Nasveti

Adenoviroza

Tina Nika Snoj
27. 1. 2012, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Virusna obolenja so na vrhuncu, vrtci pa marsikje na pol prazni. Poleg bolj poznane rotavirusne okužbe otroke pogosto v posteljo položi tudi adenoviroza.

Virusna obolenja so na vrhuncu, vrtci pa marsikje na pol prazni. Poleg bolj poznane rotavirusne okužbe otroke pogosto v posteljo položi tudi adenoviroza. Obolenje, ki ga povzročajo adenovirusi, je med blažjimi, a zato dolgotrajnejšimi, saj lahko traja celo do šest tednov. Navadno gre za okužbo dihal z visoko vročino, mogoča je tudi pljučnica, vnetje očesnih veznic, roženice ali sečnega mehurja. Ker adenoviroza lahko poteka z vmesnimi nekajdnevnimi izboljšanji, si starši že oddahnejo in pošljejo otroka v vrtec. S tem pa spet sprožijo krog obolevanja, saj se že naslednji dan spet pojavijo simptomi. Zato je zelo pomembno, da otroka z diagnozo adenoviroze doma zadržimo, dokler ni zdrav že ves teden.

Dr. Tatjana Grmek Martinjaš, specialistka pediatrije in šolske medicine in moderatorka na spletni strani www.med.over.net, pogosto odgovarja na vprašanja obupanih staršev, ki imajo občutek, da se otroci nikoli ne bodo pozdravili. Nekaj vprašanj smo ji postavili tudi mi.
Kako se adenoviroza razlikuje od rotavirusne okužbe?

To je prvenstveno okužba dihal in je manj pogosta, driska ali mehko blato sta le del te bolezni. Znaki adenovirusne okužbe so kašelj, pogosto na začetku nenaden, lajajoč, torej laringitis. Kmalu otroku začne teči iz nosu, pojavijo se gnojno vnete oči (nekateri sevi adenovirusov ne povzročajo tega sicer zelo značilnega znaka adenoviroze), mehko blato, lahko blag izpuščaj in neprijetni občutki pri lulanju, a brez vnetja mehurja. Bolj redko adenovirusna driska poteka burno, s pogostimi vodenimi odvajanji in tudi z dehidracijo, vendar v primerjavi z rotavirusno drisko le izjemoma. Rotavirusna okužba je okužba prebavil in ima naslednje znake: bruhanje, smrdeča zelo pogosta driska, lahko visoka vročina. Pogosta je hidra dehidracija, otroci so velikokrat zadržani v bolnišnici.
Ali je za diagnozo adenoviroze potreben laboratorijski test?
Pomembno je vedeti, ali gre za bakterijsko ali virusno okužbo. Pri otrocih zelo pogosto opravljamo laboratorijske preiskave krvi, predvsem pri adenovirozi, ki poteka več tednov z izboljšanji in poslabšanji. Žal je adenoviroza ena od takih, ki nas na začetku s preiskavo krvi pusti na cedilu. Ne le, da v krvi najdemo zelo povišano število belih krvničk (enako kot pri bakterijskih okužbah), tudi drugi pokazatelji bakterijskega vnetja so povišani (CRP tudi več kot 250). Le diferencialna krvna slika po nekaj dneh pove, da gre bolj verjetno za virusno okužbo. Del adenovirusne okužbe je angina, ki se klinično ne loči od streptokokne angine. Hitri bris žrela je stalnica preiskav pri otroku s pordelim žrelom. Blato lahko pregledamo s hitrim rota ali adeno testom ali s preiskavo v mikrobiološkem laboratoriju, vendar izvid samo potrdi diagnozo, za zdravljenje pa ne prinaša koristi. Najboljša bi bila preiskava, ki bi v prvih dneh bolezni potrdila, da gre za adenovirozo. Takšen je bris žrela in nosu na adenoviruse.
Ali pri adenovirozi obstaja posebna dieta? Ali naj se katerih živil posebej izogibamo?
Ker je mehko blato pri adenovirozi le del splošne okužbe telesa, ni posebnih navodil. Pri nobeni infekcijski driski ne svetujemo posebne diete, tako tudi pri rotavirusni ne. Ni se treba izogibati ničemur, dokler je potek pričakovan. Otroku ponudimo lahko, pestro otroško hrano. Predvsem poskrbimo, da dovolj pije. Že na začetnem obdobju bolezni, kadar pogosto bruha, mu ponudimo majhne količine tekočin na 10 ali 15 minut, po prenehanju bruhanja moramo nadomestiti vse izgube in skrbeti za redni dnevni vnos tekočin. Hidracijo ocenjujemo po splošnem videzu otroka, vlažnosti jezika in sluznic, napetosti kože, pogostosti lulanja, joka s solzami, ne nazadnje tudi z vdrtostjo velike mečave, kar je pozen znak težje dehidracije. Otroku ponudimo vodo, čaje – ne kamilic, lahko pa metin, šipkov čaj in razredčene sadne sokove. Čaji naj bodo blago sladkani. Če se po končani bolezni pojavi (prehodna) netoleranca mlečnega sladkorja – laktoze, bi začasno svetovali uvedbo mleka brez laktoze.
Ali je otrokom dobro dodajati probiotike? Morda tudi katere druge dodatke?
Probiotike svetujemo pri vsaki driski in jemanju antibiotika. Pomaga pri ponovni vzpostavitvi črevesne flore, torej poseljenosti s koristnimi mlečnokislinskimi bakterijami, ki sodelujejo pri prebavi. Drugi prehranski dodatki pri primerno hranjenem otroku niso potrebni.
Ali gre lahko otrok v vrtec, če ne bruha in nima vročine, ima pa drisko (glede na dolgotrajnost bolezni marsikateri starši težko izostanejo tako dolgo iz službe)?
Dokler otrok odvaja neformirano blato, torej kašasto ali tekoče, ne sme v vrtec. Tudi takrat, kadar ima gnojno vnete oči, ne sme v vrtec. Ukrepi so potrebni zaradi preprečevanja širjenja okužb. Odvajanje mehkega blata pri adenovirozi traja nekaj dni, vendar lahko sama adenoviroza poteka več tednov, z vmesnimi izboljšanji ali bakterijskimi zapleti. Tudi rotavirusna driska se izboljša povprečno v 7 do 10 dneh. Običajno je res tako, da je prebolevanje adenoviroze dolgotrajnejše. Poskušamo, da se pri negi otroka izmenjujeta mati in oče.