukvarjal pri zasebniku. »Takrat sem videl, v kakšni stiski so ljudje, ki težko dostopajo do zobozdravnikov. Za svojce je nekoga na vozičku peljati v zobozdravstveno ambulanto pravi logistični podvig, kaj šele, če je človek priklenjen na posteljo. Kako ga spraviti po stopnicah ali v ordinacijo, ki nima dvigala? Velikokrat sem bil zraven, ko so svojci pripeljali človeka, pa so ostali zunaj ordinacije, ker ga nismo mogli spraviti do zobozdravniškega stola. Za natančno izdelavo totalne proteze je treba človeka tudi do petkrat pripeljati v ambulanto na umerjanje, jemanje odtisa, pomerjanje, kar je lahko za mobilno ovirane velik podvig. Veliko je tudi starejših ljudi, ki so imeli svoje zobozdravnike, pa so se ti upokojili in so na koncu ostali brez njih. Zdaj pa ne vejo, na koga se obrniti po pomoč, ko je treba popraviti ali narediti novo protezo. Ko sem začel hoditi po domovih za ostarele, sem videl, da lahko ogromno ljudem pomagam, če pridem naravnost k njim. Od tod tudi ideja, ki je zaživela pred tremi leti, le mesec dni pred karanteno zaradi koronavirusa.« Tako je moral počakati še eno leto in se znajti po svoje – k sreči ima več talentov in je tisto leto nekako prebrodil.

Šimen Zupančič
Sašo Drobež

Poslanstvo

Še vedno sodeluje z zobozdravniki, tri dni dela v laboratoriju protetiko po naročilu zobozdravnikov – mostičke, zobne vsadke, prevleke, delne, totalne proteze …, dva dni pa hodi po terenu in popravlja proteze. Kadar ima kakšen pacient zahtevnejšo težavo, gre z njim tudi zobozdravnik. Če ugotovi, da se komu maje zob in je ves zatečen, gre k zdravniku v domu, da ga z napotnico pošlje na stomatološko, kjer mu izpulijo zob. »Zaradi granuloma bi lahko prišlo do zastrupitve, s tega vidika je moje delo tudi poslanstvo. Kadar grem na teren, se srečujem z ljudmi, se z njimi pogovarjam in izvem marsikaj iz starih časov, to je pa tudi malo za dušo.«

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 46,  14. november, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!