Zgodbe

Semena za mlade družine

Lara Jelen
28. 3. 2012, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V sodelovanju s Semenarno smo se odločili izpeljati akcijo, v kateri bomo mlade družine, ki si želijo kanček zemlje in lastnih pridelkov, povezali s slovenskimi kmetovalci, ki so pripravljeni ponuditi delček lastne zemlje mladim družinam in jim pri tem tudi stati ob strani s kakšnim nasvetom. Semenarna bo prispevala semena in nasvete svojih strokovnjakov.

Hrana je že od nekdaj strateškega pomena. Kdor jo ima, je preskrbljen in je manj odvisen od ponudbe na trgu. Te zdaj ne primanjkuje, a nikoli ne moremo biti popolnoma prepričani, kaj kupimo. Strokovnjaki že lep čas opozarjajo, da je lokalna, doma pridelana hrana najboljša in tudi najbolj zdrava. V akciji Oskrbimo Slovenijo opozarjajo, da se moramo oskrbeti z lastnimi semeni, saj nam bo le tako hrana zagotovljena tudi v prihodnosti. V sodelovanju s Semenarno smo se odločili izpeljati akcijo, v kateri bomo mlade družine, ki si želijo kanček zemlje in lastnih pridelkov, povezali s slovenskimi kmetovalci, ki so pripravljeni ponuditi delček lastne zemlje mladim družinam in jim pri tem tudi stati ob strani s kakšnim nasvetom. Semenarna bo prispevala semena in nasvete svojih strokovnjakov. Mi v Jani bomo vse to seveda spremljali in zapisovali. Tako pozivamo Slovence, da stopimo skupaj, se učimo drug od drugega, da izmenjamo dragoceno znanje in začnemo ceniti slovenska semena in domače pridelke. Naša prelepa dežela nam ponuja veliko obdelovalnih površin, zanje je škoda, da jih preraščata gozd in betonska džungla. Slovenija, stopimo skupaj!

Mlade družine, javite se!
Mladim družinam, ki se zavedate vrednosti lastnih pridelkov, v tej akciji ponujamo možnost, da se prijavite na razpis. Prijazni kmetje vam bodo odstopili delček svoje zemlje, da si boste lahko ustvarili vrtiček z raznimi pridelki. Vsa semena za veliki vrtičkarski začetek bo priskrbela Semenarna, ki bo prispevala tudi nasvete strokovnjakov, če bodo potrebni, na Jani pa vas bomo spremljali, kako vam gre. Željo po sodelovanju izrazite tako, da nam čim prej, najpozneje pa do 15. aprila 2012, pišete na naslov: Revija Jana, Likozarjeva 3, 1000 Ljubljana ali na e-naslov lara.jelen@delo-revije.si ter pripišete še svoj naslov in telefonsko številko. Pripišite tudi: Velika nagradna akcija Jane in Semenarne.
K sodelovanju vabimo tudi kmetije, ki bi želele ponuditi delček svoje zemlje. Brez vas, dragi kmetje, seveda ne bo šlo. Zato tudi vas pozivamo, da se nam pridružite v akciji in posodite košček zemlje mladim družinam. Vsi, ki bi bili pripravljeni sodelovati, nam ravno tako pišite na zgornji naslov ter pripišite še naslov in telefonsko številko. Pripišite še: Ponujam zemljo za veliko nagradno akcijo Jane in Semenarne. Sodelovanja tako z vami kot z mladimi družinami se že nadvse veselimo!

Semenarna bo podelila tri začetne komplete semen, dobitnike bomo izžrebali, trudili se bomo povezati vse, ki se bodo javili, tako, da bi čim več družin dobilo možnost aktivnega vrtnarjenja, seveda kje v bližini bivališča, čim več kmetij pa mlade gostujoče navdušence nad lastno pridelavo hrane.

Več v Jani št. 12, 20.3.2012