Zgodbe

Tihi morilec

Lara Jelen
27. 1. 2012, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Tragedija, ki se je zgodila prejšnji teden, ko so zaradi prevelike količine ogljikovega monoksida v apartmaju pod Roglo umrli trije mladi, je pretresla Slovenijo. Na žalost je tako, da se nekaterih nevarnosti začnemo zavedati šele, ko se zgodi kaj tako groznega in pretresljivega.

Tragedija, ki se je zgodila prejšnji teden, ko so zaradi prevelike količine ogljikovega monoksida v apartmaju pod Roglo umrli trije mladi, je pretresla Slovenijo. Na žalost je tako, da se nekaterih nevarnosti začnemo zavedati šele, ko se zgodi kaj tako groznega in pretresljivega. Na kaj moramo biti pozorni, da bomo v stanovanjih varni pred strupenim in v prevelikih količinah tudi smrtonosnim plinom, ogljikovim monoksidom, smo povprašali tehničnega direktorja Energetskega servisa E. S. Mihaela Grudna ter sodnega izvedenca in pečarja Klemna Avguština.

Zakaj in kje nastaja ogljikov monoksid? Mihael Gruden: »V stanovanjih, kjer je vgrajeno ogrevanje z malo kurilno napravo, lahko ta deluje tudi, če je pomanjkanje zgorevalnega zraka. Pri tem sicer še ni nevarnosti, če sta dovod zraka in odvajanje nastalih dimnih plinov zadostna. Ko dimnik ne more sproti iz prostora odvesti pline, naprava deluje z zrakom z manj kot 21 odstotkov kisika in začne se tvoriti povečana količina ogljikovega monoksida CO. Sprotno odvajanje dimnih plinov lahko onemogočijo zatesnjena okna in vrata, plinotesni zidovi, ki ne dopuščajo vstopa nadomestnega svežega zraka v prostor. Dodatna nevarnost so zračniki, kuhinjske nape, prezračevalni ventilatorji po sanitarijah in druge kurilne naprave – peči na trda goriva v istem povezanem prostoru, ki so občasno veliki porabniki zraka v prostoru. V velikih količinah nastaja, če med gorenjem ni dovolj dotoka zgorevalnega zraka. Kadar je goriva veliko, lahko nastane veliko monoksida. Koncentracije CO, ki so smrtne za človeka, se merijo v miligramih – torej je količina precej relativna.« 

Nastane lahko pri ogrevanju z različnimi vrstami peči. Ne glede na to, s katero vrsto peči ogrevate stanovanje, poskrbite za zadostno prezračevanje prostorov, da si boste zagotovili dovolj svežega zraka. »Prevelika koncentracija monoksida lahko nastane pri vseh vrstah peči in goriv. Pri pečeh na drva je spremljevalec nepopolnega zgorevanja vedno tudi značilen vonj, ki nas opozori na nepravilno zgorevanje. Da ga odstranimo,  je treba prezračiti prostor in zagotoviti zadosti zraka za popolno zgorevanje in odvajanje dimnih plinov – če nam to ne uspe, moramo očistiti dimnik. Pri kurjenju s kurilnim oljem je prav tako prisoten značilen vonj, običajno pa ne zadošča le prezračevanje – treba je poklicati dimnikarja, da pregleda in po potrebi omete dimnik ter, če to ne zadošča, še serviserja naprave. Pri kurjenju z zemeljskim ali naftnim plinom je nastali monoksid brez vonja in okusa ter ga ne opazimo. Neustrezno vgrajena naprava, pomanjkljivo prezračevanje, moteči ventilatorji in kurilne naprave v istem prostoru so lahko vzrok za zastrupitev. Na žalost ugotavljamo, da je premalo strokovno vgrajena naprava brez strokovnega soglasja dimnikarja razlog za nevarno stanje pri uporabniku,« razlaga Gruden.

Več v Jani št. 4, 24.1.2012