Nasveti

Recept na preizkušnji: Špageti s škampi

Sonja Grizila
15. 3. 2024, 06.00
Deli članek:

Škampi so bili pred leti predmet poželenja, saj so bili hudo dragi, veljalo pa je, da si po njih bolj lačen kot sit. Še največkrat smo si jih privoščili v omaki s testeninami, kar danes ne pomeni več finančnega zloma, saj stane kilogram manjših zamrznjenih škampov 12 evrov (večji so pa še zmeraj zelo dragi). Kar precej časa je trajalo, da sem zadela okus te jedi iz majhnih restavracij južne Italije. V kuharskih knjigah sicer piše marsikaj, ampak ni bilo tisto ta pravo. Manjkala je nekakšna pika na i. In potem se mi je posvetilo – ne prekuhavaj česna in peteršilja, ker izgubita okus.

Shutterstock
Špageti s škampi

Sestavine za 4 osebe

1 kilogram škampov

večja čebula

1/2 litra paradižnikovega soka (pasata)

6 večjih strokov česna

2 žlici peteršilja

60–80 dag špagetov

oljčno olje in začimbe

Priprava

1. Škampom potrgamo zgornje dele, jih zalijemo z mrzlo vodo toliko, da so pokriti, in kuhamo približno pol ure. Odcedimo in juho prihranimo.

2. Čebulo zares na drobno sesekljamo in pražimo na petih žlicah olja, da začne rahlo rumeneti, nato prilijemo paradižnikov sok in nekaj tekočine od kuhanih škampov, solimo, popramo in dodamo pol žlice sladkorja. Omaka naj se kuha 15 minut, nato dodamo očiščene škampove repke in kuhamo še 15 minut, medtem prilivamo škampovo vodo, če preveč omake izpari.

3. Na drobno sesekljamo česen in peteršilj, oboje damo k omaki na koncu, potem kuhamo le še dve minuti in odstavimo.

4. Špagete skuhamo al dente, prelijemo z omako, dobro premešamo in pravično porazdelimo po krožnikih.

NAMIG

Italijani k omakam iz vodnih živali nikoli ne ponujajo parmezana! In še to – zelo se zabavajo, ko si tujci pri navijanju špagetov na vilice pomagamo z žlico.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 11., 12. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!