Zgodbe

Pošast, ki se je izmuznila?

Roberta Zgonc
27. 3. 2012, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Novica, da so minuli konec tedna na neki farmi na jugovzhodu Nizozemske pokončali 42.700 puric, pri katerih so opazili blažjo obliko virusa H5, je padla na plodna tla strahu, ki je zavladal že novembra lani, ko je skupina znanstvenikov v laboratoriju Univerzitetnega medicinskega centra Erasmus v Rotterdamu objavila, da so ustvarili smrtonosno vrsto virusa ptičje gripe, ki lahko okuži in ubije na milijone ljudi.

Novica, da so minuli konec tedna na neki farmi na jugovzhodu Nizozemske pokončali 42.700 puric, pri katerih so opazili blažjo obliko virusa H5, je padla na plodna tla strahu, ki je zavladal že novembra lani, ko je skupina znanstvenikov v laboratoriju Univerzitetnega medicinskega centra Erasmus v Rotterdamu objavila, da so ustvarili smrtonosno vrsto virusa ptičje gripe, ki lahko okuži in ubije na milijone ljudi. Mnogi so prepričani, da raziskave niso potekale ob zadostnih varnostnih ukrepih in da obstaja možnost, da virusi uidejo iz laboratorija, oziroma možnost za bioterorizem in ustvarjanje zlahka nalezljive oblike virusa H5N1, ki bi lahko povzročila pandemijo. Dogajanje spominja na zgodbe znanstvenofantastičnih filmov, na žalost pa se vse to v resnici dogaja.

 Nevarne raziskave in zdaj gripa! Čeprav so strokovnjaki izjavili, da gre pri tej okužbi za virus, ki ni nevaren ljudem, je opaziti vznemirjenje in strah, za zdaj le na Nizozemskem. Na območju okoli farme so uvedli nadzor, poleg tega so izdali prepoved uživanja perutnine in jajc tudi s sosednjih farm tega območja. V pripravljenosti so veterinarske službe držav, ki mejijo na Nizozemsko. Preplah je še toliko večji, ker so konec lanskega leta svetovni znanstveniki opozorili (o tem je objavil članek tudi britanski Independent) na nevarne raziskave nizozemskih znanstvenikov v laboratoriju Univerzitetnega medicinskega centra Erasmus v Rotterdamu. Znanstvenikom tega centra je namreč uspelo ustvariti smrtonosno, a zelo nalezljivo vrsto virusa ptičje gripe, ki lahko okuži in ubije na milijone ljudi. S poskusi, ki vključujejo tudi mutiranje virusa (skupaj so ga mutirali kar petkrat), so to vrsto virusa spremenili v zelo nalezljivo med belimi dihurji – živalmi, ki jih uporabljajo pri študijah infekcij gripe pri ljudeh. Med belimi dihurji se je začel virus širiti s hitrostjo, ki je sicer značilna za sezonsko gripo.

Orožje na univerzi. Znanstveniki po vsem svetu so bili mnenja, da je največji problem omenjene raziskave v tem, da ne bi smela potekati v ne dovolj varnih in premalo zaščitenih prostorih univerzitetnega centra. Skrbelo jih je, da so nameravali nizozemski znanstveniki odkriti , kako je mogoče ustvariti takšne mutacije virusa ptičje gripe H5N1, in natančno pojasniti, kako se ta prenaša med sesalci. Številni strokovnjaki so opozarjali, da je z odkritjem mutirane vrste virusa smrtonosne gripe, ki se lahko prenaša po zraku (medtem ko se je dosedanja vrsta virusa prenašala zgolj s tesnim stikom z okuženo perutnino), ogroženo celotno človeštvo. Dejstvo je, da lahko tak virus »pobegne« iz laboratorija, poleg tega ga lahko na podlagi objavljenih podatkov ustvarijo biološki teroristi.

Več v Jani št. 13, 27.3.2012