Nasveti

Osupljivo drugačna

Jana
18. 4. 2012, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Življenje je 55-letni Samki Kantarević iz Ljubljane prineslo številne vzpone in padce. A vsakič znova se je s prirojeno bosansko trmo znala pobrati. Uspelo ji je vzgojiti tri otroke, zdaj je ponosna babica treh vnukov.

Velika Janina preobrazba Samka Kantarević 

Življenje je 55-letni Samki Kantarević iz Ljubljane prineslo številne vzpone in padce. A vsakič znova se je s prirojeno bosansko trmo znala pobrati. Uspelo ji je vzgojiti tri otroke, zdaj je ponosna babica treh vnukov. Ker dva otroka še nimata otrok, se ji v prihodnjih letih najbrž obeta še kakšen vnuk. Do takrat bo kot varuška priskočila na pomoč najstarejši hčeri, ki jo je tudi razveselila s prijavo na preobrazbo, saj si Samka česa takšnega sama ne bi nikoli upala storiti.

V zadnjem času so pri nas zelo priljubljeni filmi z nostalgijo po nekdanji Jugoslaviji. Polnijo blagajne kinodvoran, obiskovalci pa domov odhajajo zadovoljni in nasmejani. Samka je ravno v letih, ko je na svoji koži zelo izkusila resničnost nekdanje skupne države. »Rodila sem se v okolici bosanskega mesta Prijedor. Ker tam ni bilo služb, smo vsi sanjali o lepši prihodnosti v Sloveniji. Meni se je posrečilo priti v Ljubljano daljnega leta 1978. Pomagal mi je mož, ki mu je v Sloveniji uspelo najti službo in stanovanje. Pri enaindvajsetih sva se poročila. Začela sva tako rekoč z nič. Tako sva bila brez vsega, da si niti skupne sobe nisva mogla privoščiti. En mesec sva živela pri njegovem bratu, nato nekaj časa vsak na svojem, šele čez čas nama je uspelo najti skupno sobo. Presrečna sem bila, ko sem dobila službo v proizvodnji v podjetju Gorenje Tiki. Delala sem za tekočim trakom, kar mi ni bilo prav nič težko, saj sem bila že od doma vajena trdega dela,« pripoveduje Samka, ki je pri 23 letih rodila prvo hčer, nato sina in še eno hčer. Z možem sta bila presrečna, ko sta se vselila v prvo skupno garsonjero, sreči pa ni bilo videti konca, ko so se vselili v dvosobno stanovanje za Bežigradom. A idila je bila navidezna, Samka in mož se nista razumela, v zakonu kljub trem otrokom nista našla skupnega jezika. Med svoje velike dosežke šteje ločitev, čeprav je v zakonu, ki ni deloval, vztrajala kar 25 let. Zdaj je sama na svojem, življenje si ustvarja po svoje in živi po svojih pravilih. Na žalost so ta bolj skopo odmerjena, saj je šlo podjetje v stečaj, ona pa je ostala brez službe. »Leta 2014 bom izpolnila pogoje za upokojitev. Želela bi si službo, a se dobro zavedam, da v mojih letih nisem ravno najbolj zaželena delovna sila,« je malo cinična. A dneve je treba le nekako preživeti. Zapolni si jih s tem, da obiskuje svetovalko na Zavodu za zaposlovanje, v veselje ji je vezenje gobelinov, vsake toliko v roke vzame kakšno knjigo. »Ker ima hči tri otroke in odgovorno delo, ji velikokrat priskočim na pomoč pri čuvanju otrok. Zelo rada se tudi vrtim po kuhinji. Pogosto spečem burek ali baklavo,« razlaga in dodaja, da živi za trenutke, ko se lahko odpravi v Avstrijo k sestri. Vsake toliko obišče sorodnike v Bosni. S preobrazbe se ji je mudilo domov, da se pokaže svojim trem otrokom, ti niso mogli verjeti, v kakšno elegantno damo se je v nekaj urah spremenila mama.

Nasvet frizerke in mojstrice ličenja:
»Ko sem še hodila v službo, sem pogosto obiskovala frizerja, saj sem bila rada urejena in tudi več denarja sem imela,« pripoveduje Samka. Odkar je doma, so se zredčili obiski pri frizerju. Enako je z ličenjem. »Ko sem bila mlajša, skorajda nisem vstala iz postelje, ne da bi se naličila. Zdaj je vse skupaj bolj tako,« je bila iskrena. Na preobrazbo je prišla z dolgimi in pobarvanimi lasmi, na katerih je bilo nekaj narastka. Frizerka Zlata je Samki na temenu potemnila lase, spodnji del je pobarvala na svetlo, na medene odtenke. Lase ji je kar precej skrajšala, postrigla jo je stopničasto in resasto.
Mojstrica ličenja Manca je Samki najprej prekrila nepravilnosti na koži obraza. Z rožnato in rjavo kombinacijo ji je osenčila oči, ki jih je prej obrobila z rjavim in zelenim kajalnim svinčnikom. Na ustnice se je podala zamolklo rdeča šminka.

Jana št. 3/ 2012

Tekst: Andreja Comino andreja.comino@delo-revije.si
Foto:   Mateja Jordovič Potočnik
Ličenje:   Manca Maselj
Kozmetika: Keune
Stilistka: Nana Sojer

Pričeska:  Zlata Kišmetovič za Frizerstvo Jasna, Jasna Javor, s. p., Ul. Gradnikove Brigade 8, Ljubljana
Oblačila in nakit: Olsen, Emporium, nakit Lunca