Zgodbe

Po novi žrtvi virusov med otroki

Milka Krapež
8. 1. 2013, 09.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vsaka smrt otroka hudo prizadene starše in vso okolico. Zato je najbolje, da poskusimo okužbo in z njo posledice preprečiti, pravijo strokovnjaki.

Mrzli meseci so sezona bolezni, ki jih povzročajo virusi. Najbolj prizadenejo starejše ljudi, kronične bolnike in majhne otroke. Virusna obolenja za večino ljudi niso nevarna. Zgodi pa se, da jemljejo tudi življenja. Najhuje je, kadar gre za otroke. V razmiku nekaj tednov sta zaradi zapletov ob virusni okužbi pri nas umrla že dva otroka; drugega ni napadel adenovirus, temveč respiratorni sincicijski virus.

Vsaka smrt otroka hudo prizadene starše in vso okolico. Zato je najbolje, da poskusimo okužbo in z njo posledice preprečiti, pravijo slovenski in tuji strokovnjaki. Pisali smo že o adeno- in enterovirusih. Bronhiolitis, vnetje malih dihalnih poti, pa je bolezen, ki jo največkrat povzroči respiratorni sincicijski virus (RVS). Ta napade male dihalne poti (bronhiole) in povzroči, da otečejo, sluz pa še dodatno ovira dihanje. Virus pride v telo običajno skozi nos in potuje v dihala, kar človeka draži in sproža naravni odziv telesa: kašelj, s katerim si telo prizadeva, da bi virus spravilo iz sebe. Znaki bronhiolitisa so močno podobni navadnemu prehladu: izcedek iz nosu, nos se lahko tudi zamaši, otrok dobi vročino, ki je lahko tudi precej visoka. Boli ga grlo, težje diha, pri dihanju se lahko sliši celo piskajoč zvok. Otrok je tudi vidno utrujen.

Bronhiolitis je zelo pogost

 Bolezen največkrat ni nevarna. Skoraj vsak otrok jo preboli do drugega leta starosti. Po svetovni statistiki je bronhiolitis najpogostejši v starosti med tremi in šestimi meseci. Približno 25 odstotkov otrok ga preboli že v prvem letu starosti. Do konca drugega leta starosti pa ga preboli že 95 odstotkov otrok. Po slovenskih podatkih se letno v UKC Ljubljana zaradi bronhiolitisa zdravi med 600 in 1000 otrok. To so tisti, pri katerih je bolezen zaradi različnih vzrokov hujše oblike. V bolnišnico namreč sprejmejo vse majhne otroke, ki zelo težko dihajo in so v nevarnosti, da bi bili dehidrirani. Na srečo umre zelo malo hospitaliziranih otrok – 0,5 odstotka.

Zdravila nimamo

Ker je okužba virusna, antibiotiki ne pomagajo. Zdravljenja, ki bi bilo predpisano za to bolezen, torej ni. Zdravijo lahko samo posamezne znake, predvsem vročino in bolečine. Zelo pomembno je, da otrok ves čas pije, pa čeprav po malem. Pri bronhiolitisu so pomembne tudi inhalacije. Vse mame poznajo zdravljenje s paro. Večji otroci lahko dihajo skozi inhalator, ki ga je danes mogoče kupiti v vseh specializiranih trgovinah in lekarnah. Majhnim otrokom pa je treba pomagati v kopalnici, tako da odpremo vročo vodo, da se kopalnica napolni s paro. Ta namreč pomaga odpirati dihalne poti. Pozimi so stanovanja premalo vlažna, zato je pomembno, da imamo v spalnicah (pa tudi drugod) vlažilnike. Sicer pa je zdravljenje bronhiolitisa odvisno od tega, v kakšnem stanju je otrok. Če je v nevarnosti, da bi bil dehidriran, ali pa če vročina nikakor noče pasti, ga je treba nujno odpeljati k zdravniku. Drugače pa si pomagamo, kot je bilo omenjeno. Na svetovnem spletu najdemo tudi možnosti za alternativno zdravljenje z ameriškim slamnikom in cinkom. Toda glede tega se je najbolje posvetovati z zdravnikom. Z zdravili iz ameriškega slamnika je bilo narejenih že veliko raziskav in te so potrdile njegovo zaščitno učinkovanje (predvsem na imunski sistem in zmanjšanje vnetja). Raziskava, ki naj bi potrdila, da je varen tudi za otroke, pa šele poteka.

Varovanje najbolj ogroženih

Zgodi pa se, da bolezen otroka zelo prizadene. To se zgodi, kadar je njegov imunski sistem (enako velja za odrasle) zaradi katerihkoli vzrokov prizadet. Že tako je pri malčkih oziroma dojenčkih še nepopolno aktiviran, virus pa je posebno napadalen. Najbolj ogroženi so nedonošenčki ter otroci s prirojenimi srčnimi in dihalnimi boleznimi. Cepljenja, ki bi preprečilo zbolevanje, ni. Obstaja pa zaščitno zdravilo (gre za vnos protiteles), ki je na voljo tudi za naše najmlajše. To  je biološko zdravilo, ki ga dobijo natančno določeni otroci do drugega leta starosti. Če tak otrok ni ustrezno zaščiten, bo lahko trpel dosmrtne posledice. V poznejših letih se pri njem lahko razvije astma. Lahko pride tudi do dodatne okužbe, ki povzroči pljučnico, ali, v najhujšem primeru, do odpovedi dihal. 


Več preberite v tiskani Jani (št. 2, izid: 8.1.2013).