Zgodbe

Strup ne izbira žrtev!

Jana
18. 4. 2012, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zdaj je jasno: vzrok za lanske pomore čebel je bil zdaj prepovedan klotianidin, drugi neonikotinoidni pesticidi, kamor ta sodi, se v kmetijstvu pri pridelavi hrane in krme še vedno uporabljajo.

Zdaj je jasno: vzrok za lanske pomore čebel je bil zdaj prepovedan klotianidin, drugi neonikotinoidni pesticidi, kamor ta sodi, se v kmetijstvu pri pridelavi hrane in krme še vedno uporabljajo. Ker zaradi njih množično umirajo čebele in drugi opraševalci rastlin, ki so nujni za naše preživetje, so ameriški pa tudi slovenski čebelarji že predlagali njihovo popolno prepoved. Doc. dr. Ernest Vončina, kemik analitik z Inštituta za varstvo okolja na Zavodu za zdravstveno varstvo v Mariboru in vodja Nacionalnega referenčnega laboratorija (NRL) za določanje dioksinov, priznava, da je zaradi ostankov teh pesticidov tako rekoč strupena vsa rastlina, da zato izginjajo vsi opraševalci, učinkov na ljudi pa še ne poznamo dovolj.

Neonikotinoidni pesticidi naj bi bili zelo strupeni in nevarni, a se še vedno uporabljajo v kmetijstvu …
Nikotin, ki ga najdemo v cigaretnem dimu ali tobaku, je tudi naravni insekticid. Po njegovem vzoru so bile zadnjih 50 let umetno narejene spojine neonikotinoidnih insekticidov, kot so klotianidin, imidakloprid, tiakloprid, tiametoksam in druge spojine. Nova skupina insekticidov je bila razvita zato, ker imajo kljub vsemu manjšo strupenost kot pa klasični organofosforni in karbamatni insekticidi. Množično se uporabljajo pri nas in drugod po svetu. Neonikotinoidi kažejo manjšo strupenost za sesalce in različne insekte. Delujejo kot živčno-aktivne spojine na centralni živčni sistem insektov ter povzročijo paralizo in smrt.

Ker zaradi njih umirajo čebele, so ameriški čebelarji pa tudi naši že napisali predlog za prepoved uporabe.
Peticijo so marca ameriški čebelarji naslovili na ameriško agencijo za zaščito okolja EPA ter zahtevajo prepoved prodaje in uporabe klotianidina v pesticidnih preparatih, ki je strupen za čebele in je povzročal lani pomore čebel v Sloveniji. Posebej bi poudaril, da se sicer pogovarjamo o umiranju in izginevanju čebel, a vedeti je treba, da izginevajo tudi vsi drugi opraševalni insekti, kot so čmrlji, medonosne muhe, pikapolonice in drugi koristni insekti.

Za zdaj je pri nas prepovedan klotianidin, vendar to najbrž ni dovolj?
Pri lanskih pomorih čebel je bil kot uraden vzrok zanje ugotovljena spojina klotianidin. Njen vir je bilo lahko samo seme koruze, so poudarili na Fitofarmacevtski upravi RS. Uporaba neonikotinoidnih insekticidov za foliarno škropljenje, torej za škropljenje listov in cvetov, je po mojem mnenju ravno tako problematična.

Več v Jani št. 16, 17.4.2012