Zgodbe

Psihovojna za naše duše

Katja Melik
21. 7. 2021, 22.00
Deli članek:

Ste videli tisti stari film o Rockyju? Ne, ne tistega o filadelfijskem boksarju, ampak onega o chicaškem brivcu, ta je tudi Rocky in nekoč sanja, da njegov avto lebdi nad tlemi, potem se zbudi z nadnaravnimi močmi ... Kultni znanstvenofantastični film iz leta 1980, posnet napol gverilsko z neznanimi igralci in zasebnim denarjem, se imenuje Psihotronski človek (The Psychotronic Man). Vam res ne gre zameriti, če ga niste videli, je obskuren in zanič. In kaj za vraga pomeni psihotronski?

shutterstock
...

Ste pa skoraj zagotovo slišali o diplomatih na ameriškem veleposlaništvu v Havani, ki jih je letih 2016–17 zadela skrivnostna nadloga – pritoževali so se nad omotico, izgubo ravnotežja, izgubo sluha ... Nihče ni vedel, kaj se dogaja, so pa to čudno bolezen ali kajže poimenovali havanski sindrom. ZDA so obtožile Kubo, da je kriva za »zvočni napad« na Američane, Kubanci so vse zanikali, potem so bili pa še dolgo zelo sprti. Pozneje so podobne simptome opazili tudi pri zaposlenih na kanadski ambasadi v Havani. Leta 2018 so havanski sindrom občutili tudi ameriški diplomati na Kitajskem, pa tajni agenti Cie v drugih državah ...

Kaj natanko se je zgodilo in kdo je kriv, še vedno ni znano. Študija iz leta 2019 ugotavlja, da so nekaterim od diplomatov ostale trajne posledice, od delne izgube sluha do možganskih poškodb. Različne znanstvene študije iščejo odgovore, ki bi pojasnili nenavadne dogodke, a jih še vedno niso našle. Teorij je, kolikor hočete: ultrazvok, črički (ki naj bi povzročili zvok, ki so ga diplomati slišali, ne pa tudi poškodb), strupeni pesticidi ... Zagotovo pa ne zvočni napad. Ali kakršenkoli napad. Različne komisije in agencije niso našle nobenih dokazov napada. In da ni nujno, da je bila Kuba vpletena, so še ugotavljali, lahko je vse skupaj zakuhala tretja država. »Naslednji korak: NLP,« je posmehljivo tvitnil kubanski ambasador v ZDA.

Kaj imajo torej skupnega psihotronski Rocky in napadeni diplomati? Psihotroniko.

Psihokaj? S psihotroniko se ukvarjajo večinoma ljubitelji teorij zarote in vsaj ena diplomska naloga na FDV. Termin se izmika natančni razlagi predvsem zato, ker ima toliko različnih definicij, pa tudi tega, kaj spada pod psihotronsko orožje, se ne morejo zmeniti. Pravzaprav tudi ni povsem jasno, ali kaj takega resnično obstaja ali je le plod vročične domišljije, tako kot brivec Rocky in njegov lebdeči avto. Res pa je, da so si ljudje že od nekdaj prizadevali dobiti nadzor nad drugimi ljudmi, da so jim hoteli tako rekoč »pogledati v glavo« in da so se (in se še) številni znanstveniki od nacistične Nemčije do Sovjetske zveze in pozneje zahodnih držav, pa Izraela in Kitajske ukvarjali z razvijanjem najrazličnejših orožij, ki naj bi vplivala na človeško psiho. Že desetletja delajo tudi zelo konkretne poskuse, ne le na živalih, tudi na ljudeh.

 Več v reviji Zarja Jana št. 29, 20.7.2021