Zgodbe

Ženske, ki služijo ženskam

Mankica Kranjec
3. 4. 2012, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ob sebi je imela prijateljice, ki so jo bodrile in jim je lahko zaupala. Želela si je, da bi imela tudi zaveznico, ki bi ji pomagala odgovoriti na vsa vprašanja o porodu. Da bi tisto, kar je sama pogrešala, dajala drugim, predvsem pa bodočim staršem ponudila čustveno oporo, je postala doula in vodja priprav na porod.

Ob sebi je imela prijateljice, ki so jo bodrile in jim je lahko zaupala. Želela si je, da bi imela tudi zaveznico, ki bi ji pomagala odgovoriti na vsa vprašanja o porodu. Da bi tisto, kar je sama pogrešala, dajala drugim, predvsem pa bodočim staršem ponudila čustveno oporo, je postala doula in vodja priprav na porod. Zdaj je Nina Jenštrle porodna spremljevalka. »Te dni sem v pripravljenosti. Vsak trenutek čakam, saj me par lahko pokliče. Morda bom morala na hitro v porodnišnico,« izvem, ko se srečava v Škofji Loki.

»Par doulo povabi v zelo poseben trenutek v življenju, rojstvo otroka, zato mora ponuditi celostno, žensko in intuitivno podporo bodočima mamici in očku. Doule smo vir informacij v nosečnosti in po rojstvu otroka, predvsem paru stojimo ob strani med najbolj intenzivnimi trenutki poroda,« svojo vlogo razloži Nina. Doule ponujajo ljubeč dotik in znanje, s katerim ženski in družini olajšajo čustveno viharno obdobje, da porod postane lepa in izpolnjujoča izkušnja. »Beseda, ki izvira iz stare grščine, v dobesednem prevodu pomeni ženska, ki služi. Doule pravzaprav celostno skrbijo in služijo ženski, ki pričakuje otroka. Ker je porod ena od neponovljivih prelomnic v življenju para, je pomemben njun občutek, da je z njima nekdo, ki ju brezpogojno sprejema. To pripomore k boljši izkušnji poroda,« pripoveduje univerzitetno diplomirana psihologinja, ki je ena od 15 aktivnih članic Združenja slovenskih doul v nastajanju, ki se je lani vključilo v evropsko mrežo doul.

Pred in med porodom ter po njem. Čeprav v Sloveniji enotnega formalnega izobraževanja za doule še ni, Nina poudarja, da se slovenske porodne spremljevalke ves čas izobražujejo pri nas in v tujini. Udeležujejo se seminarjev svetovno priznanih babic, porodničarjev in doul. Večina porodnih spremljevalk znanje črpa tudi iz svojih izkušenj. »Nekatera združenja doul po svetu imajo načrt izobraževanja, ki mu sledi licenca. Doula mora biti sočutna, intuitivna, srčna in pozorna, tega pa se človek pravzaprav ne more priučiti. Pri številnih ženskah se pojavi dvom, ali bodo res zmogle. Da lahko paru karseda pomagam, znanje črpam tudi iz svojih dveh porodov in vseh, ki sem jih doslej spremljala,« pravi Nina, ki prizna, da je čudež rojstva tisto, kar jo vsakič znova prevzame. »Navdušujoče je, česa vse je ženska zmožna – roditi novo življenje!«

Več v Jani št .14, 3.4.2012