Zgodbe

Mama Gregorja Viranta

Mojca Zabukovec
10. 1. 2012, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

»Moja krivda je, da je Gregor vzel nadomestilo,« je Nataša Virant, mati novega predsednika državnega zbora, začela odgovor na vprašanje, kakšna se ji je zdela predvolilna kampanja. Razočarana je, da so sina tako napadali zaradi zaslužka.

»Moja krivda je, da je Gregor vzel nadomestilo,« je Nataša Virant, mati novega predsednika državnega zbora, začela odgovor na vprašanje, kakšna se ji je zdela predvolilna kampanja. Razočarana je, da so sina tako napadali zaradi zaslužka. Kot je dejala, mu je nadomestilo pripadalo. Ko je bil minister za javno upravo, si je po njenem mnenju prizadeval, da bi čas, v katerem minister po končanju mandata prejema nadomestilo za brezposelnosti, skrajšali, a se to ni zgodilo. Potem je sinu sama rekla, zakaj ga ne bi dobival, saj je do njega upravičen. Po ministrovanju so se ponudila pogodbena dela in Gregor jih je sprejel. »Potem so mu očitali, da je preveč zaslužil. Hvala bogu, da je. Pa saj je državi od tega tudi nekaj dal. Gospod Erjavec ves čas ponavlja, da zraven ni delal, a to se mi ne zdi v redu. Če si delaven človek, boš delal,« meni Nataša. Pri tem je sicer dodala, da tako pač sama meni in da se lahko moti. »Naš Gregor ne zna držati rok navzkriž. Če ni drugega, dela pa na vrtu.«

Med predvolilno kampanjo se je Nataša Virant, zdaj že upokojenka, najbolj bala za sinovo zdravje. »Deloholik je in sploh se ne ustavi,« je dejala. Tisto soboto pred volilnim dnem so praznovali Gregorjev rojstni dan. »Sedeli smo za mizo in pili, Gregorju pa je kar naenkrat padla glava na mizo. Poklicala sem ga. Gregor! Kar zaspal je,« se je Nataša kislo nasmehnila in dodala, da je takrat najbrž »vse padlo z njega«. »Ne vem, ali je na noč spal tri ali štiri ure,« je zaskrbljeno hitela razlagati. Podobno je bilo že med njegovim ministrovanjem. Menda ni bil nikoli na bolniški. »Operirali so mu tri hernije. Marsikdo bi bil v bolniški eno leto ali pa se celo invalidsko upokojil. Gregor pa je od dela izostal samo tiste dni, ko je bil v bolnišnici,« je pravila Gregorjeva mati. Tudi ko se ob koncu tedna zbere vsa družina, Gregor nima miru. »Nečesa se spomni in takoj odhiti za računalnik.« Nataša se je strinjala, da pri tem trpi družina. Sama, je dejala, tega najverjetneje ne bi prenašala.

Družinska skrivnost. »Ne vem, zakaj se je spet odločil za politiko,« je nadaljevala. »Njega to vleče.« Bi bil dober predsednik vlade? »Mislim, da bi bil zelo dober,« je odgovorila ponosna mati sina, ki zdaj predseduje državnemu zboru. »Premier mora znati povezovati ljudi z različnimi mnenji in mislim, da bi bil on dober v tem. Veliko bolj si ga predstavljam na tem mestu kot Jankovića. Ker Janković je, kako naj rečem … Mora biti tako, kot on hoče. Gregor pa dopušča drugačno mnenje,« je pravila Nataša Virant. Že pred glasovanjem v državnem zboru o njegovi sestavi je dejala, da Gregorja z Zoranom »ne vidi«. Prepričana je, da se njuni pogledi razlikujejo, a se po njenem mnenju tudi z Janševimi ne ujemajo. »Nisem politik, da bi o tem sodila,« se je nasmehnila.
Dnevna soba Virantovih je prostorna. Drži se kuhinje, saj Nataša zelo rada kuha in peče. Tudi Gregorju je na volilno nedeljo, ko je pred razglasitvijo rezultatov s sodelavci slavil 42. rojstni dan, spekla potico in piškote. Ob oknu v dnevni sobi stoji klavir, na zunanji strani se razprostira bazen. V ozadju je Golovec, pod njim pa hiša Gregorjevega tekmeca na nedavnih volitvah in sorodnika. Ni skrivnost, da je Jankovićeva žena Gregorjeva sestrična. Družini sta bili nekdaj bolj povezani, kot sta danes. Zakaj je zdaj drugače, Nataša ni hotela razlagati.

Več v Jani št. 2, 10.1.2012