Zgodbe

Legalizacija marihuane v ZDA

Dejan Ogrinec
28. 11. 2012, 10.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V senci orkana Sandy in predsedniških volitev se je na začetku novembra v ZDA dogajala še ena zanimiva in hkrati tabuizirana zadeva.

Skorajda neverjetna je namreč novica, da bodo v nekaterih državah ZDA legalizirali uporabo marihuane.

Po 75-letni prepovedi posedovanja ali uporabe te rastline se je torej zgodil preobrat. S 6. decembrom, če ste stari več kot 21 let in pri sebi nimate več kot unče marihuane, vas v državah Washington in Kolorado ne bodo zaradi tega ne preganjali ne zaprli. Pri nas se borimo šele za pošteno in odkrito pridelavo vsaj navadne, industrijske konoplje, čez lužo pa naj bi dovolili uporabo sporne indijske konoplje, ki zaradi više vsebnosti snovi THC uradno ne sme biti niti posejana, kaj šele da bi v žepu nosil nekaj gramov njenih posušenih in zmletih vršičkov za osebno uporabo?! Takoj se moramo sicer vprašati, kako bo reagirala zvezna vlada in ali bo zvezno sodišče sprožilo ustavni sodni spor. Po besedah dopisnika Dela v ZDA, Borisa Čibeja, ki to temo z zanimanjem spremlja že desetletja, na končno potezo čakajo vsi Američani. Boji se, da je evforija precej preuranjena.

Nova zgodba Amerike?

Referendumi o legalizaciji marihuane so isti dan kot predsedniške volitve potekali v šestih državah. V Koloradu in Washingtonu sta torej rekli da, drugod je referendum padel. Kljub tihim strahovom in pričakovanjem mnogih zvezno sodišče na to doslej še ni reagiralo. Je pa pred referendumom v Kaliforniji glavni državni tožilec te države Eric Holder jasno in glasno nasprotoval legalizaciji. Nič čudnega, saj marihuana v ZDA velja za prepovedano drogo 1. reda, medtem ko je kokain šele v drugem.

»Najprej bom imela svoj zmagoslavni govor, potem pa bom šele sedla in umirila svojo živčnost,« je izjavila ob zmagi Alison Holcomb, vodja kampanje, sicer arhitektka. Dodala je še, da se bo začela pisati čisto nova zgodba Amerike. Referendum so odprto podpirali tudi številni znani, recimo Richard Branson, ustanovitelj podjetja Virgin, ki že od nekdaj opozarja, da se je v vojni proti drogam precej zgrešilo namen in bistvo. Tudi avtor mednarodnih knjižnih uspešnic Deepak Chopra, priznani zdravitelj in promotor pozitivne filozofije, je glasno za legalizacijo marihuane.

Seveda sem inhaliral!

»Amerika se s to temo ukvarja že dolgo. Začelo se je v 60. V predvolilnih bojih je bil za že Jimmy Carter, pa je žal na volitvah izgubil proti hollywoodskemu Reaganu. Potem je pred leti prišla znana izjava – sem kadil, a nisem inhaliral, ki jo je sramežljivo izrekel Clinton, in jo povsem povozila izjava Obame – seveda sem kadil in tudi inhaliral, saj zakaj pa bi sicer kadil marihuano. Vse to pomeni, da so bariere padale že dolgo,« je povedal Boris Čibej in dodal: »Večna težava je bila, ko si recimo v Kaliforniji lahko zaradi zdravstvenih namenov užival to substanco, v državi Utah pa si, če so ti odkrili THC v krvi, šel v zapor. Ravno tu se skriva morda še največji problem: kako bodo države med seboj uredile in premostile te velike razlike. Ker če je v eni državi nekaj sovražnik št. 1, ne more biti drugod prijatelj št. 1. Dogaja pa se natanko to!«


Več preberite v tiskani Jani (št. 48, izid: 27.11.2012).