Zgodbe

Diabetes in spolnost

Alenka Cevc
25. 4. 2017, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Doktor, ne vem kako naj povem.

V ambulanto za diabetes pride mlado dekle, ki je pred leti zbolelo za diabetesom tipa 1, ta praviloma prizadene otroke ali zelo mlade ljudi. Vidi se, da je v stiski. Njeni stavki so raztrgani, nepovezani; iz njih se razbere, da bi se rada pogovorila o spolnosti, o tem, kako jo pri tem ovira inzulinska črpalka, ki je nenehno z njo, o njenem strahu, kaj se bo zgodilo, če si v intimnih trenutkih odstrani črpalko, o tem, kako se počuti drugačno od svojih vrstnikov. Vprašanj je milijon in stiska mladega dekleta je neizmerna. Vešča poučevalka za diabetes je ustvarila zaupen prostor, kjer se je pacientka lahko odprla in spregovorila o svojih težavah. To je bil sicer odlično zaigran prizor kliničnega primera na šestem srečanju DiaMind, ki je pred dnevi potekalo v Ljubljani. Naslovna tema letošnjega srečanja je bila diabetes in spolnost, nekaj, o čemer se do zdaj ni nič oziroma zelo malo govorilo.

Sladkorna bolezen je predvsem bolezen ožilja. »Pri moških se najprej kaže z motnjo erekcije, saj sladkorna okvarja žile in male žilice, odgovorne za prehrano živcev, ki so ključni za uspešno erekcijo. Če je bolezen slabo urejena, je škoda še veliko hujša. Skoraj 50 odstotkov moških s sladkorno boleznijo ima težave z erekcijo. Erektilna disfunkcija je tudi napovednik srčno-žilnega dogodka (npr. srčne ali možganske kapi) pri moškem s sladkorno boleznijo. Veliko moških pove, da je ob boljši urejenosti sladkorne veliko manj motenj erekcije ali pa te motnje povsem izginejo. Vedno so seveda vpleteni tudi čustveni dejavniki, ki prav tako kot pri zdravih moških lahko vplivajo na spolno življenje,« razloži dr. Karin Kanc, diabetologinja in članica društva DRZNI, ki pripravlja srečanja DiaMind.

Žensk nihče nič ne vpraša! Če moške še kdo vpraša, kako je z njihovim spolnim življenjem glede na to, da so sladkorni bolniki, pa žensk nihče nikoli nič ne vpraša! Vendar imajo tudi ženske diabetičarke lahko težave v spolnem življenju, ki so posledica njihove bolezni. »O težavah pri ženskah se ne govori! Značilne so motnje v vzburjenju. Da se ženska s sladkorno boleznijo 'ogreje', potrebuje veliko več časa kot ženska, ki nima te bolezni. Naslednja težava je slabša navlaženost nožnice, kar povzroča bolečine pri spolnem odnosu. Upam si trditi, da pri nas ženske nihče ne vpraša o lubrikaciji nožnice, o spremembah, ki jih je morda opazila, odkar ima diabetes, kaj šele, da bi ji kdo svetoval, kateri lubrikant naj uporabi! Opozoriti moram, da mnogo lubrikantov na našem tržišču vsebuje sladkor, zato so za ženske s sladkorno boleznijo neprimerni. Poleg omenjenega problema imajo lahko ženske z diabetesom še pogostejše uroinfekte in vnetja nožnice, kar povzroča dodatne resne težave in nezadovoljstvo v spolnosti,« brez dlake na jeziku razloži dr. Kančeva.

Več v reviji Zarja št., 17. 25. 04. 2017