Nasveti

Rižota z rdečim vinom

Katja Kmet
7. 1. 2013, 10.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Klasične recepte, v katerih ima pomembno vlogo vino, preizkusimo in osvojimo takrat, ko imamo čas.

Za 2 osebi
Priprava:
10 minut
Kuhanje: 25 minut

Sestavine:

3 dl rdečega vina
8 dl ml perutninske juhe (ali jušne osnove)
2 šalotki
4 žlice olja
150 g riža
sol
poper
1 žlica masla
50 g sveže naribanega parmezana
1 žlica ribezove marmelade
pol glavice rdečega radiča.

Priprava:

Rdeče vino pristavimo v manjši kozici in ga kuhamo na srednje močnem ognju, da povre na približno 50 ml. Primešamo mu ribezovo marmelado in pustimo, da počaka. Juho segrejemo in hranimo na toplem. V široki kozici segrejemo 2 žlici olja, dodamo olupljeni in na drobno sesekljani šalotki ter med mešanjem pražimo, da šalotka postekleni. Dodamo riž, premešamo in pražimo še 2 minuti. Zalijemo s toliko vroče juhe, da je riž pokrit. Kuhamo na srednje močnem ognju in vmes večkrat premešamo. Ko riž vsrka juho, jo vsakokrat znova prilijemo zajemalko ali dve, med kuhanjem pa pogosto premešamo. Očistimo radič, umijemo liste, jih dobro odcedimo in narežemo na tanke trakove. Riž je kuhan v 20 do 25 minutah. Odstavimo kozico. Rižu primešamo maslo in nariban parmezan, solimo in popramo po okusu. Prilijemo vino z ribezovo marmelado, in tik preden ponudimo, primešamo še radič. Ponudimo z naribanim parmezanom za prilogo k mesnim jedem.