Nasveti

Nahranite svoj videz

Lara Jelen
10. 1. 2012, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Če z določeno prehrano v telo ne vnesete dovolj mineralov, vitaminov in drugih za lepoto pomembnih snovi, bo trud za lep videz povsem zaman.

Pomemben dejavnik pri tem, kako boste videti in v kakšnem stanju bodo koža, lasje in drugi predeli telesa, niso samo kozmetični izdelki, ki jih uporabljate. Za lep videz lahko navzven skrbite kolikor želite, a če z določeno prehrano v telo ne vnesete dovolj mineralov, vitaminov in drugih za lepoto pomembnih snovi, bo trud povsem zaman. Z uživanjem določenih živil boste k skrbi za lepoto dodali piko na i, odpravili boste tudi marsikatero težavo, kot so recimo prhljaj, podočnjaki ali razpokane ustnice.

Korenje za odpravo prhljaja
Če imate težave s prhljajem, obstaja velika možnost, da vam v telesu primanjkuje vitamina A. Ta je bistvenega pomena za zdrave lase in oči. Poleg tega preprečuje in čisti infekcije na koži. Z zadostnim uživanjem vitamina A boste preprečili nastanek suhosti kože, prhljaj in upočasnili nastajanje gub. Potreben je za zdravo cirkulacijo krvi, ki daje koži lep sijaj. Pomanjkanje se lahko pokaže kot infekcija kože, suha, groba in nagubana koža, suhi lasje in prhljaj, lomljivi nohti, mozolji, akne in utrujen videz. Največ ga je v živilih z rdečo in oranžno barvo ter v zeleni listnati zelenjavi, mlečnih izdelkih in jajcih. Odlična izbira je, recimo, korenček, marelice, paradižnik, melona in papaja.

S piro v boj proti razpokanim ustnicam
Sploh pozimi so razpokane in hrapave ustnice lahko velik in precej nadležen problem, pri katerem vam bodo pomagala živila z vitamini B-skupine. Ob razpokanih ustnicah vam bo prav prišel vitamin B2 ali riboflavin, ki ga med drugimi vsebujejo polnovredna žita, med njimi tudi pira. Je pa pri pripravi jedi iz pire in drugih polnovrednih žit zelo pomembno, da teh ne mešamo s predelano moko, ki je opustošena vseh koristnih snovi, saj je tako učinek oslabljen. Vitamin B2 vsebujejo še mleko, sir, jajca in jetra. Sicer vam bodo vitamini B-skupine (odličen vir so stročnice in pivski kvas) pomagali tudi pri upočasnitvi sivenja las, mastnim lasem in dermatitisu (v 40 odstotkih se ta pojavi ravno zaradi pomanjkanja B-vitaminov). Če imate težave z razpokanimi ustnicami ali s katerimi od drugih omenjenih nevšečnosti, se poskusite izogibati sladkorju, črni kavi, pravemu čaju in alkoholu, saj so ta živila poznavalci poimenovali za sovražnike vitaminov B-skupine.

Jabolčni kis za mehko in gladko kožo
Jabolčni kis ima številne zdravilne lastnosti, poleg tega naredi kožo mehko in gladko. Ženske ga že dolgo uživajo, ker naj bi s kože odstranil vse nečistoče, tudi akne. Vsebuje namreč encime, ki pomagajo odstraniti odmrle kožne celice. Poleg tega še razgrajuje maščobo in pomaga pri pravilni prebavi hrane, kar bo prav gotovo vplivalo na lepšo postavo.

Acerola bo preprečila hitro pojavljanje modric
Če se vam že ob manjšem udarcu pojavi modrica, je lahko vzrok zanjo pomanjkanje vitamina C, njegov odličen vir je sadež acerola. Vitamin C namreč krepi kapilare, s čimer preprečuje hitro pojavljanje modric, preprečuje pa tudi nastanek krčnih žil. Z uživanjem vitamina C boste upočasnili nastanek gub, preprečili izsušitev kože, cepljenje in lomljivost las. Zato je bistvenega pomena za zdravje las, zob, odpornost na okužbe ter celjenje ran in kožnega tkiva. Naravni viri vitamina C so acerola in drugo sveže sadje, kot so na primer limona, pomaranča, grenivka, kivi, jagode, črni ribez, robide in grozdje ter zelena zelenjava, brokoli, zelje, zelena paprika in podobno.

Če imate suho kožo, uživajte olive in olivno olje
Skoraj nič ni hujšega kot suha in srbeča koža. Ta se sicer lahko pojavlja kadarkoli, vendar je še pogostejša v zimskem času. Olive in olivno olje so bogate z vitaminom E, ki je odličen pomočnik pri preprečevanju takšne kože. Je tudi eno izmed tistih živil, ki pomagajo ob zunanji uporabi na telesu in uživanju. Če imate trdo obnohtno kožico, si to namažite z omenjenim oljem. Kožico bo zmehčal, nohte pa naredil sijoče in zdrave. Podobno velja za suhe lase in konice, saj bo tudi tem olivno olje zelo dobro delo. Ker je vitamin E učinkovit antioksidant, bo tudi ta ob uživanju poskrbel za upočasnitev staranja kože.

Brokoli proti podočnjakom
Tako kot za suho kožo tudi za podočnjake velja, da lahko nastanejo iz različnih razlogov. Če si ne privoščite dovolj spanca, vam tako tudi ustrezna prehrana ne bo kaj prida pomagala. Sicer velja, da naj bi temni podočnjaki in zabuhlost med drugimi nastali zaradi pomanjkanja vitamina K, železa (brokoli je odličen vir obojega) in antioksidantov. Pomagala bo še zadostna količina vode in zmanjšan vnos soli.