Nasveti

Vaše črevesje kliče na pomoč: naravne rešitve proti zaprtosti

Lara Jelen
14. 4. 2024, 08.00
Deli članek:

Zaprtost je s sodobnim načinom življenja postala ena resnejših težav, s katero se spoprijema čedalje več ljudi, pogosto se začne že zgodaj v otroštvu in lahko postane kronična. Taka je bila tudi osebna izkušnja dr. Ive Lovšin Kukman, doktorice živilskih znanosti. Prav zaradi nje se je začela zanimati za prehrano in celosten pogled na zdravje. Priporočila nam je nekaj preizkušenih naravnih rešitev pri zaprtosti. Tekst: L. J.

revija Jana
Naravne rešitve proti zaprtosti

»Neredno in težavno odvajanje blata običajno nakazuje na neravnovesje v črevesnem mikrobiomu. Kadar pridejo k meni starši otrok, ki imajo težave z odvajanjem blata, najprej svetujem, da otrok dnevno spije dovolj tekočine v obliki čiste vode in nesladkanih čajev, poleg tega pomaga, če omejijo uživanje hrane z belo moko (kruh in testenine) ter v jedilnik vključijo več zelenjave in sadja. Pri trdovratnejših težavah pogosto pomaga sveže stisnjen korenčkov sok, ki ga je treba spiti zjutraj na tešče. Če se odvajanje ne uredi, svetujem, da začasno opustijo konvencionalna živila z glutenom. Ko uvedejo več jedi iz ajde, prosa, kvinoje, ovsenih kosmičev in zelenjave, se razbremeni prebava, poveča se vnos vlaknin, ki so bistvene za volumen blata in krepitev črevesne mikrobiote. Vsekakor predlagam, da poskusijo še z zelo kakovostnimi probiotiki,« je uvodoma pojasnila sogovornica, ki podobno svetuje tudi odraslim. Le da pri slednjih vedno preveri, ali gre za kronično zaprtost ali se je zaprtje pojavilo nenadoma, mogoče zaradi jemanja zdravil, bolezni ali drugih življenjskih okoliščin.

Velik kozarec vode za dobro jutro

»Osnovno pravilo pri težavah z zapeko je ustrezna hidracija, zato je za spodbuditev peristaltike najbolje, če zjutraj na tešče spijemo vsaj tri decilitre vode. Dodamo ji sveže stisnjen sok limone in počakamo z zajtrkom. Ker je jutro najprimernejši čas za odvajanje, je dobro, če naredimo nekaj razteznih vaj, ki sprostijo trebušne mišice. Gibanje črevesja vzpodbudi tudi rahla masaža trebuha. Sladki koren, maslo ghi, namočene suhe slive, laneno seme in luščine indijskega trpotca so blaga odvajala, ki podmažejo črevesno sluznico. Lanena in čijina semena, luščine indijskega trpotca vsebujejo tudi topne vlaknine, ki vežejo velike količine vode ter s tem stimulirajo črevesje.« Zato dr. Iva Lovšin Kukman priporoča, da se ta živila uživajo za zajtrk ali dopoldansko malico. Lahko jih kombiniramo s sadjem in/ali fermentiranimi napitki (kislo mleko, fermentirani rastlinski napitki, kefir, kombuča).

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 15., 9. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!